Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Paris'teki "Suriye Halkının Dostları" Toplantısı
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Fransa'nın başkenti Paris'te yarın yapılacak,

"Suriye Halkının Dostları" toplantısına Beşşar Esed karşıtı Kürt muhalefet temsilcilerinin de katılacağı bildirildi.

Kürt muhalefetini temsilen davet edilen Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi

(SKUM) Başkanı Dr. Abdulhekim Beşer, Kamuran Haci Avdo ve Mamosta Hayreddin Murat'ın, toplantıya katılacağı belirtildi.

"Beklentileri karşılanmadığı" gerekçesiyle Kahire'deki toplantının son oturumunu terk eden Kürt muhalefetinin bundan sonraki toplantılara katılıp katılmayacağı merak ediliyordu. Suriye'de Kürtler arasında en geniş tabana sahip SKUM'un Paris'teki toplantıya iştirak etmesinin, Suriye muhalefetini tek çatı altında birleştirme çabaları açısından da önemli olduğu belirtiliyor.

Suriye rejimine yönelik baskı ve yaptırımların bir kez daha masaya yatırılacağı toplantıya 100'den fazla ülke temsilcisi katılacak. Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil edecek.

"Suriye Halkının Dostları" ilk kez şubat ayında Tunus'ta, daha sonra nisanda İstanbul'da toplanmıştı.

Önemli uluslararası kuruluşların temsilcilerinin de yer alacağı toplantıda, Cenevre'de geçen hafta sonu Suriye'de geçiş hükümeti kurulması yönünde ortaya atılan öneri ve Annan Planı'nın etkili şekilde uygulanması konusu da yine öncelikle gündeme gelecek.

Toplantının ev sahipliğini yapan Fransa'dan önceki gün yapılan açıklamada, Suriye'de geçiş hükümetine destek verildiği belirtilerek, bu konunun BM Güvenlik Konseyi'nde takipçisi olunacağı mesajı verilmişti.

Şam yönetiminin güçlü destekçisi Rusya, Tunus ve İstanbul'da olduğu gibi Paris'teki toplantıya da katılmayacak. Çin de yine toplantıyı boykot edecek.