Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak Açıklaması
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, tutuklu milletvekili meselesinin bir an önce bitmesini beklediklerini belirterek,

"Çıkarılan yasada buna imkan veren bir düzenleme vardır" dedi.

Öztrak, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında son ekonomik veriler ve gündemdeki konuları değerlendirdi.

Samsun'da yaşanan sel felaketinde, Kuzey Yıldızı Konutları'nın dere yatağına yapıldığının anlaşıldığını ifade eden Öztrak, "Devletin yaptığı konutlarda böylesine bir acının yaşanması devlete ciddi bir sorumluluk yüklemektedir. Basına yansıdığı kadarıyla çeşitli sivil toplum örgütlerinin bu felaketi önceden görerek, gerek belediyeyi, gerekse Çevre Bakanlığı'nı bu bölgede yapılaşmaya izin vermemesi konusunda uyardığı anlaşılıyor. Kim olursa olsun bu felakette sorumluluğu olanların bunun bedelini ödemesi gerekmektedir. Biz CHP olarak bunun takipçisi olacağız" diye konuştu.

TÜİK tarafından 2 Temmuz'da yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisinin 2011 yılının son üç ayına göre yüzde 0.2 büyüdüğüne ilişkin verinin bir gün sonra düzeltildiğini ve böylece ekonominin yılın ilk üç ayında yüzde 0.4 daraldığının anlaşıldığını kaydeden Öztrak, şöyle devam etti:

"Bu, ekonominin yılın ilk üç ayında durgunluğa girmenin eşiğinde olduğunu gösteriyor. Eğer yılın ikinci üç ayında da daralma devam ederse, ekonomi resmen durgunluğa girmiş demektir. Hükümetin yaptığı açıktır. Bakanlar açıklanan ilk veri üzerinden piyasalara büyüme yorumlarını yapmış, piyasaların hatalı veriyi satın alması sağlanmış, yatırımcı raporları bu veriye göre yazdırılmış, ekonomi yorumcuları bu veriye bakarak köşe yazılarını kaleme almış; sonuçta da ekonominin durgunluğa girişi kamuoyundan bir süreliğine de olsa gizlenmiştir."

Öztrak, "2011 yılının ilk üç ayında yüzde 34 artan toplam yatırım harcamaları, bu yılın aynı döneminde sadece yüzde 1.6 artabilmiş. Büyümeye yatırımların katkısı sadece yüzde 0.4 puan. Ekonomi de tüketim de yatırım da durmuş" ifadelerini kullandı.

Bu ekonomik tabloya bakarak sevinmenin mümkün olmadığını dile getiren Öztrak, "Bunu bu ülke kaldırabilir mi- Eğer dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına gireceksek, bu ödünleşmeyi kıracak politikaları ve reformları hızla uygulamaya koymalıydık. Ben bakıyorum, bizim ekonomiden sorumlu bakanlar bir çiçekle bahar geldiğini sanıyor. Ekonomide cari açığı ve enflasyonu sorun olmaktan çıkarmanın bedeli iç talebi durdurma noktasına varırsa, vatandaşın borçlarının hızla arttığı bir ekonomide bu ani bir kalp krizi riskini artırır" şeklinde konuştu.

-Tutuklu milletvekilleri sorunu-

Bir gazetecinin, yapılan son yasal düzenlemelerin ardından, tutuklu milletvekillerinin tahliye edilebileceğine ilişkin bir kanaatin oluştuğunu hatırlatması üzerine Öztrak, "Biz tutuklu milletvekillerinin durumunu, vatandaşın iradesinin Meclis'e yansımasının engellenmesi olarak görüyoruz. Çünkü bu milletvekilleri hüküm giymiş değiller. Tutuklu milletvekili meselesinin bir an önce bitmesini bekliyoruz. Çıkarılan yasada buna imkan veren bir düzenleme vardır" diye konuştu.

Öztrak, yapılan düzenlemeye rağmen halen tutuklu milletvekilleriyle ilgili kararın hakimlerin inisiyatifinde olduğuna dikkati çekerek, "Tutukluluk çoktan kaldırılmalıydı. Çünkü bu durum hem taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalara aykırıdır hem de Anayasa'ya aykırıdır. Aslında böyle bir düzenleme olmadan daha önce mesele çözülebilirdi" dedi.