Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Fiber İnternet Nedir?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Fiber internet, Türkiye’nin dört bir yanında hızla yayılıyor. Peki fiber Internet hakkında ne kadar bilgi biliyoruz?
Dünyanın en hızlı erişim teknolojisi olarak kabul edilen fiber optik altyapının ADSL servislerinde kullanılan bakır kablolardan temel farkı, verilerin elektrikle değil ışıkla aktarılmasıdır. Bu sayede elektromanyetik etkileşimden etkilenilmez ve daha az kayba neden olunur.

İç yansımalar aracılığıyla Optik fiberin merkezinde ışık tutulmaktadır. Bu sayede fiber bir dalga kılavuzu gibi hareket etmektedir. Plastik veya cam fiberlerden oluşan optik fiberler, diğer iletişim malzemeleriyle kıyasla çok daha uzun mesafelerdeki veri iletişiminin daha hızlı ve yüksek değerlerde yapılabilmesini sağlar.
[Resim: fiber_optic_cable.jpg]
Fiber Internet, diğer sistemlere kıyasla her şeyden önce yüksek hızda Internet sağlar. Bunun sebebi de yukarıda belirttiğimiz gibi verinin elektrikle değil ışıkla aktarılmasıdır. Ayrıca fiber optik sistemler elektro-manyetik parazitlerden ve çevre şartlarından etkilenmezler.

Diğer sistemlerde en çok can sıkan problemlerden biri hiç şüphesiz uzun mesafede yaşanan veri kaybıdır. Fiber optikte taşıma hem taşıma mesafesi çok uzundur ve hem de uzun mesafede kayıplar en aza indirgenir. Ayrıca fiber kablolardan bilgi çalmak mümkün olmadığından güvenlik de esas avantajlardan biridir.