Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Bakan Yılmaz, Nasreddin Hoca ile Göle Maya Çaldı
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
53. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca'yı Anma ve Mizah Günleri kapsamında Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve temsili Nasreddin Hoca, Akşehir Gölü'ne barış mayası çaldı.

Nasreddin Hoca Türbesi'nde başlayan etkinliklere Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Faruk Bal, Ak Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Baloğlu, İlhan Yerlikaya, Kerim Özkul, Mustafa Akış, Gülal Samancı, Akşehir Kaymakamı Ahmet Katırcı, Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul ile çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.

Nasreddin Hoca'nın türbesi önüne gelen protokol üyeleri, Nasreddin Hoca'yı canlandıran tiyatro sanatçısı Deniz Oral'ı etkinliklere davet etti. Türbesinden çıkan temsili Nasreddin Hoca, türbenin önünde bulunan 'Dünyanın Ortası Burasıdır' yazılı platforma gelerek, "Artık kan akmasın istiyorum. Savaş olmasın istiyoruz. İnsanlar barış içinde, kardeşçe yaşasınlar istiyoruz. Artık huzur içinde bir dünya olsun. Bu dünyanın merkezinden dünyaya sesleniyorum. Mutlu huzurlu bir dünyada yaşayalım" dedi. Bakan Cevdet Yılmaz ise, "Nasreddin hocamızın bu insan odaklı, insanı merkez alan, hayatın neşesini herkesle paylaştıran anlayışını bütün dünyaya bütün insanlığa hakim olmasını diliyorum. Anadolu, değerleriyle zaten tarihte dünyaya çok önemli katkılarda bulunmuş bir coğrafya. Anadolu'yu Anadolu yapan işte bu tür değerler. Bunlar çok daha güçlü bir şekilde 21. yüzyılda hem ülkemizde, hem de dünya da ses getirmesini diliyorum. Ben de bütün insanlığa barış mutluluk ve sağlık diliyorum" diye konuştu.

"YA TUTARSA DEMİYORUZ, TUTACAK DİYORUZ"

Konuşmaların ardından 'Göle maya çalmaya gidiyoruz' diyen temsili Nasreddin Hoca, "Ya tutarsa demiyoruz, tutacak diyoruz" diyerek eşeğine ters bindi. Eşeğinde ters bir şekilde türbesinden çıkan temsili Nasreddin Hoca, heybesindeki şekerleri vatandaşlara dağıtarak eşek üzerinde yol aldı. Buradaki törenin ardından protokol üyeleri Akşehir Gölü kıyısına geldi. Platform üzerine çıkan temsili Nasreddin Hoca Deniz Oral, "Öncelikle bolluk ve bereket getirmesini dileyeceğim yüce Rabbimden. İnşallah bu yıl göl daha fazla suyla dolsun istiyorum. Bereketli olsun istiyorum. Kuraklık çekmeyelim istiyorum. Kesinlikle de göl maya tutacak" dedi. Ardından temsili Nasreddin Hoca, Bakan Yılmaz ve protokol üyeleri Göle maya çaldı. Göle maya çalınmasından sonra etkinlikler, Akşehir Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle devam etti.

Törende 4 dalda "Altın Eşek" ödülleri sahiplerini bulurken, afiş yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na verilecek olan Altın Kavuk ödülü ise Bakan'ın törene katılamaması nedeniyle verilemedi. Törende konuşan Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Güvendik, Nasreddin Hoca'nın dünya için yaşayan bir değer olduğunu söylerken, Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul, adının anılmasıyla yüzlerde tebessüm meydana getiren Nasreddin Hoca fıkralarının sihirli bir kutu gibi olduğunu belirtti. Başkan Oğul, "Toplumda tenkide dair fıkralar, mizah ölçüsü altında dile getirilir. Gül düşün ustası Nasreddin Hoca'nın fıkralarından günümüzde bir konuyu açıklamak, düşünmeyi güçlendirmek için yararlanırız. Nasreddin Hoca'nın bütün fıkralarında derin anlam vardır. O Göle yoğurt mayalayarak umudun insana yaşama sevinci vereceğini bildiriyor. Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri'nin bir amacı var. Hocamızın sevgi, barış ve kardeşlik dolu mesajlarını dünyaya duyurmak, yaymak için 5-10 Temmuz'da ilçemizde Anma ve Mizah Günleri düzenliyoruz" dedi.

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan da konuşmasında, Akşehir'in bir medeniyet merkezi olduğunu vurgulayarak, "Böyle bir medeniyet merkezinin arkasında bir ilme, alime ihtiyaç var. O da Nasreddin Hoca. Bunu uluslararası düzeyde anlattığımızda, bu mesajlar dünyada yaygınlaşacaktır" diye konuştu.

"NASREDDİN HOCA'NIN Göle ÇALDIĞI MAYA TUTTU"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise, Nasreddin Hoca'nın eğlendirirken düşündürdüğünü ifade ederek, "Burada hem eğleniyor, hem de bir şeyler öğreniyoruz. Büyük insanların, derin insanların söylediği sözlerin çeşitli anlamları olur, katmanlıdır. Biz nereye kadar anlayabildiysek o kadarını anlayabiliriz. Zihninizi alışılageldik şeylerle bağlı tutmayın. Denemezseniz, uğraşmazsanız ileriye gidemezsiniz. Bu kalkınmayla da birebir ilişkili bir hadise. Yenilikçilik, yeni teknolojiler, bilgi, bunlar böyle bir zihniyet olmadan gelişilebilir mi" şeklinde konuştu. Nasreddin Hoca'nın Göle çaldığı mayanın tuttuğunu anlatan Bakan Yılmaz, "İyi ki Nasreddin Hoca'mız var. Ben hepimizin Göle maya çalması gerektiğini söylüyorum ve hocanın çaldığı mayanın tuttuğuna inanıyorum. Geleceğe sağlam bir şekilde gitmek, geçmişe derinlemesine dönmekle mümkün. Geçmişinizi bilmeden sağlam bir gelecek kurmak mümkün değildir. Nasreddin Hoca bizim büyük bir değerimiz, aynı zamanda bütün insanlığı aşan bir değer. Bu değerimizi dünyayla paylaşmamız, gelecek nesillerimizle paylaşmamız lazım. Bununla hayatımız zenginleştiğinde bir çok alanda ileriye gideceğimize inanıyorum. Göle maya çalmak demek, yenilikçilik demek. Kalkınmayı da ben böyle anlıyorum. Bilgi, sanat, kültür üretmemiz lazım. Kalkınmayı da insan odaklı anlıyoruz. Temel amacı insan hizmet, temel aracı da insan. Bizim tarihimiz, coğrafyamız var. Köklü bir bilince sahip insanımız var. En önemli zenginliğimiz bu. Nasreddin Hoca herkesi kucaklamak demek, kapsayıcılık demek. Bütün bu değerlere çok ihtiyacımız var. Nasreddin Hoca'yı, gelecek nesillere dünyaya anlatalım" şeklinde konuştu.

Temsili Nasreddin Hoca da konuşmasında, "Hayat felsefem, ince zekam ve kıssadan hisse hikayelerimle düşünce dünyanızı aydınlattım. Geçenlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan benim için, 'Nasreddin Hoca inanıyorum ki, insanlık için, hoşgörü, barış sembolü olmaya devam edecektir' dedi. Ülkemizin son günlerde daha çok ihtiyacı olduğunu düşündüğüm insanlık ve barış için Göle maya çaldım" dedi.

Program sonunda Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul ve Bulgar karikatürist Ivailo Tsvetsov'a plaket verdi.