Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Bursa Dönüşümde de Örnek Olacak
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ı ağırlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentsel dönüşümde pilot olarak seçilen 5 il arasında yer alan Bursa'da en kısa zamanda örnek uygulamaları hayata geçireceklerini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm konusunda yetki devri yaptığı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi Heykel'deki tarihi binada ziyaret etti. Bursa'da gerek mevcut yapı stokları gerekse bugüne kadar hayata geçirilen projeler hakkında bilgiler veren Başkan Altepe, yeni yasa ile çok daha güzel projeleri kente kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.

Örnek olmak istiyoruz

Kentsel dönüşüm konusunda yeni yasanın hem vatandaşlara hem de yerel yönetimlere önemli kolaylıklar getirdiğini ifade eden Başkan Altepe, birinci deprem bölgesinde yer alan ve Türkiye ekonomisinin yüzde 60'ını bünyesinde barındıran Bursa, İstanbul ve Kocaeli'nin büyük önem arz ettiğini kaydetti. Kentsel dönüşüm konusunda Bursa'daki belediyelerin büyük bir kısmının tecrübeli olduğunu ifade eden Başkan Altepe, "Bakanlığımızın deneyimli kadrolarının da desteğiyle güzel bir başlangıç yapıp, bu alanda da Türkiye'ye örnek olmak istiyoruz. Yeni yasa ile ilgili olarak bazı yanlış anlaşılmalar var.

Vatandaş her şeyin devlet tarafından yapılacağını sanıyor. Oysa burada başlangıcı vatandaş yapacak. Çünkü olası bir deprem anında çökecek binanın altında orada oturan vatandaşlar kalacak. Bunun için oturduğu binanın kontrolünü yaptıracak olan yine o binanın sahipleri. Vatandaşlar dönüşüm için gönüllü olacak, girişimleri başlatacak bizler de onlara gerekli desteği vereceğiz. Vatandaşın istekli olması için öncelikle örnek uygulamaları hayata geçirmek gerekli. Güzel bir başlangıç yapılırsa, bunu gören tüm vatandaşlarımız dönüşüm konusunda istekli olur" diye konuştu.

Seferberlik ruhuyla çalışacağız

Kentsel dönüşüm konusunda yapılabilecekleri yerinde görmek amacıyla Bursa'ya geldiğini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise devam eden projelerle birlikte TOKİ'nin Bursa'ya kazandırdığı konut sayısının 24 bin 852 olduğunu hatırlattı. Bursa'ya bugüne kadar ciddi yatırımlar yaptıklarına değinen Bayraktar, "Bursa'ya ağırlık vereceğiz. Sanayinin, ekonominin güçlü, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu Bursa, İstanbul ve İzmir'de dönüşümle ilgili olarak ofisler kuracağız. Seferberlik ruhuyla gönüllülük esasına dayalı olarak, vatandaşlar, belediyeler, üniversiteler, sivil toplum örgütlerini de işin içine katarak en hazırlıklı noktalardan başlayıp, dönüşümün startını vereceğiz" dedi.

Bursa'da mevcut konut stokunun 3'te 1 oranında yenilenmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, bu yapıların büyük bölümünün 1999 depremi öncesi yapıldığını ve eski deprem yönetmeliğine göre inşa edildiğini kaydetti. Yeni yasanın vatandaşlara önemli kolaylıklar sağladığına değinen Bayraktar, "Vatandaş öncelikle binasını kontrol ettirecek. Eğer bina riskli ise kentsel dönüşüm için 3'te 2 çoğunluk sağlanması yeterli. Bundan sonra biz gerekli desteği vereceğiz. Ruhsat, planlama, imar desteği, eğer maddi imkan sıkıntısı varsa finans desteği, faiz desteği sağlayacağız.


Bu işi Japonya, İspanya, Fransa, Amerika nasıl çözdüyse biz de çözeceğiz. Artık Türkiye bu engelleri aşacak güçte. Gerek ekonomik olarak gerekse inşaat malzemesi ve teknik eleman konusunda afet riskinken kurtulacak boyuta geldik" diye konuştu.

Başkan Altepe, ziyaretin anısına Bakan Bayraktar'a Bursa bıçağı hediye etti.