Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Final Fantasy XII Tam Cözüm
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Öncelikle oyunda gördüğünüz tüm kayıt kristallerinde oyunu kaydedin. Çünkü kayıt kristallerini kullanarak HP ve MP gibi değerlerinizi fulleyebiliyorsunuz. Ayrıca girdiğiniz her alanı öncelikle araştırın. Bazı yerlerde çok iyi eşyalar bulabiliyorsunuz. Oyun adına yakışır bir FMV şöleni ile başlıyor.

Nalbina Fortress

Oyunun alıştırma evresi diyebileceğimiz bu ilk bölümünde Vaan’ın kendisinden iki yaş büyük olan ve Basch’ın bölüğünde bulunan abisi Reks’i kontrol ediyoruz. Sağ analog ile kamerayı, sol analog ile de hareket etmeyi kavradıktan sonra kapının yanında bulunan Basch ile konuşun. Konuşma ikonu hakkında bilgi aldıktan sonra kapının yanında bulunan asker ile konuşarak kapıyı açın ve yukarı devam edin. Imperial Swordsman ile karşılaşın. Burada ilk savaşımızı vereceğiz ve savaş sistemine giriş yapmış olacağız. Daha sonra Basch ve adamlarıyla ilerleyerek ilk boss savaşınıza girin.

Air Cutter Remora

Oldukça kolay bir rakip. Siz bir hamle yapmasanız da Basch ve adamları kolaylıkla yeneceklerdir. Ama şanımıza yakışmaz o yüzden sizde ufaktan Basch ve ekibine yardım edin. Son darbeyi Basch yapacak.

Bu savaştan sonra gelen 3 askeri de yenip merdivenlerden devam edin. Sağ köşede ve kuzeyde birer potion bulunuyor. Onları da aldıktan sonra sağdaki merdivenlerden çıkarak kayıt kristalini bulun. Oyunu kaydettikten sonra merdivenlerden yukarı çıkın. Şimdi gelen bu 3 imparatorluk askerini tek başınıza hallettikten sonra pasaj kapısını açarak ilerleyin. Şok edici ve bir o kadar da kafa karıştırıcı ara sahnelerden sonra kralın ölümü ve dolayısı ile Dalmasca’nın düşüşüne şahit oluyoruz. Ve bundan sonra asıl oyunumuz başlıyor diyebiliriz. Vaan’ı kontrol ederek etrafınızda kaçışan 3 fareyi haklayın.

The Royal City of Rabanastre

Dalmasca’nın düşüşü üzerinden 2 yıl geçmiş ve Reks’in küçük kardeşi Vaan’ın hikayesini şekillendirmek bize düşüyor. Ara sahnede Vaan’ın kötü alışkanlığını, korsan olma hayalini ve Panelo’yu gördükten sonra haritada işaretli olan yere yani South-easth bölgesine gidin. Tabi gitmeden önce Rabanastre yi iyice bir kolaçan da edebilirsiniz. İşaretli yere gidince Migelo ile konuşacaksınız ve o da size Kytes’i bulmanızı söyleyecek. North-east bölgesindeki the Sandsea dükkanına gitmeliyiz. Haritada işaretli. İçeri girin. Ara sahneden sonra Tomaj size Ornachea Armlet verip Licence Grid sistemi hakkında bilgi verecek. LG üzerindeyken Accesories 1’i aktifleştirdikten sonra Rogue Tomato’yu yakalamak üzere Rabanastre’nin doğu kapısından çıkarak Estersand’a gidin.

Dalmasca Estersand

Burada savaşlara girerek savaş sistemine iyice alışıp level atlamayı deneyebilirsiniz. Aşağı doğru ilerleyip uçurumun kenarında bulunan Rogue Tomato’yu bulun (Adı üstünde Domates’e benziyor). Onunla savaşın tam ölmek üzereyken kendini aşağıya atacak. Siz de aşağıya inerek onu bulun ve yenin. Galbana Lilies’i de aldıktan sonra Rabanastre’ye geri dönebilirsiniz. Rabanastre’ye dönmeden önce etrafı dolaşmak isterseniz de Saurian’a (T-Rex kılıklı yaratık) dikkat edin.

Not: Rogue Tomato’yu yakaladığınızda diğer canavar yakalama görevleri aktifleşiyor. The Sandsea dükkanında veya diğer şehirlerdeki barlarda panolara bakarak diğer canavar yakalama görevlerini gerçekleştirebilirsiniz.

The Royal City of Rabanastre

Kapının önündeki kalabalıkta Kyte’i bularak konuşun. Ara sahnede Vayne’in şovunu (iyi politikacı) izledikten sonra Rabanastre’de haritanın sağında kalan merdivenlerden aşağıya inerek Lowntown’a girin. Lowntown’un alt kısımlarında haritada işaretli yere giderek Yaşlı Dalan ile konuşun. Şimdi Sunstone’e ihtiyacımız var. Bunu bulabileceğimiz yerde Giza Plains. Rabanastre’nin güneyindeki kapıdan dışarı çıkın. Dilerseniz Dalan’ın evinden çıkınca direk sağ taraftaki kapıdan da buraya ulaşabilirsiniz. Burada teleport kristalinde oyunu kaydedip aşağıya devam edin. Paranız var ise dilerseniz sol taraftan 500 gil’e Chocobo satın alabilirsiniz ama tavsiye etmem ilerde daha iyi fırsatlar çıkacak chocobo için karşınıza ve 500 gil oyunun başlangıcı için oldukça iyi bir para.

Giza Plains

Aşağılara inerek Nomad Village’yi bulun. Bakmayın siz adının köy olduğuna, oba desek sanırım daha uyumlu olacak. Büyük kayalığın önünde duran Maugue ile konuşarak Jinn’i bulacağınızı söyleyin. Panelo ekibe katıldıktan sonra dışarı çıkın. Panelo’nun verdiği nevaleyi alıp grup ayarlamalarını yaptıktan sonra Jinn’i bulmak üzere Giza Plains’in tam güneyinde bulunan alana gidin. Kayıt kristalinin olduğu yerde Jinn ile konuşarak ondan Shadestone’yi alın. Şimdi Shadestonu’u kullanarak Giza Plains’teki enerji taşlarının enerjilerini alıp Shadestone’u Sunstone’e çevirmemiz gerekecek. Giza Plains teki enerji kristallerini bularak elinizdeki Shadestone’u %100 doldurarak Sunstone’e çevirin. Sunstone’u tamamlayınca Jinn ile konuştuktan sonra tekrar Nomad’ta bulacağız kendimizi. 50 gil, 2 potion ve 2 teleport stone’u kaptıktan sonra Rabanastre’ye geri dönün.

The Royal City of Rabanastre

Rabanastre’ye girince Dalan’ın yanına gidin. Panelo ayrıldıktan sonra Yaşlı Dalan ile konuşarak Crescent Stone’u alın. Ara sahneden sonra Lowntownd’daki işaretli yere giderek Kyte’i bulun. 2 potion ve 4 eye drops’u kaptıktan sonra soldaki kapıdan içeri girin. Sağ taraftaki kapı fare avladığımız alana açılıyor.

Garamsyth Waterway

Oyunu kaydedip sol yukarıdan devam edin. Buradaki yaratıklar yarasa ve farelerden oluşuyor. Koridorları geçerek en sağ tarafa doğru ilerleyin. Düz devam edip sağ taraftan giderek merdivenlerden yukarı çıkın.

Royal Palace of Rabanastre

Urn’u açıp oyunu kaydederek devam edin. Şimdi öncelikle merdivenin dibinde bulunan asker ile konuşun. Yukarı çıkabilmek için onu atlatmamız gerekiyor. Seeq’in yardımı ile yukarı çıkmayı başaracağız. Seeq asker ile konuşmaya başladığında arkasından dolaşarak merdivenlerden yukarı çıkın. Şimdi bu koridorda askerleri atlatabilmek için mini bir oyun oynuyoruz diyebiliriz. Kare tuşunu kullanarak askerlerin dikkatini çekip onların bir kademe size doğru gelmesini sağlayabiliyorsunuz. Bu alana ilk girdiğinizde dümdüz ilerleyerek kare tuşunu kullanıp karşınızda bulunan askerlere seslenin ve onlar size doğru koştuğunda geri dönerek ilk girişe göre sağdaki koridordan alt koridor’a ulaşın.

