Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Netaş'ın 4G'si Duvarın Arkasını Görecek!
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: 20120729014212_netas.jpg]Netaş, yüzde 100 yerli teknolojiyle 4G şebekesi için altyapı çalışmalarına devam ediyor. Türk mühendislerle çalışan şirket, 4G sayesinde duvarın arkasını bile gören radar geliştirmeyi hedefliyor. Şirket ayrıca mobil internet hızını 100 Mbps'a çıkaracak. 4G baz istasyonunun testlerine başlayan Netaş, engel arkası radar teknolojisini de güvenlik güçlerinin kullanımına sundu.

Netaş Üst Yöneticisi (CEO) Müjdat Altay, yeni teknoloji ve sistemin tanıtıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, ulusal telekomünikasyon sanayisi oluşturma hedefiyle çıktıkları yolda bugüne kadar bilgi ve iletişim teknolojileri alanında çok sayıda yeniliğe imza attıklarını vurguladı.

Geliştirdikleri teknolojilerle Türkiye'ye 2 milyar doların üzerinde döviz tasarrufu sağladıklarının altını çizen Altay, şöyle devam etti:

''Bugün, yıllar önce aldığımız stratejik kararlar doğrultusunda Ar-Ge'ye yaptığımız yatırımlarla, tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen bu teknolojiyi size sunmaktan gurur duyuyoruz. 4G-LTE (Long Term Evolution), gerçek zamanlı mobil ve yüksek geniş bant veri iletişimi sağlamaya odaklanan bir teknoloji. Geliştirdiğimiz bu teknoloji sayesinde, dünyada telsiz iletişim alanında söz sahibi çok uluslu firmaların eriştiği noktadayız. Çok geniş bir uygulama alanına sahip LTE ile ülkemizde 3G'den 4G'ye geçiş sürecini yerli ürünlerle sağlayabilecek ve milyarlarca dolar döviz tasarrufu elde edebileceğiz. Bu teknoloji, kamu güvenliğinde daha hızlı, yüksek çözünürlükte ve gerçek zamanlı iletişime de olanak sağlayacak.''

-Kamu ve özel güvenlik için tasarlandı-

Netaş'ın geliştirdiği ''engel arkası algılama sistemi'' hakkında da bilgi veren Altay, bu sistemin kamu güvenliği operasyonlarında ve özel güvenlik uygulamalarında kullanılmak üzere tasarlandığını, duvar arkasındaki nesneleri detaylarıyla görüntüleyen bu sistem için, Netaş'ta tasarladıkları ve geliştirdikleri ultra geniş bant radar teknolojisi üzerinde halen çok az sayıda ülkede çok az sayıda uzman laboratuvarın çalıştığını söyledi.

Ar-Ge, inovasyon ve yaratıcılıkla ortaya koydukları bu teknolojilerin, kamu güvenliği ve savunmanın yanı sıra günlük yaşamın farklı alanlarında önemli avantajlar sağlayacağına inandıklarını vurgulayan Altay, ''Ülkemizin bu teknolojilere hakimiyeti yüksek teknoloji ihracatımızı artırırken, 2023 hedefleri doğrultusunda Netaş'ın küresel bir marka olarak ön plana çıkmasına zemin hazırlayacak'' dedi.

-4G-LTE mobil ve sabit kablosuz genişbant erişimi-

Netaş'ta Türk mühendisler tarafından geliştirilen söz konusu teknoloji, istenilen bant genişliğinde, frekanstan bağımsız ve istenilen frekansta çalışma özelliğine sahip. LTE'nin çekirdek teknolojisi olan OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplex) modülasyonu ile geliştirilen bu teknolojinin hayata geçirilme aşamasında, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden danışmanlık desteği alındı.

Teknolojiyle, özellikle sınır ve kritik alan güvenliği gibi konularda yüksek hızlı, kesintisiz ve güvenli iletişim ihtiyacı yerli teknolojiyle karşılanabilecek.

Bu teknoloji, acil haberleşmede mobil istasyonlar arası görüntü iletişimi ve sabit istasyonlardan kablosuz görüntü alımı, sayısal karasal yayıncılıkta frekans bandının daha verimli kullanımı, hızlı trenlerle yapılacak demiryolu ulaşımında ise güvenlik, gözetim, trafik yönetimi gibi alanlarda avantajlar sağlayacak.

-Engel arkası algılama sistemi-

Ultra genişbant radar teknolojisi temelli bu sistem, kamu güvenliği operasyonlarında ve özel güvenlik uygulamalarında kullanılmak üzere tasarlandı.

Bu teknoloji, duvar arkasındaki nesneleri detaylarıyla görüntülemek, nesnenin canlı mı cansız mı olduğunu, metal, tahta, cam gibi hangi malzemeden yapıldığını anlamak, boyutlarını çıkartmak ve yerlerini santimetre hassasiyetinde belirlemek gibi olanaklar sağlıyor. Ultra genişbant radar teknolojisinin getirdiği bir diğer avantaj ise kullanılan sinyallerin tespit edilememesi, bozulamaması, dolayısıyla sağladığı yüksek gizlilik ve güvenilirlik olarak belirtiliyor.

Sistemin ileri teknolojik yetenekleri arasında saniyede 48 milyon adet, çok kısa süreli (200 picosaniye) darbe göndererek hedef tarama, saniyede alınan 40 milyar örneği işleyebilen özel tasarım işlemci donanımı, ileri işaret ve görüntü işleme algoritmaları bulunuyor. Rehine kurtarma ve özel amaçlı operasyonlarda kullanılabilen engel arkası algılama sistemi, değişik araç veya sistemlerle bütünleştirilerek silah, teçhizat ve mühimmat tespitinde, kar ya da enkaz altında arama kurtarma faaliyetlerinde de kullanılabiliyor.

İTÜ ile Boğaziçi Üniversitesi'nden danışmanlık alınan proje çalışmaları sırasında elde edilen ilerlemeler, ulusal ve uluslararası konferanslarda Netaş tarafından bilim dünyasıyla da paylaşıldı.