Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Troyka Heyeti Atina'da
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Yunanistan'ın uluslararası kreditörlerinin denetçileri AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'nin temsilcilerinden oluşan troyka heyeti Atina'da görüşmelerine devam ediyor.

Alınan bilgiye göre, heyet ile görüşen Başbakan Antonis Samaras, hükümetin mali uyum programının ve ekonomik toparlanma, istihdam ve sosyal uyumun sağlayacak yapısal reformların uygulanmasında daha kararlı bir ilerleme gerçekleştireceklerinin altını çizdi.

Bir saat süren görüşmede Samaras, son AB zirvesi marjında Avro bölgesi ülkelerine ilettiği mektubunda da ifade ettiği Yunan ekonomisine ilişkin konumunu tekrarladı. Mektupta Samaras Mali programı sahiplendiklerini belirtmişti.

Başbakanlık yetkilileri, hükümetin önce somut etkili politikaları uygulayacağı daha sonra kurtarma anlaşmasının şartlarını müzakere edeceğini ifade ediyor.

Troyka heyetinin Pazar günü Maliye Bakanı Yannis Sturnaras ile yeniden görüşeceği, Sturnaras'ın daha sonra Eurogroup toplantısına katılmak üzere Brüksel'e gideceği bildirildi.

Yunan hükümetinin, Yunanistan sorunu ile ilgili yeni tartışmalar ve daha fazla karmaşıklık yaratacağı endişesi nedeniyle, AB üyeleri tarafından alınan kararların ülkelerin ulusal parlamentoları tarafından onaylanmasından kaçınmayı hedeflediği kaydedildi.

-"Programın süresi 2017'ye uzatılsın"-

Yunanistan'daki üçlü koalisyon hükümetinin ortaklarından PASOK'un lideri Evangelos Venizelos ise partisinin grup toplantısında, avro bölgesinin politikaları nedeniyle Yunanistan'ın başarısız olmaması gerektiğini belirterek mali krizin siyasi işlevsizlik ve sosyal uyumsuzluğa dönüşmemesi için Avrupalı ortaklarının desteğine ihtiyacı olduğunu söyledi.

AB ile yürütülecek gerçekçi ve uygulanabilir bir çerçeveye ihtiyaç duyulduğunu belirten Venizelos, yürütülen orta vadeli programın yetersiz olduğunu ve güncellenmesi gerektiğini, süresinin ise 2017'ye uzatılması gerektiğini ifade etti.

Kamuda işten çıkarmalara karşı olduğunu belirten Venizelos, yıl sonuna kadar 15 bin kişinin işten çıkarılmasının bir anlamı olmadığını, kamuda personel, altyapı ve hizmetlerin bir değerlendirmeden geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Venizelos, daha fazla maaş kesintisine de karşı olduğunu ifade etti.

Anamuhalefetteki Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) lideri Alexis Tsipras, koalisyon hükümetinin seçim öncesi anlaşmayı yeniden müzakere etme vaatlerine uymadığını belirterek, hükümete eleştiriler yöneltti.