Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Sağlık Bakanlığı Damacana Su Sonuçlarını Açıkladı
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sağlık Bakanlığı, 81 ilde damacana sulara yönelik incelemelerini tamamlayarak, hazırlanan raporu açıkladı.
Sağlıksız suda ikinci dalga: 15 firmanın daha suyu sağlıksız
Türkiye genelinde hizmet veren 254 su firmasının ürünleri üzerinde inceleme yapan bakanlık, yaklaşık 1.418 numuneyi laboratuvara gönderdi. 114 üründe uygunsuzluk tespit edilirken 15 dolum tesisinin sağlık şartları uygun bulunmadı. İşte o markalar: "Gençsu, Karlık Madran, Alka Madran, İvriz Su, Beysu, EDK Lara, Hünkar, Revan, Buzdağı, Kardelen, İdeal, Hazar Vox Nida, Bahçeayran, Esensu Özayran ve Kabalak." Bakanlık, firmaların üretimlerini geçici olarak durdurarak cezai işlem uyguladı. Geçen hafta sonu da 5 markanın sağlığa uygun olmadığı açıklanmıştı.
Ayrıca bakanlık, sadece kaynakta değil, su bayilerinde de denetim gerçekleştirdi ve 114 su bayisini de uygunsuz buldu. Sağlık Bakanlığı , damacana suların kirli olduğu ve içinde "koliform"(dışkı yoluyla bulaşan) bakteri tespit edildiğiyle ilgili basında çıkan haberler üzerine damacana dolum tesislerinde inceleme yapmıştı.
[Resim: 255109_damacana.jpg]
Araştırmalar sonucu 'Buzada', 'Erpınar', 'Alps', 'Kervansaray' ve 'Yalısu' bakanlık tarafından uygunsuz bulunmuştu. Su kaynakları ve damacanalarla ilgili çalışmalarını 254 ruhsatlı su tesisinin tamamında gerçekleştiren bakanlık "Gençsu", "Karlık Madran", "Alka Madran", "İvriz Su", "Beysu", "EDK Lara", "Hünkar", "Revan", "Buzdağ", "Kardelen", "İdeal", "Hazar Vox Nida", "Bahçeayran", "Esensu Özayran", "Kabalak" su markalarını da yaptığı tetkiklerde uygunsuz bularak sitesinde yayınladı. Ayrıca bakanlık, incelemeler sonucunda kaçak kaynak suyu tespit edilmediğini ve ismi geçen firmaların da sadece damacanalarında kirlilik bulunduğunu belirtti. Bu firmaların diğer ürünlerinde ise herhangi bir sakınca olmadığı ifade edildi. Bakanlık, yayınladığı açıklamada, bu firmaların ilk aşamada uyarılarak ve geçici olarak üretimlerinin durdurulacağını açıklarken firmalarla ilgili cezai işlem uygulanacağı belirtildi. Ayrıca bakanlık, bu firmalardan tekrar numuneler alarak incelemelerini sürdürecek ve diğer numuneleri temiz çıkan firmaların tekrar üretim yapmalarına izin verecek. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise memleketi Erzurum'da yaptığı açıklamada, damacana sularıyla ilgili verilerin toplandığını, üzerinde çalışıldığını belirtti. Akdağ, "Halkımız hiç endişe etmesin, şeffaf biçimde gerçekleri onlara açıklıyoruz, açıklamaya devam edeceğiz.'' diye konuştu.