Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Servetini Eğitime Harcayan 'Musa Amca' Vefat Etti
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Bursa'da servetinin büyük bölümünü eğitime harcayan ve kamuoyunda 'Musa Amca' olarak bilinen hayırsever işadamı Musa Coşkun (79), tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Bugüne kadar 10'u okul olmak üzere, öğretmenevi, spor salonu, öğretmen lojmanı gibi 35 ayrı eseri Türk eğitiminin hizmetine sunan eğitim gönüllüsü Coşkun, "Hafta sonu tatillerini Londra'da, Paris'te yapan zenginleri kınamıyorum ama herkesin gideceği yer kara toprak. Son nefesime kadar okul yaptıracağım." ifadelerini kullanmıştı.

Elazığ'ın Keban ilçesinde 1933 yılında dünyaya gelen Musa Coşkun, ilk ve orta öğrenimini Elazığ'da tamamladıktan sonra Malatya Akçadağ Öğretmen Okulu'nu kazanır. İlk yılı başarılı bir şekilde tamlayan Coşkun, ailesinin ekonomik durumu nedeniyle okulu bırakmak zorunda kalır. 1940'lı yılların sonunda İstanbul'a giden Coşkun, amcazedesinin İstanbul Kapalı Çarşı'daki dükkanında işe başlar. Bir müddet sonra bit pazarından aldığı pantolonları satmaya başlar. Zamanla Kapalı Çarşı'nın bodrum katında bir dükkan kiralayan Coşkun, tekstil ve inşaat sektöründe faaliyet göstermeye başlar. 50 yıllık iş hayatının ardından 1988'de Bağ-Kur'dan emekliye ayrılan Coşkun, servetini eğitime harcamaya karar verir.

İlk okulunu, doğduğu Elazığ'ın Keban ilçesine yaptıran Musa Coşkun, ikinci okulunu Bursa'nın Kestel ilçesinde yaptırdı. Babası Hasan Coşkun ve annesi Asiye Coşkun adına da birer okul yaptıran Musa Coşkun, 20 yılda 10'u okul olmak üzere toplam 25 eseri Türk eğitimine kazandırdı. Adalet Bakanlığı'na da bir bina bağışlayan Coşkun, iş hayatında kazandığı gayri menkulleri satarak bunların parası ile gelecek nesillerin daha iyi yetişmesi için okul yaptırdı.

"Son nefesime kadar okul yaptıracağım." diyen Coşkun, 2000 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilmişti.

26 Haziran'da torununun Bursa Nilüfer ilçesi Özlüce semtindeki okulundaki mezuniyet törenine katılan Musa Coşkun, şoförünün kullandığı 16 KAA 26 plakalı araçla evine doğru yola çıkmış, Çekirge Mahallesi'ndeki evinin önünde bir motosikletin çarpması sonucu ağır yaralanmıştı. Çekirge Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Coşkun, 50 gündür tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Coşkun'un yarın Ulu Cami'nde kılınacak cenaze namazının ardından memleketi olan Elazığ'ın Keban ilçesi Pınarlar köyünde defnedileceği belirtildi.