Alt koridora indiğinizde soldaki koridora giderek yerde bulunan Lion Signet işaretini aktifleştirin. Daha sonra sırasıyla üst koridorda bulunan tüm askerleri aşağıya çekerek üst koridorun sonunda soldaki aralıktan girerek az önce Lion Signet ile etkinleştirdiğiniz Faint Light sayesinde gizli geçidi açarak içeriye girin. İlerleyip sağdaki kapıyı inceleyin. Kapalı olduğunu anlayınca hemen arkanızdaki köşeye giderek buradaki butonu bulun ve kullanarak kapalı olan kapıyı açın. The Goddess’s Magicite’yi bulduktan sonra Balthier ve Fran ile karşılaşıyoruz. Onlarda bizim gibi Goddess’s Magicite’yi çalmaya gelmişler.

Vaan’ın ara sahnede ki kaçışından sonra merdivenlerden yukarı çıkın. Yine Final Fantasy serisine yaraşır bir FMV den sonra Balthier ve Fran ekibe katılacak. Oyunu kaydedip gambit sistemi hakkında Balthier’den bilgileri aldıktan sonra sol taraftaki Urn’u açarak devam edin. Yolun sonuna kadar ilerleyerek kayıt kristaline ulaşın. Oyunu kaydedip merdivenlerden inin. Kendini Amalie olarak tanıtacak olan Ashe’i kurtardıktan sonra gelen 4 askeri halledin. Ashe prenses olarak direnişçilerin başına geçtiği için gerçek kimliğini saklamak üzere kendini Amalie olarak tanıtıyor. Amalie’yi misafir olarak partimize aldıktan sonra devam edin. Şimdi 4 adet Flan gelecek.

4 Flan
HP:
280

Bunları rahatlıkla geçebilirsiniz. Güçlü vuruşlar dışında pek özellikleri yok. HP’nize dikkat ederek Fran’ın Fire büyüsünü kullanın.

Bu 4 Flan’ı yendikten sonra devam edip bir diğer kayıt kristalini bulun. Soldaki kapıdan girerek boss savaşına hazırlıklı olun.

Firemane
HP:
3571

Bu boss sizi biraz zorlayabilir. Özellikle leveliniz 5’ten aşağıdaysa zorlanacaksınız. Normal ataklar dışında peş peşe saldırılarını tek karakter üzerine yapar ise saldırdığı karakterin HP sine dikkat edin. Ayrıca Bushfire saldırısı ile tüm ekibe zarar verebiliyor. Ashe’in Cure’leri ve Fran’ın Blizzard büyüsü ile Firemane’yi de haklayın.

Savaştan sonra Vayne’in askerleri yani Archadia ordusu askerleri tarafından yakalanıyoruz ve tabi ki doğru kodese.

Nalbina Dungeons

Tüm ekipmanımız alınmış durumda ve kodesteyiz. Öncelikle etrafı araştırarak buradaki itemleri toparlayın daha sonra kayıt kristalini bularak oyunu kaydedin ve kayıt kristalinin ardındaki açıklıktan içeri girin. Şimdi başımız belada. Vaan’ı yakalayan Seeq’leri Balthier’in de yardımı ile haklayın. Seeq Gwinch ve Daguza’yı yendikten sonra Fran’ın yardımıyla oradan kurtuluyoruz. Eşyalarınızı geri aldıktan sonra oyunu kaydedip ilerleyin. Yakalanmamak için merdivenlerden çıkarak üst yolu kullanın. Aşağıdan giderseniz tüm muhafızları yenmeniz gerekiyor. Ara sahneden sonra Judge’nin (yargıç) peşinden gidin. Ara sahnede Basch’ı kaçırınca o da misafir olarak ekibimize katılacak.

Berheim Passage

Öncelikle sağ odadaki gilleri toplayın. Soldaki düğmenin çalışmadığını göreceksiniz. Aşağı inip oyunu kaydederek buradaki satıcıdan Tube Fuse’yi alın. Burada da bir düğme bulunuyor. Yukarıdaki düğmeye Tube Fuse’yi takarak aşağıdaki düğmeyi kullanıp kapıyı açın. Şimdi elektrik enerjisini emen Mimic adlı yaratıkları bularak yok etmemiz gerekiyor. Haritada hepsinin yeri ünlem işaretleri ile belirtilmiş durumda. Yol boyunca ilerleyerek elektrik enerjisini emen mimic’leri öldürün. Enerjinin durumu ekranın sağ tarafında % olarak belirtilmiş. Bu arada yolunuzun üstündeki OP Sector 37 bölümündeki düğmeyi de açmayı unutmayın. Aşağıya doğru inerken giren ara sahnede hikayenin perdesi biraz daha aralanacak. Oyunu kaydedip ilerleyerek elektriği emen mimic’leri öldürmeye devam edin. Kayıt kristaline ulaşınca oyunu kaydedip Mimic Queen ile karşılaşın.

Mimic Queen
HP:
4073

Öncelikle etraftaki enerjiyi emmeye çalışan küçük mimic’leri halledin. Mimic Queen elektrik enerjisini emmeleri için belirli aralıklarla bu küçük mimic’lerden göndermeye devam edecek. O zaman ekibi ikiye ayırarak saldırın. Mesela Fran ve Balthier ile Mimic Queen’e saldırırken, Vaan ve onu takip eden Basch ile küçük mimic’leri halledin. Varsa Thunder ve Blizzard büyülerini kullanın. Mimic Queen ölmeye yakın Shockstorm ve Grown Shaker adlı iki etkili saldırı yapıyor. Bu saldırılar tüm ekibi etkilediği için dikkatli olun.

Mimic Queen ölünce Berheim Passage yıkılıyor ve çıktığımız alan Dalmasca Estersand. Rabanastre’ye dönmemiz gerekiyor. Haritada işaretli olan yere yani Rabanastre’ye doğru yola çıkın. Yolunuzun üzerinde küçük bir de köy bulunuyor. Burayı da geçtikten sonra Rabanastre’ye ulaşın.

The Royal City of Rabanastre

Şehre girince ekip dağılacak. Oyunu kaydedip Panelo’yu görmek üzere Migelo’s Sundrise’a gidin. Panelo orada değil. Burada Kytes ile konuştuktan sonra Yaşlı Dalan’ın yanına gidin. Yerini biliyorsunuz. Doğru Lowntown’a. Dalan ile konuşunca size Sword of Ord’u verecek. Kılıcı aldıktan sonra haritada işaretli olan yere Lowntown’un sol tarafındaki sapağa giderek Balzac ile konuşun. Ara sahneden sonra Basch tekrar ekibe katılıyor. Rabanastre’deki East End bölgesine giderek ara sahneden sonra The Sandsea adlı dükkana girin. Bu dükkanın ikinci katına çıkarak Balthier ve Fran’ı bulun. Onlarda ekibe katılınca Bhujerba’ya gitmek üzere batı kapısından çıkarak Fran’ın kapısında beklediği Aerodrome’ye girin. Buraya gelmeden önce Rabanastre’deki dükkanları dolaşarak eşya satın almanızı tavsiye ederim. Aerodrome’ye girince Balthier’i bulup konuşarak hazır olduğunuzu söyleyin. Strahl’dan inince oyunu kaydederek dışarı çıkın.

The Skycity of Bhujerba

Lamont misafir olarak ekibe katıldıktan sonra yukarı doğru devam edin. Tüm sokaklar imparatorluk askerleri tarafından kapatılmış. Bu yüzden yolu takip ederek yolun sonuna ulaşın. Oyunu kaydedip Lhusu Mines’e girin.

