Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: 30 Yıl Sonra Biyonik Gözle Gördü
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Son 30 yıldır gözleri görmeyen kadın teknoloji sayesinde hayatla barıştı.
nsan vücudu yapabileceği tüm harika işlevlere rağmen, aslında çok kırılgan bir yapıya sahip. Tamamen sağlıklı giden hayatınız 5 dakika sonra geçireceğiniz kazayla değişebilir. Beyin ya da doku hasarı gözlerinizden olmanızla sonuçlanabilir. Ufak bir beyin kanaması sizi felç bırakabilir. Sıradan insanların görmezden geldiği bu gerçekler, teknoloji sayesinde ortadan kalkabilecek mi?

Dünya çapında sibernetik ve biyonik teknolojileriyle ilgili yapılan Ar-Ge çalışmalarının meyveleri hızla alınmaya başladı. Felçi hastalar robop bacaklarla yürüyor. uzuvlarını kaybeden biyonik kollar sayesinde tekrar eşyalara dokunabiliyor. Peki, en çok ihtiyaç duyduğumuz organ olan gözlerimiz teknoloji sayesinde ne kadar düzelebilir?
Görme engelliler için umut verici bir gelişme geçen Mayıs ayındaki operasyonla başladı. 54 yaşındaki Dianne Ashworth, biyonik göz teknolojisini ilk kullanan kişilerden biri. 30 yıldır göremeyen Ashworth, gözüne yerleştirilen kamera sayesinde artık hayatla daha barışık. Biyonik kamera, retinaya bir operasyonla takılıyor. Sinirlerle bağlanan kamera, beyine gerçek göz gibi sinyaller yolluyor. Operasyon aslında bu karmaşık teknolojinin en kolay yanı.

Beynin biyonik gözü kabul etmesi için uzun süren bir fizik tedavi aşaması gerekiyor. Ashworth, artık belirli yakınlıktaki objeleri görebiliyor. 30 yıllık karanlığın ardından, ilk ışığı gördüğünde mucize yaşadığını söyleyen Ashworth bu teknolojinin daha fazla yatırımcı bulması için de ön ayak oldu. Bionic Vision adlı firma, yüzde 90 oranında görme sağlayacak yeni prototip ve teknolojiler üzerinde çalıştıklarını bildirdi.