Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: İsrail'den Kasıtsız Hata Özrü
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Mavi Marmara krizinin ardından iki ülke arasındaki ilişkileri normale döndürmek için yürütülen müzakereler sırasında anlaşılan taslak metinin içeriğine ilişkin İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor'dan açıklama geldi.
Palmor metinde, ‘Olası hataların ardından kasıtsız insan kayıpları oluştuysa İsrail özür diler’ ifadesi yer alıyordu” dedi.Mavi Marmara krizinin ardından Ankara-Tel-Aviv hattında ilişkileri normalleştirmek için gizli yürütülen müzakereler sırasında üzerinde anlaşılan taslak metindeki ifadelere ilişkin İsrail’den bir iddia ortaya atıldı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor, “Aklımda kaldığı kadarıyla metinde ‘Eğer olası operasyonel hataların ardından kasıtsız zararlar oluşturduysa ve kasıtsız insan kayıpları oluştuysa o zaman İsrail özür diler’ ifadesi yer alıyordu” dedi.

Hürriyet gazetesinde yer alan haberde, “Türkiye ile güçlü bağlar kurmak istiyoruz” mesajı veren Palmor, “Türkiye ile ilişkilerimize inanıyoruz ve ilişkilerden vazgeçmedik. Şüphesiz politik olarak aynı fikirde değiliz. Ancak ortada büyük ve güçlü bir anlaşmazlık var. Netanyahu ve Erdoğan arasında kişisel hoşnutsuzluk ve güvensizlik de söz konusu. Türkiye’ye elimizi uzatmak ve konuşmak istiyoruz.’’ dedi.
[Resim: 120726_israil.hmedium.jpg]
Sorunun çözümü için somut bir planın olmadığı ifade eden Palmor, ‘’Bir tane plan vardı ama bizim açımızdan daha oylamaya koymadan önce güvenilirliğini yitirdi. Bu planı her iki taraf da müzakere etti. Plan sadece özürden ibaret değildi birçok katmanı vardı. İsrail, Palmer raporunu kabul edecek ve tazminat ödeyecekti. Türkiye’de ilişkileri eski seviyesine getirecek ve daha fazla talepte bulunmadan bu defteri kapattığını ilan edecek ve yargıya başvurmaktan vazgeçecekti. Ancak İsrail bu planı oylamadı. Çünkü Erdoğan yaptığı konuşmalarda iki kez tüm bunlara ilave olarak Gazze’ye ambargonun kaldırılması gerektiğini de söyledi. Bunlar İsrail de ‘anlaşmadan kaçma’ şeklinde algılandı. Türk hükümeti ‘tatmin olmadık’ dedi ve kendi üstüne düşeni yapmadı. Bunlar İsrail parlamentosunda şüphecilik yarattı ve sonuçta bu formül oylamaya bile sunulmadı.” olarak ifade etti.Mavi Marmara krizinde 9 Türk vatandaşının hayatını kaybetmesinin ardından, Türkiye “Özür ve tazminat” talebini açıkça ortaya koymuştu.

İlişkileri normalleştirmek için Ankara Tel-Aviv hattında 1 kere Cenevre’de bakan düzeyinde 2 kere de Brüksel’de müsteşar düzeyinde görüşmeler gerçekleştirdi.

O dönemde İsrail tarafı “Üzgünüz” ifadesinin de yeterli olacağını savunmuş ancak taslak metnin içeriğine ilişkin bir açıklama yapılmamıştı.