The Skycity of Bhujerba

Lamont’un hakkındaki gerçekleri öğrendikten sonra oyunu kaydedin. Şimdi kendimizi Basch olarak tanıtarak Bhujerba halkını galeyana getirmeliyiz. Daha önce asker atlatmada kullandığımız kare tuşunu tekrar kullanacağız. Bhujerba sokaklarında dolaşarak kare tuşunu kullanıp Notoricity barını %100 doldurun. Özellikle elinde kitap olan Bhujerbalılar’ı atlamayın derim. Bar %100 dolunca ara sahne girecek. Dışarı çıktıktan sonra haritadaki işaretli yere gidin ve buradaki askerler ile konuşarak hazır olduğunuzu söyleyin. Ara sahneden sonra tekrar yakalanıyoruz.

Dreadrought Leviathan

Tam demir parmaklıklar arkasına atılacakken Vossler’in yardımı ile kurtuluyoruz ve Vossler misafir olarak ekibimize katılıyor. Şimdi geminin (airship) Berth Access kısmına gitmeliyiz. Oyunu kaydedip ilerleyin. Vossler’in uyardığı gibi lazerli yollardan geçmeyin. Geçerseniz alarm ötecek ve bir süre imparatorluk askerleri gelecek. Bu nedenler lazerli yollara dikkat edin. Hedef noktaya yaklaşınca zorlu bir mücadele sizi bekliyor olacak. Öncelikle askerleri öldürün ve açtıysanız kesinlikle Mist Knack kullanın. Savaş sonrası aldığınız anahtar ile küçük kapıyı açıp içeri girin. Soldaki hücreden alışveriş yapın. Access key’i alıp c202 hücresindeki Ashe’i kurtarın. Ashe’de artık ekipte. Girişte sağdaki hücrede oyunu kaydederek geri dönün. Tekrar Port Launch’a dönmeliyiz. Sürekli alarm durumunda olduğundan yolunuzun üzerindeki kontrol noktalarından alarmı belli bir süreliğine durdurabilirsiniz. Yolda Panelo ve Larsa ile karşılaşacaksınız. Vossler ekipten ayrılıp Larsa ile giderken Panelo ekibe katılacak. Port Launch’a ulaşınca Judge Ghist ile karşılaşıyoruz.

Judge Ghist
HP:
???

Öncelikle arkanızdan gelen askerleri halledin. Mist Knack’ınız var ise kullanın. Diğer türlü oldukça zorlanacaksınız.

Ghist’i halledince Atamos ile Leviathan’dan kaçmayı başarıyoruz. Ve tekrar Bhujerba’dayız. Oyunu kaydedip işaretli yerde tekrar askerlerle konuşun.

Dalmasca Westersand

Şimdi gitmemiz gereken yer Tomb of Raithwall. Dünya haritasından bulunduğu konuma bakabilirsiniz. Anlayacağınız uzun bir yol bizi bekliyor. Oyunu kaydedip aşağıdan devam edin.

Ogir-Yensa Sandsea

İlerleyip yukarı çıkın. Burada tankerden tankere ilerlerken genelde Alraune ve Urasan adlı yaratıklarla karşılaşacağız. Bu alanda yol birçok parçaya ayrılıyor ama gitmemiz gereken yer haritanın en batısı. Bu alanda dolaşacaksanız özellikle Zertiazm Caverns’e gitmeyin. Çünkü burada oldukça güçlü yaratıklar bulunuyor. Buraya daha sonra gezme amaçlı gelebilirsiniz. En azından level’iniz 35-40 iken. Biraz ilerleyince Vossler ekibe tekrar misafir olarak katılacak. Haritanın en batısından devam edin.

Nam-Yensa Sandsea

Oyunu kaydedip geniş alan boyunca devam ederek köprüden geçin. Önünüzdeki savaşa hiç bulaşmayın derim. Ama uzaktan izleyip en zayıf anlarında saldırabilirsiniz. Zira bu savaşı ilerde de görebileceğiniz için buraya daha sonra tekrardan gelebilirsiniz. İlerleyip tekrar tankerlere çıkın. Burada da etrafı araştırabilirsiniz. Daha sonra gene en batıya giderek sağdaki Dyea’dan alışveriş yapın. İksir ve Cura büyüsünü kesinlikle almanızı tavsiye ederim. İlerleyince oyunu kaydedin. Tapınağa doğru giderken Garuda uçarak yanınıza gelecek.

Garuda
HP
: ???

Eğer elinizde Exro Seed adlı item var ise bu boss’ta kullanın. Garuda'nın atakları oldukça etkili bu nedenle bir gözünüz devamlı HP barında olsun. Son darbeyi ise Mist Knack ile yapın.

Savaştan sonra Dyce'de içeri geliyor. Tapınağın girişinde oyunu kaydederek ortadaki mekanizmayı kullanarak tapınağa girin.

The Tomb of Raithwall

Tapınağa girdikten sonra ilerleyerek merdivenlerden inin. Peşinizden gelen Demon Wall ile savaşmaya kalkmayın çünkü 20.000 HP’si var ve onu yenmeniz için zamanınız oldukça kısıtlı. R2 tuşunu kullanarak kaçın ve arkanızdaki kapıdan içeri girin. Ve bir Demon Wall daha. Üstelik bundan kaçma gibi bir lüksümüzde yok.

Demon Wall
HP:
10.000

Diğer Demon Wall'ın aksine bunu HP’si biraz daha düşük. Sağınızda ve solunuzdaki meşaleler sayesinde Demon Wall'ı bir süreliğine durdurabiliyorsunuz. Bu da size zaman kazandırmış oluyor. Meşalelerin önünde bulunan düğmeler sayesinde meşaleleri söndürebiliyorsunuz. Meşale sönerse Demon Wall bir sürelğine durmuş oluyor. Ama dikkat edin meşalenin alevi mavileşirse Demon Wall iki kat hızlı olarak üzerinize geliyor. Çok sıkışırsanız Mist Knack kullanın. Demon Wall'ı yenince devam edip kapıdan geçin. Ara sahneden sonra merdivenlerden aşağıya inin. Şimdi karşımızda 3 adet teleport noktası var. Öncelikle Urn'dan bölgenin haritasını alın. Burada bulunan teleport’lardan ortadaki tapınağın girişine gidiyor. Bunu kullanarak tapınağın girişindeki kayıt kristalinden oyunu kaydedebilir böylelikle HP ve MP barınızı da doldurabilirsiniz.

Belias
HP:
???

Belias oldukça güçlü olmasına rağmen bir o kadar da yavaş bir boss. Size öncelikle fire büyüsü ile saldıracak. Sizde Cura büyüsü ile HP’nizi yüksek tutmaya çalışın. Savaşın ortalarında Belias Protect ve Shell büyülerini de kullanıyor. Pek zorlanacağınız bir boss değil. Özellikle de Mist Knack'ı kullanabilirseniz.

Belias'ı yenince onu esper olarak alacaksınız ve Licence Grid'teki yerini almış olacak. Kapıdan geçip düz ilerleyin. Yol üzerinde bir teleport var. Boşa kurcalamayın çünkü şu an için çalışmıyor. Devam edip yolun sonuna ulaşın. The Dawn Shard'ı aldıktan sonra az önceki çalışmayan teleport’u kullanarak tapınağın girişine dönün. Dışarı çıkıp oyunu kaydedin. Aşağıya doğru inerken araya FMV girecek ve tekrar kelepçeleri bileğimizde bulacağız. Shiva adlı gemiye götürüldükten sonraki ara sahnede Fran yüksek hisleri sayesinde gemide kullanılan Nethetice taşından etkileniyor ve daha sonra tanıdık bir yüz ile boss savaşına giriyoruz.

Vossler
HP:
???

Bu savaş sizi biraz zorlayacaktır. Fran berserk modunda olduğu için onu normale dönene kadar kontrol edemiyoruz. Ama kendi başına savaştığı anda oldukça etkili ataklar yapabiliyor. Öncelikle gelen askerleri halledin. Daha sonra Vossler'e saldırın. Vossler ölmeye yakın combo ataklar yapacak ve bu ataklarını sürdüğünde yaptığı kişiyi bir süre sonra öldürebiliyor. Bu noktada Mist Knack kullanarak bitirici vuruşu gerçekleştirin.

