Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: 8 Yaşında Hipertansiyon Hastası Oldu
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Aksaray'dan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne getirilen 8 yaşındaki Hanife Nur Eren'in, hipertansiyon hastası olduğu öğrenildi. Hanife Nur Eren, doktorların gayretiyle hayata döndürüldü.

Hanife Nur Eren, aşırı burun kanaması nedeni ile Aksaray'dan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne getirildi. O yaşlarda nadir görülecek biçimde hipertansiyon tanısı konulan Eren, doktorların gayreti ile hayata döndürüldü.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı'na 8 yaşındaki bir kız çocuğu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Baykan, erken müdahale ile sağlığına kavuşturdukları 8 yaşındaki hasta ile ilgili şunları söyledi:

"Aksaray'dan koma halinde Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisimize getirilen Hanife Nur Eren isimli 8 yaşındaki kız hastanın, bu yaşına gelene kadar ara ara burun kanaması olduğu, başka herhangi bir şikayeti olmadığı ve hastalandığı gün arkadaşlarıyla parkta oynarken düşüp kaldığı öğrenildi. Hastanemizde yapılan detaylı inceleme ile kısa sürede aort damar darlığı ve buna bağlı tansiyon yüksekliği nedeniyle koma halinde olduğu belirlenen çocuk hastaya, birkaç saat içerisinde yapılan müdahaleyle anjiografik olarak aort damar darlığına stent yerleştirilerek tedavi edildi. Bir gün içerisinde bilinci açılıp kendine gelen hastamız, serviste takip edilmektedir."

Baykan, çocukluk çağında tansiyon yüksekliğinin tedavi edilmemesi durumunda ölümcül sonuçlar doğurabildiğini söyledi.


Çocukluk çağında tansiyon yüksekliğinin görülme sıklığı nadir ve sebeplerinin ise yetişkinlerden çok farklı olduğunu belirten Doç. Dr. Ali Baykan, "Çocuklarda tansiyon yüksekliği, çoğunlukla böbrek ve damar hastalıklarından, endokrin sebeplerden kaynaklanmaktadır. Son yıllarda artan şişmanlık ile şişmanlığa bağlı tansiyon yüksekliği de görülmektedir. Çocuklarda tanısı ve tedavisi yetişkinden farklı olan bu hastalığın sebebinin araştırılması önemlidir. Çocukluk çağı tansiyon yüksekliğinin erken teşhisi ve tedavisi için; çocuk hastaların tansiyonlarının aile hekimlerince en az bir kez ölçülmüş olması gerekir. Yüksek tansiyonu olan çocuklarda nedenin araştırılması ve nedene yönelik tedavi yapılmalıdır. Erişkin hastalardaki gibi ilaç tedavisine hızla geçmek yerine, tansiyonun nedeninin aydınlatılması ve gerekiyorsa anjiyografiyle, ameliyatla veya ilaçla tedavi düşünülmelidir." dedi.

Çocuklarda kalp kaynaklı tansiyon yüksekliği hastalığının belirtileri hakkında da bilgiler veren Baykan, "Hastalığın belirtileri bebeklikte muayenede üfürüm duyulması ve bacaklardaki nabızın alınamaması şeklinde kendini gösterir. Bebekte yorulma, kilo alamama dikkat çekebilir. Büyük çocuklarda erken yorulma, baş dönmesi, burun kanaması, bayılma, göğüs ağrısı, gibi şikayetler yapan aort koarktasyonu kolaylıkla tansiyon ölçümü ile tanınabilecek bir hastalık olup erken tedavisi hayat kurtarıcıdır. Kalp-damar ilişkili hipertansiyon nedeni olan aort koarktasyonu, doğuştan aort damarında darlık hastalığı olup, çocuklarda önemli tansiyon yüksekliği sebebidir. Aort damar darlığı olan çocukların ilaçla değil, anjioplasti ile veya ameliyatla tedavisinin yapılması gerektiği, geç kalındığında beyin kanaması ve ölüm gibi ağır sonuçlarla karşılaşıldığının bilinmesi gerekir. Bu vesileyle çocuklarda da hipertansiyon hastalığının olabileceğini, çocukların tansiyonlarının ölçülmesi gerektiğini, tansiyonu yüksek olan hastalarda nedenin araştırılmasını ve erken tedaviyi öneriyoruz" diye konuştu.

ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR

Baykan, çocuklarda tansiyon yüksekliğinin erken tanıda tedavi edilebilir olduğuna dikkat çekti ve "Özellikle Nisan- Haziran döneminde çocuklarda artan sınav stresi ile birlikte şişmanlığın etkileri, ayrıca doğuştan gelen kalp hastalıkları nedeniyle hipertansif beyin kanaması ve koma halini çocuklarda sık gördük. Bu şekilde kliniğimize getirilen 3 hastanın biri kaybedildi, birisi felçli olarak izlenmekte, son gelen hastamız ise erken yapılan başarılı müdahale ile hızla iyileşmektedir." şeklinde konuştu.