Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Balkanlar'da Ramazan'ın İlk Cuması
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Balkanlar'da yaşayan Müslümanlar, Ramazan ayının ilk cuma namazında camileri doldurdu.

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna başta olmak üzere Mostar, Travnik, Zenitsa ve Tuzla gibi önemli şehirlerdeki çok sayıda camide Müslümanlar, ilk cuma namazını kıldı. Camilerde yer bulamayan cemaatin önemli bir kısmı, namazlarını dışarıda eda etmek zorunda kaldı. Başkent Saraybosna'daki Osmanlı eseri tarihi Gazi Hüsrevbey Camii'nde ilk cuma namazını, Bosna-Hersek Reisül Ulema Yardımcısı İsmet Spahiç kıldırdı.

Spahiç, cuma namazında verdiği hutbede, Ramazan ayının Müslümanlar için bir fırsat olduğunu, bu ayın çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Bir ay boyunca insanların tuttukları oruçtan keyif almaları gerektiğini ifade eden Spahiç, "Oruç aç kalmaak değil, her türlü günahtan sakınmaktır" dedi.

-Üsküp'te cemaat camilere sığmadı-

Makedonya'nın başkenti Üsküp'de de Müslümanlar, cuma namazı için camilere akın etti. Ramazanın ilk gününün cuma gününe denk gelmesi dolayısıyla cemaat, Ramazan ayanını ilk cuma namazında camilere sığmadı.

Müslümanlar için büyük önem taşıyan Ramazan ayı vesilesiyle Makedonya Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı mesaj yayınladı.

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, İslam Birliği'ne gönderdiği mesajda, Müslümanların oruç ayını tebrik etti. İvanov, İslam'ın Makedonya kültür mirasının bir parçası olduğunu ifade etti.

Sırbistan'da da ramazan ayının ilk cuma namazı, başkent Belgrad'daki Osmanlı eseri Bayraklı Cami ve ülkenin güneyinde Arnavut nüfusun yoğun olarak yaşadığı Preşevo Vadisi ile Boşnak nüfusun çoğunlukta olduğu Sancak bölgesindeki kentlerdeki 200'e yakın cami ve mescitte kılındı.

Sancak'ın en büyük kenti Yeni Pazar'da, özellikle cuma namazı için Osmanlı eseri Altın Alem, Eyüpbeyoğlu, Hayrettin, Kurt Çelebi gibi tarihi camilere halk yoğun ilgi gösterdi.

-Müslümanların Ramazan'da ilk cuma sevinci-


Yaklaşık 2 milyonluk nüfun yüzde 95'i Müslüman Arnavut, Türk, Boşnak ve Goralılar'dan oluşan Kosova'da da başta başkent Priştine olmak üzere Prizren ve Gilan gibi kentlerdeki camilerde ramazan ayının ilk cuma namazı halkın yoğun katılımıyla kılındı.

Başkent Priştine'de Osmanlı eseri olan ve bir süre önce restorasyonu tamamlanan Fatih Sultan Mehmet Camisi'nin içinde yer bulamayan cemaat avluda ve cami bahçesinde saf tuttu.

Hırvatistan'da bulunan ve ülkenin tek camisi olan başkentteki Zagreb Camisi başta olmak üzere ülkenin değişik yerlerindeki cami ve mescitlerde Müslümanlar, ilk cuma namazını eda etmenin sevincini yaşadı.

Batı Balkanlar'ın en küçük ülkesi olan ve 200 bine yakın Müslüman'ın yaşadığı Karadağ'da da ramazanın ilk cuma namazı Boşnak ve Arnavut nüfusun yoğun olarak yaşadığı Biyelo Polye, Rojaye, Podgoritsa, Ulçin ve Bar gibi şehirlerdeki camilerde kılındı.