Vossler'i yenince kaçarak patlamadan kurtuluyoruz ve Archadia İmparatorluğunun 8. Filosu Vossler ve Judge Ghist ile birlikte tarihteki yerini alıyor.

The Royal City of Rabanastre

Tekrar Rabanastre'deyiz ve bu seferki gitmemiz gereken yer Jahara. Dünya haritasından konumuna bakabilirsiniz. Ayrılmadan önce Rabanastre'de dolaşarak alışverişinizi yapın (tabi gili veren düdüğü çalar). Ayrıca The Sandsea dükkanına gidip Tomaji ile konuşarak ondan 300 gil, 2 Potion ve 1 Teleport Stone da alabilirsiniz. Daha sonra güney kapısından Giza Plains'e gidin.

Giza Plains

Giza Plains'te hava biraz kapanmış. Yağmurla beraber burada bulunan yollar ve canlı çeşitleri de değişme uğramış. Giza Plains'in ortasında bulunan Nomad Village'de ortadan kaybolmuş. Oraya giderek Moogle ve Seeq ile konuşabilirsiniz. Ayrıca yeri gelmişken söyleyeyim Giza Plains'i araştırdığınızda kurumuş bazı ağaçlar göreceksiniz. Bu ağaçların hepsini kesip suya düşürdüğünüzde suda sürüklenerek Giza Plains'in güneyinde gidebileceğiniz gizli bir yol oluşturacaklar. Kestiğiniz ağaçlar Jinn'i bulduğumuz alanın hemen doğusunda toplanarak yeni bir yol oluşturacaklar. Bu alana girdiğinizde hem buradaki itemleri toplayabilir hem de aynı ırktan olan yaratıkları öldürerek kolay Chain yapabilirsiniz. Bu alanda tek bir ırktan yaratıklar bulunuyor. Neyse bunu da açıkladıktan sonra ana hikayemize geri dönelim. Giza Plains'in güneyine yani Jinn'i bulduğunuz bölümün batısından aşağıya inerek Ozmone Plan'e ulaşın.

Ozmone Plains

Ozmone Plains'e girdiğinizde aşağılara doğru inin. Bu alanın ortasında gene Zertinan Cavern'e açılan bir yol bulunuyor. Buraya gene girmeyin. İçerdeki yaratıklar bizim için hala çok güçlü. Oyunun ilerleyen saatlerinde buraya kesinlikle uğramanızı tavsiye ederim çünkü Zertinan Cave'in merkezinde Esper olarak alabileceğiniz Adramelech bulunuyor. Zertinan Cavern girişinin batısına doğru gidin. Burada bir yaratıkla savaşan Jaharalı göreceksiniz. Ona yardım ettikte sonra batıya Jahara'ya girin.

Jahara - Land of the Grif

Oyunu kaydettikten sonra girişteki savaşçılar ile konuşun. İçeri girmenize izin vermeyecekler ama az önce yardım ettiğiniz Jaharalı sayesinde içeri girmeyi başaracağız. Yukarıya doğru gidip Suphireu ile konuşarak Great-Chief'i görmek istediğinizi söyleyin. Soldaki muhafızlarla konuşarak Great-Chief ile konuşun. Lorsa ekibe katılıp Suphireu'dan Killer Bow'u aldıktan sonra oyunu kaydedip Jahara'dan çıkın.

Şimdiki gitmemiz gereken yer ise Mt. Bur Omisace. Gene epey bir yol var önümüzde. Ozmone Plains'in en doğusuna giderek buradaki kayıt kristalini bulun. Oyunu kaydedin ve Galmore Jungle'a girin.

Galmore Jungle

Galmore Jungle'a girdiğinizde öncelikle etrafı araştırın. Daha sonra soldan giderek yolunuzu kapayan koruma kalkanını bulun. Ara sahnede Fran'ın açtığı yoldan gidin.

Eruyt Village

İçeri girince Fran burada hoş karşılanmayacağını söyleyerek kapıda bekleyecek. Çünkü Viera ırkı kurallarına göre köyü terk etmek yasaktır ve Fran'da köyünü terk etmiş bir Viera. Fran size Mjrn'ı bulmanızı söyleyecek. Eruyt Village girişinde oyunu kaydederek köyün en yukarı kısmına çıkın ve burada Mjrn ile konuşun. Konuşmadan sonra geri dönerek oyunu kaydedin. Şimdi öncelikle gitmemiz gereken yer Henne Mines. Galmore Jungle'e girince geri Ozmone Plains'e dönün.

Ozmone Plains

Oyunu kaydedip solda yatan asker ile konuşarak ona bir potion verin ve tekrar konuşarak Chocobo'sunu alın. Chocobo'ya binince Ozmone Plains'e gidin ve hemen soldaki otların arasına bulunan gizli yoldan aşağıya inin. Bu otların önündeki uçurumda bir Chocobo ve otların önünde de Chocobo ayak izleri bulunuyor. Aşağıya inince soldaki mağaraya doğru gidin. Ara sahneden sonra mağaradan içeri girin.

Henne Mines

İleride sağdaki kapı kapalı. Geri dönüp girişe göre soldaki sütunu bulun ve üzerindeki düğmeye basarak, ilerideki kapalı olan kapının açılmasını sağlayın. Şimdi önümüzde gitmek için 3 yol var. Diğerlerini açmadan direk açık olan yoldan, yani sağ taraftan devam edin. Yolu dümdüz devam edin. Zaten herhangi bir sapma yok. Sırasıyla Phase 1 Shaft, 1 Dig, Crossover A ve B bölgelerini geçerek Junction B bölgesine ulaşın. Yol boyunca karşılaştığınız yaratıklar sizi pek zorlamayacaktır. Genelde karşınıza Redmaw ve Nightmare adlı yaratıklar çıkacak. Junction B bölgesine gelince, buradaki düğmeye basarak Crossover B bölgesinde, kuzeydeki kapıyı açın. Oraya giderek kapıdan geçin ve Mjrn ile karşılaşın. Mjrn kaçınca onu takip edin ve oyunu kaydederek devam edin.

Tiamat
HP:
49993
Level: 25

Çok özel bir saldırısı yok. Genelde fiziksel saldırılar yapıyor. HP’nize dikkat ederek Tiamat’ı geçin. Özellikle Curaga büyüsü bundan sonraki savaşlarda etkili olacaktır. Son darbeyi her zamanki gibi Quickgening ile yapın.

Eruyt Village

Savaştan sonra otomatikman Eruyt Village’ye dönmüş oluyoruz ve Galmore ormanındaki koruma kalkanlarını kaldırabileceğimiz Lante’s Tears’ı almış oluyoruz. Galmore Jungle’a dönün.

Galmore Jungle

Galmore Jungle’a dönünce kuzeydeki barikatı geçerek bir sonraki alana gidin. Güneydeki barikata hiç dokunmayın çünkü oraya daha sonra gitmemiz gerekecek. Graggoyle ve Malboro’ları yenerek devam edin ve bir sonraki alana ulaşın. Burada oyunu kaydederek devam edin.

Elder Wrym
HP
: 71692
Level: 27

Biraz zorlayıcı bir boss. Özellikle Sparefall saldırısı ile çeşitli zehirli etkiler bırakabiliyor (Confuse – Slow – Silence – Blind – Oil – Poison – HP Down) ve siz bunları yok etmeye çalışırken zaman kaybediyorsunuz. Bu yüzden Esuna büyüsünü almış olmanıza dikkat edin. Yoksa işiniz biraz daha zorlaşacaktır. Elder Wyrm’i yenince, sağdaki yolun yıkılmış olduğunu göreceksiniz. Soldan gidin ve ikiye ayrılan yoldan birini seçerek devam edin. İkisi de aynı noktada birleşiyor. Yolun sonuna giderek Paramina Rift’e ulaşın.

Paramina Rift

Aşağıya doğru indikten sonra oyunu kaydedip devam edin. İkiye ayrılan yoldan soldakini seçip ilerleyin. Ara sahneden sonra ilerleyip tekrar soldan gidin ve yukarı doğru çıkarak yolun sonuna ulaşın.

