Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Beslenme Çantalarının Vazgeçilmezi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
TEKSÜT peynirler ise okulda çocuklarınızın gönül rahatlığıyla tüketebileceği, lezzetli bir ürün yelpazesine sahip.

Beslenme saatlerinin başrol oyuncuları süt ve süt ürünleri ile ilgili açıklama yapan Diyetisyen Esra Baş Toktay da yaklaşan okul dönemine dikkat çekerek, çocukların beslenme çantasında peynirin neden önemli olduğuna ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

TEKSÜT Hijyen ve Gıda Güvenliği Danışmanı ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Nazlı ise beslenme çantasında uygulanması gereken hijyen koşullarına dikkat çekti.

27.08.2012, İstanbul

Öğrenciler için süt ve süt ürünleri büyük önem taşıyor. Gelişimleri açısından peynir gibi ürünleri tüketmek, hem annelerin içini rahatlatır hem de çocuklara doyurucu ve besleyici bir öğün sunar. Doğal içeriğiyle dikkat çeken TEKSÜT peynirleri de beslenme çantaları için vazgeçilmez bir alternatif olma özelliği taşıyor.

Börekler, sandviçler, poğaçalar ve daha birçok yemeğe lezzet katan TEKSÜT peynirler; vitamin deposu içerikleriyle beslenme saatlerinde farklı alternatifler sunuyor. Tam yağlı taze kaşar, tost kaşarı, tam yağlı inek peyniri, klasik koyun peyniri ve klasik inek peyniri, çocukların tam bir öğün yaşamasını sağlayan seçeneklerden…

Yöresel peynirlerle zengin bir beslenme çantası hazırlamak isteyen anneler için ise çeçil peyniri, Antep peyniri, dil peyniri, lor peyniri, Çerkez peyniri, Mihaliç peyniri, otlu peynir ve örgü peynir TEKSÜT'ün ürün gamında kendine yer buluyor. Labne, krem peynir ve sürülebilir beyaz peynir ise yumuşak kıvam seven, fakat besleyicilikten de ödün vermek istemeyen anneler ve çocukları için sunuluyor.

Diyetisyen Esra Baş Toktay da çocukların beslenme alışkanlığı kazandığı okul döneminde peynirin önemine dikkat çekiyor ve şu bilgileri paylaşıyor:

"Sağlıklı çocuk sağlıklı toplum demektir. Çocuğun sağlıklı olmasında genetik ve çevresel etmenler ile beslenme önemli rol oynar. Beslenmesi yetersiz olan çocuğun büyüme ve gelişimi, okul ve sosyal hayatındaki başarısını olumsuz yönde etkiler. Okul çağı çocuklarının beslenmesinde dikkat edilmesi gereken pek çok önemli nokta vardır. Özellikle bazı alışkanlıklar çocukluk çağında kazanıldığı için doğru beslenme alışkanlıklarının da bu dönemde çocukta oluşturulması gerekir. Bu nedenle ebeveynler ve öğretmenler bu konuda yeterli bilgi donanımına sahip olmalıdır, bunu çocuğa doğru yolla aktarmalıdır. Örneğin, çocuğuna kola içmemesini söylediği halde bir baba sofrada kola tüketmemelidir veya her akşam eve dışarıdan hamburger siparişi vermemelidir.

Hayvansal bir protein kaynağı olan süt ve süt ürünlerini ise çocuklar, gün içerisinde mutlaka tüketmelidir. Bu tür ürünlerin içerisindeki kalsiyum, çocukların gelişimi için oldukça büyük önem taşır. Okul çağındaki çocuklar, ana ve ara öğünleri gelişimleri için mutlaka almalıdırlar. Enerji ihtiyacının arttığı büyüme ve gelişme döneminde çikolata, cips gibi yiyeceklerin yerine peynirli sandviç ve ayran, sütlü tatlılar gibi çözümler geliştirilebilir. Beslenme çantası için ise peynirli-maydanozlu ev poğaçası ve ayran, tahıllı ekmekte Zeytinli ve TEKSÜT Krem Peynirli sandviç ile süt iyi seçenekler olabilir."

TEKSÜT Hijyen ve Gıda Güvenliği Danışmanı ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Nazlı ise beslenme çantasında dikkat edilmesi gereken koşullara dair şu bilgileri veriyor:

"Besin saklama kapları kağıt, madeni, plastik ve cam gibi malzemelerden yapılmaktadır. Kağıt kaplar süt ve meyve suları gibi içeceklerin muhafazasında kullanılmaktadır. Işık ve nem geçirmeyen özellikteki alüminyum kaplar ise et ve et ürünleri, peynir, tereyağı, çikolata vb. gıda maddelerinin muhafazasında kullanılmaktadır.

Plastik besin saklama kapları gıda mevzuatına uygun malzemeden yapılmış olmalıdır. Bu kaplar, pişmiş yemeklerin ve özellikle asitli yiyeceklerin saklanmasında kullanılmamalıdır. Aksi takdirde, sıcaklık ve asit etkisiyle çözünen plastik kalıntıları yiyeceklere bulaşabilir.

Bu nedenle, sıcak ve asidik gıdalar için en uygun kaplar cam malzemeden yapılmış olanlardır. Cam kaplar sıcağa dayanıklıdır ve camdan besine herhangi bir yabancı madde geçişi olmadığı gibi, yiyecek ve içeceğin tadı da bozulmamaktadır. Ancak, ışık geçirgenliği nedeniyle B vitamini kayıpları oluşmaması için karanlık yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Besin saklama kapları, hijyenik olmalı ve bu nedenle her kullanım sonrası temizlenip dezenfekte edilmelidir. Bu işlem sonrası, kaplar içerinde kalıntı kalmaması için iyice durulanmalı ve kurutulmalıdır. Aynı kap içerisine hiçbir zaman çiğ ve pişmiş gıda birlikte konulmamalıdır."