Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Mladiç'in Davasına Devam Edildi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Savaş suçundan tutuklanan Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç'in iki aylık bir aradan sonra geçen hafta başlayan davasında, tanıkların dinlenmesine devam ediliyor.

Lahey'de eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde hakim karşısına çıkarılan eski Sırp generalin bugünkü duruşmasında, Bosna Savaşı sırasında bölgede bulunan BM'ye bağlı Hollanda askeri birliği Dutchbat'ta görevli albay Eelco Koster tanık olarak dinlendi. 1995 yılında bir kaç kez Mladiç ile görüşen Koster, tanık olduklarını anlattı.

Duruşmada Mladiç ile yer aldığı bir videosu izletilen Koster, daha önce de açıkladığı gibi Potoçari bölgesindeki BM birliğine yakın ormanlık alanda 9 ceset gördüğünü ifade etti.

Yüzü koyun yerde yatan cesetlerin sırtlarından vurulduğunu hatırladığını kaydeden Koster, kanları henüz kurumayan bu kişilerin yeni öldürülmüş olabileceğini aktardı. Koster ve bir arkadaşı 9 cesedin fotoğraflarını da çekmişti. Söz konusu fotoğrafların daha sonra Hollanda'da çoğaltılırken teknik bir arızdan dolayı zedelendiği ileri sürülmüştü.

Mladiç'in Srebranitsa'nın işgalinden sonra binlerce mülteciyi tahliye etmek istediğini söylediğini kaydeden Koster, eski Sırp generalin, bu konuyu BM'ye danışması yönündeki düşüncesini dikkate almadığını ifade etti.

7 Temmuz'da başlayan Mladiç'in duruşmasında şimdiye kadar Bosnalı Elvedin Pasiç ile Bosna Savaşı sırasında BM Barış Gücü adına bölgede görev yapan David Harland tanık olarak dinlendi.

16 yıl aradan sonra geçen sene Mayıs ayında tutuklanarak Lahey'e getirilen Mladiç, 1990'lı yılların başında yaşanan Bosna Savaşı sırasında sivillere karşı suç işlemek, Srebrenitsa katliamında soykırım yapmak ve binlerce masum sivili öldürtmek gibi suçlardan yargılanıyor. Savcıların hazırladığı iddianamede, binlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan eski Sırp generalin bölgede etnik temizlik yaptığı dile getirilmişti.

Mladiç, yapılan tüm suçlamaları "ülkemi ve milletimi korudum" diyerek reddediyor.