Mt. Bur- Omisace

Alışveriş yapıp oyunu kaydederek devam edin. Dümdüz ilerleyip yolun sonundaki kaleye ulaşın. Ara sahneden sonra Larsa ekipten ayrılacak. Şimdiki gitmemiz gereken yer Stilshrine of Miriam. Kaleden çıkarak Paramina Rift’e dönün.

Paramina Rift

Güneye doğru gidin. Frozen Brok bölgesine ulaşınca, batıya doğru giderek buradaki alanı bulun ve oyunu kaydederek devam edin. Güneye doğru düz inerek, bir sonraki alana ulaşın.

Stilshrine of Miriam

Devam edip bir sonraki alana ulaşın. Burada oyunu kaydederek tapınağa girin. Şimdi bulunduğumuz alanın sağ ve sol kısmında iki adet kapı var ve ikisi de kapalı. Kuzeyde ise aktif olmayan bir teleport ve onun gerisinde ise bir düğme bulunuyor. O düğmeye her bastığımızda 3 adet zombi geliyor. Düğmeye doğru şekilde basabilmek için ana karakterimizde, yani grubumuzun kaptanında Down Shard adlı item olması gerekiyor. Equip menüsünden bu item’i takarak düğmeye basın. Düğmeye basar basmaz buradan ışınlanacağız. Işınlandıktan sonra Down Shard’ı karakterinizden geri alın çünkü Down Shard’ı kullanan karakterinizin MP’si 0’a inmiş oluyor. Arkanızdaki Miraim Guardian’ı hallettikten sonra köşedeki Megaelixir’i alıp, devam edin. Büyük salondaki yaratıkları yenip Miriam Face’leri de yenerek bir sonraki alana ulaşın. Merdivenlerden çıkıp güneye giderek buradaki düğmeyi aktifleştirin. Down Shard yine takılı olmalı. Düğmeye basınca az önceki büyük salonda iki yol açılacak. İkisi de aynı alana çıkıyor. Geri dönüp bu yollardan birinden giderek, ilerleyip yaşam kristalini bulun. Onu yendikten sonra oyunu kaydederek merdivenlerden inip devam edin. Burada yol tekrar ikiye ayrılıyor.

Sağdaki kapı kapalı. Soldan gidip buradaki büyük kılıcı inceleyerek, soldaki kapının açılmasını sağlayın ve geri dönüp bu kapıdan girin. Karşınıza çıkan teleport’u kullanarak tapınağın ilk kısmındaki alana geri dönün. Kapalı olan kapılardan doğudaki şimdi açılmış durumda. Buradan içeri girerek sağdan devam edin. Burada üçe ayrılan yoldan sağdakinden giderek, ortadaki heykeli (stone brave) inceleyip çevirerek, yönünü haritaya göre ilk geldiğiniz alana çevirin. İlerleyip önünüze gelen kapıyı açın ve büyük alanda karşınıza çıkan zombileri yenerek diğer kapıdan devam edin. Burası birçok koridordan oluşuyor. Öncelikle en sağdan giderek yolun sonundaki item’leri toparlayın. Daha sonra geri dönüp merdivenlerden çıkarak, alanın güneyinde bulunan heykelin yönünü de ilk geldiğiniz salona doğru çevirerek, sağ taraftan gidip bir sonraki alana ulaşın. Devam edip sağdan girin. Merdivenlerden inerek önünüzdeki kapıyı açın.

Vinuskar
HP:
15138
Level: 27

Çok zorlanacağınız bir boss değil. Sırf Quickgening ile bile kolayca yenebilirsiniz. Özellikle Omirsace’den Light Armour’u aldıysanız, işiniz daha da kolaylaşacaktır.

Vinuskar’ı yenince kapıdan devam edin. Buradaki urn’u alarak heykeli yine ana salona çevirin. Eğer 3 heykeli de doğru yöne çevirdiyseniz, bir ses duyacaksınız. Geri dönüp merdivenlerden çıkarak, sağdaki yoldan ana salona dönün ve dışarı çıkarak oyunu kaydedin. Tekrar içeri girince ilerideki teleport’tan ışınlanarak, havaya kalkan kılıcın açtığı yoldan geçerek kapıdan içeri girin.

Matheus
HP:
34259
Level: 30

Matheus kendisi yetmezmiş gibi arada bir de Ice Azer adlı yaratıklardan yolluyor. Buz olduğu için karşı elementi olan ateşli büyüler ile karşılık verin. Ayrıca Thundara var ise, o da çok işe yarayacaktır. Ice Azer’leri yenince tekrar Matheus’a saldırın.

Matheus’u yenince onu da Esper olarak yanımıza alıyoruz. İlerleyip kapıdan devam edin. Yukarı doğru giderken ara sahne girecek. The Swords of King’i aldıktan sonra tapınaktan dışarı çıkın, oyunu kaydederek Paramine Rift’i geçerek, duman çıkan yere yani Mt. Bur-Omisace’ye dönün.

Mt. Bur - Omisace

Girişte oyunu kaydedip içeri girin. İmparatorluk donanması buraya saldırmış. Kaleye girin.

Judge Bergan
HP:
17200
Level: 30

Öncelikle arkanızdan gelen imparatorluk askerlerini yenin. Bergan’ın atakları genelde fiziksel olduğu için Protect, Regen gibi büyüleri kullanın. Haste varsa, işiniz çok daha kolaylaşacaktır.

Judge Bergan’ı yenince Larsa’nın götürüldüğünü öğreniyoruz. Şimdi Balflear’ın eski bir tanıdığı ile görüşmek üzere The Imperial City of Archadia’ya gitmemiz gerekiyor.

İster yaya yolu ile isterseniz de bir teleport kristali ile ışınlanarak Rabanastre’ye dönün. Rabanastre’nin doğu kapısından çıkarak, Dalmasca Estersand’a ulaşın. Buraya Giza Plains’in doğusundan da ulaşabiliyoruz.

Dalmasca Estersand

Dalmasca Estersand’ı araştırdıktan sonra doğu tarafındaki yoldan giderek Nalbina Fortress’e ulaşın.

Nalbina Town

Nalbina Town’a geldiğinizde şehre girerek alışverişinizi yapın. Daha sonra şehirden çıkarak kuzeydeki yoldan devam edin.

Mosphoron Highwaste

Kuzeye doğru giderek Bubling Vale’ye ulaşın. Burada oyunu kaydederek, kuzeye doğru devam edip The Salikawood’a ulaşın.

Not: Yeri gelmişken ekstra Esper’lerden biri olan Exudos’u nasıl alacağınızı da yazayım. Exudos Mosphoron Highwaste’in üst kısımlarında yer alıyor. Bobling Vale’ye geldiğinizde etrafınızdaki buhar kaynakları dikkatinizi çekmiştir. Bu buhar kaynaklarını kullanarak, kendimize alternatif yollar açabiliyoruz. En fazla açabildiğimiz buhar kaynağı ise 3 adet. 4.’sünü açtığımızda, ilk açtığımız buhar sönmüş oluyor ve dolayısıyla da yolumuz kapanıyor. Öncelikle sağ taraftaki 3 adet buhar kaynağını açın. Daha sonra doğudaki yoldan giderek, buradaki Chocobo’yu bulun. Ona Gyshal Green’i vererek ( eğer elinizde yok ise daha sonra buraya tekrar uğrayabilirsiniz) açılan yoldan yukarı çıkıp, 3 alan geçin ve yolun sonundaki otlardan geçip, diğer alana ulaşın. Şimdi Chocobo’dan inerek soldaki yoldan gidin ve buradaki kayayı devirerek Bobling Vale bölgesine geri dönün. Şimdi soldaki 2 buhar kaynağını açarak oyunu kaydedin ve devirdiğiniz taşın açtığı yoldan geri dönerek, bu sefer sağdaki yoldan yukarıya doğru çıkın. Yolun sonuna geldiğinizde bir ara sahne girecek ve Exudos ile karşılaşacaksınız. Ama tavsiyem level’iniz 45’in altındaysa, hiç uğraşmamanız.

