Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: 'IMF'ye 5 milyar dolar borç verdik'
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk ekonomisinde tablonun her geçen gün iyileştiğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, IMF'ye 23 milyar dolar olan borcun, 1.5 milyar dolara düştüğünü söyleyerek, "Nisan ayında onu da kapatıyoruz. 1 milyar dolar borcu almak için IMF kapısında bekleyen Türkiye, öylesine güçlü bir ekonomik yapıya sahip oldu ki IMF kasasına 5 milyar dolar borç verdi" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Konya'nın Seydişehir İlçesi'nde Cengiz Holding tarafından yaptırılan Selçuk Üniversitesi Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi'nin açılışına katıldı. Özel uçakla İstanbul'dan Konya'ya gelen daha sonra da helikopterle Seydişehir İlçesi'nde Eti Alüminyum Tesisleri'ne inen Bakan Çağlayan, makam otomobiliyle tören alanına geçti.

Açılışta konuşan Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, 7.5 yıl önce özelleştirme kapsamında Eti Alüminyum Fabrikası'nı satın aldıklarını hatırlatıp, bugüne kadar fabrikaya 265 milyon dolar yatırım yaptıklarını 200 milyon dolar daha yatırım yapacaklarını söyledi.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel de kısa zamanda fakülte binasını tamamlayan holding yöneticilerine teşekkür etti.

Eserlerin kalıcı olduğunu ifade eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise şunları söyledi:

"Başbakanımızın 'Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri' sözü vardır. Allah bu tür eserleri her birimize yapmayı nasip etsin. Bunlar aileyi öbür cihanda da yaşatacak olan amel deflerlerini açık tutan eserlerdir. Başbakanımızın dediği gibi, biz sizlere hükmetmeye gelmedik. Hizmet etmeye ve sizlerin hizmetkarı olmaya geldik."

Dar gelirli bir ailenin çocuğu olduğunu belirten Bakan Çağlayan, üniversite yıllarının zorluklar içinde geçtiğini anlattı.

MAAŞLAR ÖDENEMEYECEKTİ

Ekonomiye de değinen Bakan Çağlayan, Türkiye'nin 2002 yılında IMF'den borç almasaydı memur maaşlarını ödeyemeyeceğini öne sürdü. Şu an ülkemizin IMF'ye borç veren bir konumuna geldiğini kaydeden Bakan Çağlayan şunları söyledi:

"23 milyar dolarlık IMF borcunu, 1.5 milyar dolara düşürdük. Nisan ayında onu da kapatıyoruz. 1 milyar dolar borcu almak için IMF kapısında bekleyen Türkiye, öylesine güçlü bir ekonomik yapıya sahip oldu ki IMF kasasına 5 milyar dolar borç verdi. İşte güçlü, büyük devlet olmanın özü budur. Artık hiç bir vatandaşımız hastane kapısında sağlık hizmeti almak için beklerken hayatını kaybetmiyor. 18 yaş altı tüm vatandaşlarımız sağlık güvencesi kapmasına alındı."

ETİ ALÜMİNYUM DEVLETTE KALSAYDI, KAPISINA KİLİT VURULMUŞTU

Özelleştirmeyle ilgili açıklamada da bulunan Bakan Çağlayan, "Devlet basma, şarap, rakı, bira üretmiyor. Özel sektörüne bırakıyor. Cengiz Holding, Eti Alüminyum A.Ş.'yi alarak kapasiteyi 2 katına çıkarırken, Seydişehir ve Türkiye ekonomisine çok önemli hizmetler veriyor. Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, '7.5 yıl önce Seydişehir'e geldiğimizde bizi taşla, sopa ile kovaladılar' dedi. Onu yapanların şimdi yüzü kızarmıştır. Sizin ne yaptığınızı Seydişehir ve Türk halkı görüyor. Bundan hem devlet, hem millet kazanıyor. Eğer Eti Alüminyum Fabrikası devletin elinde kasaydı, bu fabrikaya çoktan kilit vurulmuştu. Çünkü üretim maliyetleri, satış maliyetlerinin çok çok üstüne çıkmıştı" diye konuştu.

