Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Mısır'da Generallerin Emekliye Sevk Edilmesi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Savunma Bakanı ile Genelkurmay Başkanı'nın emekliye sevk edilmesi ve Yüksek Askeri Konsey'in (YAK) anayasaya eklediği maddelerin iptali kararları, Mısır'da tartışılmaya devam ediyor. Uzmanlar, Mursi'nin beklentiler doğrultusunda bir karar alarak darbe senaryolarını boşa çıkardığı yorumunda bulundu.

AA'ya konuşan uzmanlar, alınan kararların askeri darbe ihtimaline son vermesinin yanında Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın siyasi olgunluğa ulaşmaya başladığının da bir göstergesi olduğunu belirtti.

Kahire Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi Profesörü Abdusselam Nuveyr, Mursi'nin, Sina'da 16 Mısır güvenlik görevlisinin öldüğü saldırısı sonrasında generalleri görevden almak için sokağın kendisini destekleyeceği doğru zamanı beklediği yorumunda bulundu.

Mursi'nin YAK'ın yönetimi tekrar devralması için 24 Ağustos'ta yapılması planlanan gösterilerle, olası bir darbe girişiminin önüne geçtiğini savunan Nuveyr, Müslüman Kardeşler'in de tarihi tecrübelerden ders çıkardığını ve ordunun hamlelerini siyasi manevralarla etkisiz hale getirmeyi öğrendiğini belirtti.

-"Tek talebimiz ordunun kışlasına dönmesi"-

Müslüman Kardeşler Teşkilatı siyasi büro yetkilisi Husam el-Mirgani de askerlerin darbe hazırlığından Müslüman Kardeşler başta olmak üzere tüm Mısır kamuoyunun haberdar olduğunu ileri sürdü. YAK ve Müslüman Kardeşler arasında herhangi bir intikam savaşının söz konusu olmadığını ifade eden Mirgani, taleplerinin yalnızca askerin kışlasına geri dönmesi ve yönetimi sivil bir başkana devretmesi olduğunu vurguladı.

Kahire Üniversitesi'nden siyaset bilimi uzmanı Bakinam Şarkavi de Mursi'nin kararlarının ordunun disiplin altına alınması bakımından Türk yönetimini geride bıraktığı değerlendirmesinde bulundu. Mursi'nin askeri kurumlara yönelik yeni yöntemler, metotlar izlediğini söyleyen Şarkavi, "Mursi, Refah ziyareti sırasında asıl kararını vermişti. Önce Askeri Polis Teşkilatı Başkanı ve İstihbarat Şefi'ni görevden alarak bu kararı iki aşamada uyguladı" dedi.

Şarkavi, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin aldığı kararın Mısır'ın demokratik dönüşümü ve yönetimin sivilleşmesi yolunda atılmış önemli bir adım olduğunu belirtti.