The Salikawood

Kayıt noktasına ulaşıncaya kadar ilerleyin. Oyunu kaydedip köprüden devam edin. Öncelikle Salikawood’u araştırın. Salikawood’un tam merkezinde bir teleport kristali bulunuyor. Buraya ulaşarak oyunu kaydedin.

Soldaki yoldan gitmeyin. Giderseniz Bomb King adlı boss ile savaşmanız gerekiyor. Bomb King kolay olsa da, yolun sonundaki Nabreus Deadlands daha sonra uğramamız gereken ekstra bir mekan. Buradaki yaratıklar da oldukça güçlü olduğu için soldaki yolu oyunun sonlarına bırakın derim. Doğudaki yoldan giderek Moogle Boss ile konuşun. Sizden Salikawood’taki 9 moogle’ı bulmanızı isteyecek. Oldukça basit bir iş. Zaten haritada yerleri işaretlenmiş durumda. Tüm moogle’ları bulduğunuzda tekrar kapıya gidin ve kapı açılıp tüm moogle’lar sıraya dizildiğinde, Moogle Boss ile konuştuktan sonra yola devam ederek Phon Coast’a ulaşın.

Phon Coast

Oyunu kaydedip devam edin. Phon Coast oldukça geniş bir alandan oluşuyor. Aşağıya doğru indiğinizde yol ikiye ayrılıyor ama her iki yolda, Phon Coast’un merkezindeki avcı kampına açılıyor. Buraya gelince oyunu kaydedin. Gitmemiz gereken yer buranın kuzeyindeki yol, fakat öncelikle doğudaki yoldan giderek bu alanın sonundaki 15 sandığı cebe indirin. Ayrıca bu alanın kuzeyindeki mağaradan giderek, avcı kampının kuzeyindeki alana da ulaşabilirsiniz. Daha sonra geri dönerek kuzeyden devam edin. Kuzeydeki iki bölgeyi de geçerek kayıt kristalini bulun ve oyunu kaydederek devam edin.

Tchita Uplands

Burası da tıpkı Phon Coast gibi geniş bir alandan oluşuyor. Güneyinde bir kayıt kristali var. Bu kayıt kristalini bularak Archadia’lı savaşçıdan Soul Word adlı anahtarı alın. Oyunu kaydedip devam edin. İlerleyip Tchita Uplands’ın kuzeyindeki mağarayı bulun ve bu mağaraya girin.

Sochen Cave Palace

Ara sahneden sonra devam edin. Aşağılara doğru giderek kapalı olan kapıyı Soul Word ile açın.

Mondragoras
HP:
9069 (Her biri)
Level: 37

Oyundaki en garip boss’lar diyebileceğimiz Mondragoras çetesini yenmenin en basit yolu, onlara Quickgening ile saldırmak. Ama çok hızlı oldukları için sürekli dağınık olarak saldırıyorlar. Bu yüzden bir araya toplandıkları anı kollayarak quickgening kullanın.

Mondragoras çetesini yenince ruhları şad olacak. Şimdi sağ ve solunuzda birer kapı bulunuyor ama ikisi de aynı koridorun farklı uçlarına çıkıyor. Devam edip aşağılara doğru inin ve buradaki Crystal Bug’u yenerek, oyunu kaydedin. Doğudaki yoldan devam ederek kapıları açıp, yolun 5 farklı yöne ayrıldığı alana ulaşın. Hepsi de aynı mekana açılıyor. Sağ taraftakinden giderek, köşedeki urn’u alabilirsiniz. İlerleyip bir sonraki alana gidin. Buradan da yukarı giderek, kristal şeklindeki alana ulaşın. Buradaki Striker adlı yaratıkları öldürerek chain up yapıp, daha değerli item’ler kazanabilirsiniz. Kuzeydeki kapıdan devam edin.

Ahriman
HP:
62149
Level: 38

Ahriman size etki büyüleri gönderiyor, bu yüzden esuna büyüsünü sık sık kullanmamız gerekecek. En büyük ve can sıkıcı özelliği ise kendi klonlarını oluşturabilmesi ve klonlarına atak yaptığınızda bu ataklarınız boşa gidiyor. Blizara ve Fira büyülerini kullanarak, son vuruşu quickgening ile yapın. Ahriman’ı öldürünce doğu tarafındaki kapıdan devam edin. Dar koridoru geçerek, yolun sonundaki ether’i alın ve kuzey kapısından devam edin. Yukarı çıkarak buradaki düğmeyi aktifleştirin ve asansöre binerek yukarı çıkın. Teleport kristali ile oyunu kaydederek devam edin.

Old Archades

Sağ taraftaki merchant’tan double exp. Veren Embroidered Tippet’i almanızı öneririm. Yolu takip edip soldan devam edin. İlerleyip oyunu kaydedin. Yukarı gitmek istediğinizde imparatorluk askerleri size izin vermeyecekler. Jules size geçmek için yardım edeceğini söyleyecek. Kabul edin ama karşılığında ona 1500 gil vermek zorundasınız. Daha sonra Old Archades’in ilk bölümüne giderek, Shady Seep ile konuşun. Tekrar Jules’i bulup onunla konuşarak, askerler nöbet yerlerini bırakınca merdivenlerden devam edin.

The Imperial City of Archades

Ara sahneden sonra öncelikle Archades’i araştırıp alışveriş yapın. Daha sonra silah dükkanının hemen alt tarafındaki Kabin görevlisiyle konuşun. Jules yine gelerek 2500 gil isteyecek (Hiç insanlık kalmamış bu Jules’te). Ödeyin. Şimdi 9 adet dedikodu yaymamız gerekiyor.

Archadia’da herhangi biri ile konuşarak bir dedikoduyu öğrenin ve bu dedikodu ile ilgilenen başka birini bulana kadar, başka bir dedikodu kabul etmeyin. 9 dedikoduyu başarılı bir şekilde yaydıktan sonra taksi ile seyahat edebileceğiz. Kabin görevlisi ile konuşarak Tsenable’ye gideceğinizi söyleyin. Oraya ulaştığınızda, solda oyunu kaydedip devam edin. Ara sahneden sonra geriye doğru gidin çünkü laboratuar girişinde muhafızlar var. Jules ile konuştuktan sonra tekrar kabin görevlisiyle konuşarak, sizi götürmesini isteyin.

Draklor Laboratory

Sağ taraf kapalı bu yüzden soldan gidin. İlerleyip en kuzeydeki asansöre binerek 67. kata çıkın. Doğuya giderek buradaki kapıdan girin. Ara sahneden sonra Lab. Haritasını ve Lab Access Card’ı almış olacağız. Sağdaki odada oyunu kaydettikten sonra diğer odaya girerek, buradaki düğme ile mavi kapıları açın. Asansöre binip 68. kata çıkın.

6803 numaralı odaya girip kırmızı kapıları açın. Daha sonra kuzeye doğru gidip soldan devam ederek aşağı koridora ulaşın ve buradaki 6804 numaralı odaya girerek, kırmızı kapıları açın. Koridoru takip ederek 6811 numaralı odayı bulun ve buradaki düğmeye basın. Devam edip diğer asansörü bulun ve 70. kata çıkın.

Ara sahneden sonra oyunu kaydederek merdivenlerden yukarı çıkın.

Dr. Cid
HP:
72989
Level: 40

Balflear’ın babası Cid’i yenmek zorundayız. Level’iniz çok yüksek değilse, biraz zorlayacaktır. Öncelikle quickgening kullanıp, Cid’in robotlarını haklamaya çalışın. Quickgening sonrası robotlar ölmezler ise, onlara saldırarak Cid’in yalnız kalmasını sağlayın ve daha sonra Cid’e saldırın.

Cid savaşı kaybedince ayrılacak. Ara sahneden sonra Balfonheim limanına gitmiş olacağız.

The Port of Balfonheim

Şimdiki gitmemiz gereken yer Ivalice’nin en güneyindeki yer Giruvegan. Balfonheim’de alışveriş yaptıktan sonra yola devam edin. Şimdi dilerseniz teleport kristali ile Galmore Junge’a gidip oradan devam edebilirsiniz. Ama level atlamak istiyorsanız, tabana kuvvet derim. Özellikle Balfonheim’in kuzeyindeki Cerabi Steppe’de oldukça güçlü ve iyi item’ler veren yaratıklar bulunuyor.