BAKAN ÇAĞLAYAN: TÜRKİYE'NİN MARKA DEĞERİ 1 YILDA 122 MİLYAR DOLAR ARTTI

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Seydişehir İlçesi'nde Ak Parti İlçe Teşkilatını ziyaret etti. Ziyaret sırasında Türkiye'nin marka değeri ile ilgili açıklama yapan Bakan Çağlayan, "Türkiye siyasi istikrar ile ekonomik istikrar ile Avrupa'nın bir çok ülkesi şuan yoğun bakım çadırında yaşarken, biz kimseye ihtiyaç olmaksızın kendi imkanları ve kendi gücüyle dünyada ekonomisi gelişen en güçlü ülkeler arasında yer almaya başladı. İhracatımız geçen yıla nazaran yüzde 11-12 artmıştır. Ekonomimiz yüzde 3.2 büyümüştür. Türkiye büyürken enflasyonu düşürmüştür. Türkiye böyle bir ortamda bakın dün açıklanan bir veri ile dünyada marka değeri en yüksek olan 19'uncu ülke olmuştur. Uluslararası bir kuruluş tarafından açıklanan veri ile 487 milyar dolarlık bir marka değere sahip ülke olmuştur. Geçen yıl bu rakam sadece 365 milyar dolardı. Bir yılda Türkiye'nin marka değeri tam 122 milyar dolar artmıştır. 3'de 1'i seviyesinde bir yıl daha artış kaydetmiştir" dedi.

Daha sonra Seydişehir Taşıyıcılar Kooperatifi'nin yeni hizmet binasının açılışına katılan bakan Çağlayan, Türkiye'nin ekonomisi en hızlı büyüyen bir ülkeyi olduğunu belirterek şunları söyledi: "Avrupa Birliği ekonomisinde küçülme yaşarken Brezilya sadece binde 8'lik bir büyüme gerçekleştirirken, ABD yüzde 2'lik bir büyümeyi yakalarken ülkemiz 2012 yılının ilk 3 ayında 3.2'lik bir büyüme gerçekleştirdi. İhracatımız büyüyor, Türkiye ekonomik olarak büyürken bir taraftan da enflasyonunu küçültüyor. Türkiye dışardan borç almadığı için dışardan emir almıyor ve Türkiye kendi gündemini kendisi belirliyor. 9 yıl önce 3 bin 500 olan kişi başına milli gelir 10 bin 444 dolar oldu. 2023'e giden yolda milletimizi kişi başına 25 bin dolar olan seviyeye getireceğiz."

ÜLKEMİZE HASTA DİYENLERE ALLAH ACİL ŞİFALAR VERSİN

Türkiye’nin Avrupa'nın bilhassa ekonomik krize girmiş olduğu ortamda ihracatının yarısını Avrupa'ya yapan bir ülke olmasına rağmen dünyanın diğer pazarlarına yönelerek ihracatını arttırdığını kaydeden Çağlayan şöyle konuştu: "Bundan kısa süre önce ülkemize hasta diyenlere Allah acil şifalar versin. Avrupa’da bir çok ülke oksijen çadırında yoğun bakım ünitesine bağlanmış. Türkiye IMF desteği olmaksızın, hiç bir ülkenin desteğine ihtiyaç göstermeksizin kendi ülkesine ve değerlerine bağlı kalarak böylesine ekonomik bir mucizeyi gerçekleştirdi. Cumhuyet tarihinde Ak Parti iktidarına kadar yapılan bölünmüş yol 6 bin 500 kilometre idi. Son 8,5-9 yılda 15 bin 500 kilometre bölünmüş yol yaptık. Millete hizmet etmek budur. Bunu değerlendirecek olan siz nakliyeci kardeşlerimizsiniz. Bununla bitmiyor. 2023 yılına kadar 22 bin kilometreye gelmiş olan bölünmüş yola önümüzdeki 10 yılda 32 bin 500 kilometre daha bölünmüş yol ilave edeceğiz. Türkiye 27 üyesi bulunan Avrupa'nın karayolu taşımacılığındaki en büyük filosuna sahip birinci ülkesi. Dünyanın her tarafında Avrupa'nın her tarafına Orta Doğuya Afrika’ya, Asya’ya, Kafkasya’ya her tarafa Türk tırları, Türk taşıma araçları ile yapmış olduğumuz ihracatı gönderiyoruz. İhracatımız arttıkça bunlar artıyor.’’

Bakan Çağlayan daha sonra Eti Alüminyum fabrikası da gezerek yetkililerden bilgi aldı ve ardından helikopter ile ilçeden ayrıldı.