Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: 'Geleneksel Atatürkçülük kavramını kabul etmiyorum'
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, mikroblog sitesi Twitter üzerinden kurultay süreci ve gündeme dair yorumlarda bulundu.

[Resim: 190720122253011960748_2.jpg]


Kılıçdaroğlu çok tartışılan 'CHP'nin 2'nci adamı kim olacak? soruna "Genel başkan yardımcılarının tümü ikinci adamdır" diyerek yanıt verdi.

"DÜNYA DEĞİŞİRKEN PARTİMİZİN DEĞİŞMESİ DOĞALDIR"

Kılıçdaroğlu mikroblog sitesinde yaptığı açıklamada kurultay sürecini değerlendirdi. CHP lideri; "Yaptığımız kurultayın siyasetimize önemli katkıları olduğunu düşünüyorum. Kurultayımıza sunduğumuz rapor çok kapsamlı ve hiçbir siyasi partinin hazırlamadığı bir rapordur. Bu raporu bütün üniversitelerimize yollayacağım. Dünya, insanlar, düşünceler değişirken partimizin değişmesi doğal ve olması gerekendir. Yeni CHP bu ülkede en büyük atılımları gerçekleştirmiş bir parti olarak 4. Büyük adımı atacaktır; koşulsuz demokrasi. Demokrasinin olduğu bir ülkede poşu taktığı için bir öğrenci cezaevine konmaz, cezaevinde insanlar ölmez, dere yatağında bina yapılmaz. Cumhuriyet Halk Partisi'nin kendi ideolojik ekseninden kayması sözkonusu olamaz. Biz anti-emperyalist bir gelenekten geliyoruz. Biz evrensel hukuku, yargının bağımsızlığını, güçler ayrılığını savunan bir partiyiz. Bu ülkede bizi bir arada tutan şey; laik, sosyal, hukuk devletidir" dedi.

KÜRT SORUNU VE TUTUKLU VEKİLLER

Kılıçdaroğlu Kürt sorunu ve tutuklu vekiller ile ilgili olarak; "Bir partinin herhangi bir sorunun çözümünde risk alması ancak iktidarda olmakla ilişkili bir durumdur. Biz sorunları nasıl çözeceğimizi seçim sürecinde ortaya koyduk. Bu ülkenin en köklü sorununu çözmek için bir girişim yaptık. Ancak diğer yandan hükümetin bu konuda hiçbir projesi yok. Bu sorunun çözümünde toplumsal uzlaşma temel şarttır. Kurultayda çok açık biçimde söyledim. Ortada bir cenaze var, bunu kaldırmak zorundayız. Biz etnik köken ve inanç üzerinden siyaset yapmıyoruz. Ben bütün Kürt yurttaşlarına söylüyorum, sizin sorununuzu ancak biz çözeriz. Kürt sorunu konusunda tutarlı tek rapor bizim tarafımızdan hazırlanmıştır. Hiçbir partide böyle bir rapor yok.

Halkın oyları ile seçilmiş insanların parlamentoya girmesi hem ulusal hem de uluslararası hukukun bir gereğidir. Siyasette ahlak çok önemlidir. Bir söz verdiniz mi yapmalısınız. AKP ile bir mutabakat imzaladık ancak gereği yapılmadı. Başbakan diyor ki neden bunları aday gösterdiniz ? Peki bizim adaylarımızın önünde yasal hiçbir engel var mıydı? Hayır. Tutuklu milletvekillerimiz ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve farklı kesimler rahatsız" ifalerine yer verdi.

"ALEVİLER CEMEVİNDE İBADET YAPABİLMELİLER"

Dini siyasete alet etmenin hem günah hem de siyasi etikle bağdaşmadığını belirten Kılıçdaroğlı, Allah ve kul arasına kimsenin girmemesi gerektiğini ifade etti. İnançlara saygı duyduklarını kaydeden Kılıçdaroğlu; "Ancak insanların inançlarını sömürenlere saygı duymayız. Bugün ülkemizde yaşanan gelişmeler ciddi sıkıntılara ve kaygılara neden olmaktadır. Biz hiçbir cemaat ya da tarikatın siyasete karışmasını doğru bulmayız. Diyanet İşleri Başkanlığı siyasetin alanına girmemeli, girerse saygınlığını kaybeder. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı'nın saydam olmasını isteriz. Günlük tartışmalara karışmasını doğru bulmayız. Devlet din konusunda bir tanımlama yapamaz. Biz kim hangi inançta olursa olsun herkesin ibadetini yerine getirmesini savunuyoruz. Aleviler cemevinde veya herhangi bir inancın mensupları nerede ibadet yapmak istiyorsa orada yapmalıdır. Devlet inançlar konusunda kör olmalıdır. Din olayı toplumda tartışılırken siyasetçiler çok dikkatli olmalıdır. Çünkü bu çok hassas bir konudur ve insanlar incinebilir" ifalerini kaydetti.

KEMAL DERVİŞ'İN DAVET EDİLDİĞİ İDDİASI

Kemal Derviş'i telefonla arayarak davet ettiği iddialarına ise Kılıçdaroğlu, "Kemal Derviş partimizin üyesidir. Bir davet sözkonusu değildir. Dünya ve ülke ekonomisi konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Bugün Türkiye'deki düzen çalışanın cezalandırıldığı bir düzendir. Bu düzeni kaldıracağız" dedi.

AK PARTİ-HAS PARTİ BÜTÜNLEŞMESİ

CHP lideri Kılıçdaroğlu, HAS Parti ile AK Parti arasında gerçekleşmesi beklenen bütünleşme sürecini de değerlendirerek; "Adalet ve Kalkınma Partisi'ne en sert eleştirileri Numan Kurtulmuş yapmıştır. Ancak gelinen noktada ortaya çıkan tabloyu Numan Kurtulmuş'a yakışmıyor" ifaderini kullandı.