Galmore Jungle’a ulaşınca, güneyindeki yoldan giderek Feywood’a girin.

Feywood

Feywood’un güneyine doğru devam edin. Burada kayır küresini bularak oyunu kaydedin. Yeri gelmişken söyleyeyim, Feywood’un doğusu Paramine Rift’e, batısı ise Henne Mines’e açılıyor. Oyunu kaydettikten sonra güneye doğru devam edin. Buradaki gizemli sis ortadan kaybolunca devam edin.

Raflessia
HP:
73393
Level: 43

Raflessaia, savaş boyunca Magick puanlarınızı emiyor. Bu yüzden MP’niz bitmeden quickgening kullanın. Ayrıca Raflessia’ya Dipsel yaparak, ondaki defans büyülerini kaldırın.

Savaştan sonra geri dönüp oyunu kaydetmeyi unutmayın. Geri dönüp güneye doğru devam edin. Sol taraftan giderseniz, buradaki Urn’u bulabilirsiniz. Feywood’ta güneye devam ederseniz, tekrar aynı alanın başına dönmüş oluyorsunuz. Burayı geçmek için yapmanız gereken bir işlem var. Bu alanda 4 adet obje var. Sırasıyla doğru olanı işaretlemelisiniz. İlk objeye gidip ortasını inceleyin ve etrafınıza bakın. Yeşillik bir alan gördüğünüz yöndeki diğer objeyi bularak, onu da işaretleyin. 3 objeyi de işaretlediğinizde, güneye gidince diğer alana ulaşmış olacaksınız. Buradaki alanda ise 5 obje var ve 4 tanesini işaretlemeniz gerekiyor. Aynı işlemi burada da yapıp güneye gidin. Güneydeki kapıyı yine de açamadığınızı göreceksiniz. Esper Belias’ı çağırarak, kapıyı açmasını sağlayın. Burası oyunun en takılması muhtemel yeri.

The Ancient City of Giruvegan

Aşağıya doğru inip soldaki teleport kristalinde oyunu kaydedin. Aşağıya inip buradaki way stone’dan ışınlanın. Aşağıya doğru devam edin.

Deadalus
HP: 65644
Level: 42

Haste yaptığında dipsel büyüsü ile kaldırın. Tremor ve Ice Break saldırıları etkili olabilir ayrıca slow büyüsü yaptığı için siz de haste yapıp karşılık verin.

Deadalus ölünce yeni bir yol açılacak. Oradan ışınlanarak tapınağa girin. Şimdi geldiğimiz yer biraz can sıkıcı cinsten. Öncelikle aşağıya inerek, buradaki tuşu aktifleştirerek soldaki yolu açın. Buradan gidip aşağılara inerek, alanın en solunda bulunan düğmeyi bulup onu da aktifleştirerek diğer kalkanı açın. Aşağı inip soldan devam ederek yolun sonuna gidin. Buradan gittiğinizde gizli bir yol açılacak ve diğer alana ulaşacaksınız.

Öncelikle aşağı inip buradaki düğmeye basın. Aşağılara indiğinizde yolunuzun kapalı olduğunu göreceksiniz. Soldan devam edip yolun sonundaki düğmeye basarak az önceki kalkanı kaldırıp, buradan devam edin. Yolun sonunda yine gizli yol açılacak ve diğer alana ulaşacağız.

Ara sahneden sonra önünüzdeki kapıyı açarak oyunu kaydedin ve diğer kapıdan devam edin. Buradaki alanın orta kısmından sağ tarafa giderek yolunuzu açın ve ilerleyin.

Tyrant
HP
: 180428
Level: 43

Bu savaşta teknik kullanamıyorsunuz ve oldukça güçlü bir rakip var karşınızda. Savaşa girer girmez Dipsel kullanın. Ayrıca shell, haste, regen gibi büyüler ile takımınızı avantajlı konuma getirebilirsiniz.

Savaştan sonra yeni bir teleport noktası açılacak. Ama önce geri dönüp oyunu kaydedin. Daha sonra bu ortaya çıkan teleport’tan ışınlanın.

Great Crystal

Burada haritaya bakamıyorsunuz ve birçok yol ve oyunun ekstraları bu yerde mevcut. Ben size direk gitmeniz gereken yolu anlatacağım. Aşağılara inerek Teleport VII’yi bulun. Buradan ışınlanınca Teleport VI(T6) noktasına ulaşacaksınız. Buradan da aşağılara inerek T5’i bulun ve ışınlanarak T4’e gelin. T4 aşağı giden 2 yol bulunuyor. Soldan giderseniz direk T3 noktasına, sağdan giderseniz de yine bir alan atlayarak, aynı noktaya ulaşırsınız. T3’ten ışınlanarak T2 noktasına ulaşın ve aşağıya inip T1’i bularak, ışınlanın. Oyunu kaydedip kapıyı açarak devam edin.

Shemhazai
HP:
91136
Level: 45

Deadalus’taki taktikleri bunda da kullanın. Çok etkili saldırıları yok Silence büyüsünü yaptığında Esuna ile karşılık verin. Büyü kullanmanıza bile gerek kalmayacaktır.

Shemhazai ölünce onu da esper olarak alıyoruz. İlerleyip kapıyı açarak buradan ışınlanın. Treaty-Blade’i aldıktan sonra ara sahne girecek ve tapınağın girişine ışınlanacağız. Buradan da Balfonheim’e geri dönün.

The Port of Balfonheim

İlerleyip kaleye giriş yapın. Reddas ekibe katıldıktan sonra Strahl (Balflear’ın airship’i) emrimizde olacak. Ivalice’nin belli noktalarına Strahl ile gidebileceğiz. Strahl’ın demir attığı noktalardan birinden Strahl’a binerek, Ivalice’nin en doğusunda beliren Ridorana Cataract’a gidin.

Ridorana Cataract

İlerleyip oyunu kaydedin. İlerleyip bir sonraki alana gidin. Buradan öncelikle sağdaki yoldan giderek Coliseum’u araştırın. Daha sonra devam edip kuzeydeki yoldan devam edin. Buradan da düz devam ederek bir sonraki alana ulaşın.

Pharos

First Ascent

Düz devam edin.

Hydro
HP:
203800
Level: 47

Savaşa girince ilk olarak Dipsel büyüsünü yapın. O size etki büyüleri yaptığında, Esuna büyüsünü yapın. Quickgening ile son darbeyi vurun. İlerleyip bir sonraki alana gidin. Burada ilerleyip oyunu kaydedin. Şimdi öncelikle etrafı araştırarak haritayı açın. Buranın 2. katındaki kapı kapalı. Onu açabilmek içinse Black Orb’ları kullanmamız gerekiyor. Black Orb’ları etraftaki yaratıkları öldürerek kazanabilirsiniz. Ama hemen alın yoksa ortadan kayboluyorlar. Daha sonra ilk kattaki üç adet Altar of Night’a Black Orb’ları takarak 2. katın kapısını açın ve oyunu kaydederek 2. kata çıkın. Kapıyı açtığımızda ışınlanacağız. Sağa doğru devam edin.

Pandaemonium
HP:
116678
Level: 45

Oldukça etkili ataklar yapmasına rağmen yavaş bir boss. Protect, Regen ve Haste büyülerini kullanın. Burada tek dikkat etmeniz gereken nokta boss, Magic Shield yaptığında büyü ve quickgening kullanmamanız.

Pandaemonium ölünce 1. katta teleport noktası aktifleşecek. Geri dönüp oyunu kaydederek bu noktadan 10. kata ışınlanın. Kapıdan geçip devam edin. Şimdi burada yolumuzu açabilmek için bu alanda bulunan tüm Brainpan adlı yaratıkları öldürmemiz gerekiyor. Merdivenlerin ilerisindeki 2 brainpan’ı öldürüp yolunuzu açın. Devam edip önünüze çıkan Brainpan’ı da öldürerek 14. kata çıkın. Buradan 15. kata ulaşarak 2 Brainpan’ı öldürün. Biri sağ köşede. Buradakileri öldürünce tekrar 14. katı dolaşarak, ortaya çıkan Brainpan’ları öldürüp, yolunuzu açın ve açılan yoldan devam edin. 20. kata kadar çıkıp buradaki 2 Brainpan’ı yenin. Merdivenlerden devam edin. Sırasıyla 21. katta 1, 25. katta 3, 29.katta 2 tane brainpan’ı öldürerek, 30. kata kadar ulaşın. Burada yol üçe ayrılıyor. Soldakinin şimdilik önemi yok. Sağdan gidip kapıyı açarak buradaki ve sağdaki merdivenden çıkarak buradaki diğer Brainpan’ı da öldürün. Geri dönüp ortadaki merdivenlerden çıkarak 3 Brainpan’ı yenin. Tekrar sırasıyla 32. katta 2, 34. katta 2 Brainpan öldürün. Devam edip 35. kattaki 4 Brainpan’ı öldürün. Tekrar geri dönerek 34 ve 35. katlarda ortaya çıkan 8 Brainpan’ı öldürerek, açılan yoldan devam edin. 36’da 3, 38’de 3, 40’ta 3, 41’de 1, 42’de 1, 44’te 2, 47’de 1 tane Brainpan öldürerek, 48. kata ulaşın.

Yukarı devam edip kapıdan geçin. Dışarı çıkıp oyunu kaydedin. Sağ tarafa gidip buradaki merdivenlerden çıkarak kapıyı açın. Devam edip buradaki kapıyı da açınca tekrar ışınlanıyoruz.

Slyt
HP:
92661
Level: 47

Sık sık haste yapıyor. Her seferinde siz de Dipsel yapın. Çok ta güçlü bir boss değil.

Slyt ölünce geri dönüp oyunu kaydedin ve devam ederek 50. kata ışınlanın.



Second Ascent: Reach of Diamond Law

Öncelikle oyunu kaydedin. Buradaki alanda 4 adet kapı bulunuyor ve kapıları açmak için önlerindeki Altar of Night’ları aktifleştirmeniz gerekiyor. Sadece bir tanesini aktifleştirip onun açtığı kapıdan geçebiliyorsunuz. Yalnız her kapının ayrı bir dezavantajı bulunuyor. Sağdaki kapıyı kullanırsanız item kullanamıyorsunuz, soldakinden giderseniz harita, sol üsttekinden giderseniz büyü ve sağ üsttekinden giderseniz de attack özelliklerini kullanamıyorsunuz. Burada bence en mantıklısı haritayı kullanmama. O yüzden ben o kapıdan gittim. Siz seçiminize göre diğer kapılardan geçebilirsiniz ne de olsa, hepsi aynı yere açılıyor.

Buradan devam ederek 62. kata ulaşın. 65. kata çıktığınızda, ilerdeki kapıyı açın.

Fenrir
HP: 189992
Level: 49

Öncelikle Dipsel yapın. Özellikle bu savaşta dipsel çok önemli. Çok etkili saldırıları yok, büyü kullanmadan fiziksel saldırıyla dahi rahatlıkla geçebilirsiniz.

Devam edip ilerdeki kapıdan geçin. Işınlanarak Third Ascent’e ulaşın.

Third Ascent: Mete of Dynasty

İlerleyince 4 adet kristal ile karşılaşacaksınız. Bunlardan siyah olanı seçerek ışınlanın, devam ederek sağ taraftaki gizli yolu bulun ve yeşil kristale dokunarak ışınlanın. Buradan da aşağıya doğru giderek, kırmızı kristale dokunup ışınlanın. Buradan da devam edip beyaz kristal ile 88. kata ulaşın. Yeri gelmişken söyleyeyim, buradaki diğer kristaller ile farklı farklı kombinasyonlarda 88. kata ulaşabilir, ekstra item’ler alabilirsiniz. 88. kata ulaşınca, asansöre binerek 90. kata çıkın.

Hashmal
HP:
209060
Level: 50

Öncelikle dipsel yapın. Daha sonra fiziksel saldırılar kullanın. HP’si yarılandığında özel hareket yapacak, bu nedenle tetikte olmalısınız. Savaştan sonraki ara sahneden sonra devam edip oyunu kaydedin ve ilerleyip ışınlanın.

Judge Gabranth
HP:
64049
Level: 47

Savaşa başlar başlamaz kendisine protect yapacak. Dipsel ile bu büyüyü bozun. HP’si yarıya indiğinde Basch ile konuşacak. Fiziksel saldırılar ile onu yenerek MP’nizi sonraki savaşa saklayın. Bu savaştan hemen sonra Cid ile tekrar karşılaşacağız.



Dr. Cid
HP:
82093
Level: 50

Famfrit
HP:
149060

Yine yaptığı etki büyülerine dipsel ile karşılık verin. Gatling Gun atağı ile tüm ekibe hasar verebildiği için Curaja büyüsü bu savaşta oldukça önemli. Cid’in HP’si yarıya yaklaştığında Esper, Famrit’i çağıracak. Öncelikle onu yenmeliyiz. Dipsel yaptıktan sonra zaman buldukça tüm ekibe haste, protect büyülerini verin. Esper’i yendikten sonra Cid’i yenin.

Ara sahneden sonra tekrar Balfonheim’e dönmüş oluyoruz.

Port of Balfonheim

Şimdi yan görevleri yapabilmek için buradaki kayıt noktası, son kayıt noktamız oluyor. Alışverişi yapıp stoklarınızı tazeleyerek oyunu kaydedin. Strahl’a binerek Rabanastre’nin yanında beliren Bahamut’a gidin.

Nefes kesici ara sahnelerden sonra Bahamut’a gireceğiz.

Sky Fortress Bahamut

Sağ taraftan giderek ileriki kapıdan geçin ve imparatorluk askerlerini haklayarak devam edin. Burada ilerlerken, askerlerden kaçmanız da sizin yararınıza olacaktır. Çünkü buradan sonra teleport kristali olmadığı için level atlamanız boşuna olacaktır ve boşa item kullanmış olacaksınız. Ortadaki merdivenlerden giderek, merkez kısma ulaşın ve buradan da kuzey batıdan giderek, kayıt kristalini bulup, HP ve MP değerlerinizi doldurun. Kaydedecekseniz farklı bir kayıt noktası kullanın derim. Kontrol noktasını inceleyin.

Judge Gabranth
HP:
70719
Level: 49

Haste büyüsünü dipsel ile karşılayın. Fiziksel saldırı ile kolayca yeneceksiniz. İleride daha güçlü savaşlar olacağı için bu pek de zor yapılmamış. Kontrol düğmesine basarak yıkarı çıkın.

Vayne
HP:
76755
Level: 50

Protectga ile takımınızı korumaya alın. Hastega var ise onu da kullanın ve Vayne’ye saldırın. Vayne çok etkili olmasa da sık saldırılar yapıyor. HP’si bitmek üzereyken ara sahne girecek.





Vayne Novus
HP:
104210
Level: 53

Sephira
HP:
12121 (her biri)

Bu savaş diğerine göre oldukça zor. Başlar başlamaz, varsa Dispelga kullanın. Öncelikle Sephira’lara saldırın. Tüm gruba etki eden saldırılar yaptığında Curaja kullanın. Judge Gabranth’ın da yardımı ile Vayne Novus’u da yenin.

The Undying
HP:
228299
Level: 55

Bu sefer Vayne’in HP barını göremiyorsunuz. Varsa Flare ve Holy büyülerini kullanın. Tabii Hastega, Protectaga gibi büyüleri de zaman buldukça kullanın. Faith ve Bravery yaptığında Dispel ile karşılık verin. Elinizdeki kötü günler için sakladığınız(!) tüm nevaleyi sıkıştığınız anda kullanmaktan çekinmeyin. Özellikle canınız çok azaldığında Megaelixir’leri kullanın.

The Undying’i yenince Final Fantasy’i bitirmiş olacaksınız. Arkanıza yaslanıp son videoyu gönül rahatlığıyla izleyin........
Teşekkürler
Rica Ederim....
Oynayana Baya yarar bunlar teşekürler