Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: İtalya’da seramiğe Türk imzası
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Dünyada 140 milyar dolarlık pazar

TÜRKİYE’de seramik sektörünün önde gelen isimlerinden Kale Grubu, dünyada seramik üretiminin başkenti kabul edilen İtalya’nın Sassuolo kentinde faaliyet gösteren Fincuoghi firmasının satın alınmasıyla doğan Kaleitalia, kuruluşunun yıldönümü kutladı. Şirket, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve bölgede yaşanan deprem fekaketine karşın hız kesmeden yoluna devam ediyor.

İlk yurt dışı yatırımını Kalekim adı altında Rusya’da yapı kimyasalları alanında yapan Kale Grubu, geçen yılın Temmuz ayında da Kaleitalia yatırımını gerçekleştirdi. Sektörün geleneksel firmalarından Fincuoghi ve bünyesindeki dünyaca tanınmış Edilcuoghi, Edilgres ve Campani markalarını satın alan grup, böylece her iki ülke açısından da bir ilke imza attı. Ülkede seramik sektörüne kalıcı bir Türk imzası atmayı plandıklarını söyleyen Kaleitalia Genel Direktörü Burak Orhun, firmanın kapılarını DHA’ya açtı.

İlk kez Türk seramik sektöründen böyle bir dış yarıtırım yapıldığını ve İtalya seramik sektörüne ilk kez bir yabancı yatırımcı girdiğini vurgulayan Orhun, toplam 150 bin metrekarelik kapalı alan üzerine kurulu şirkette 265 kişinin istihdam edildiğini söyledi. İtalya’da seramik sektörünün gelenekçi ve muhafazakar bir yapısı olduğunun altını çizen Orhun, "Direkt bir tepkiyle karşılaşmadık ama pazara ters düşecek uygulamalar yapıp yapmadığımıza dair çok dikkatli izleniyoruz. Sonuçta Kale, kurumsal ve global bir firma ve olası yanlış anlamaları önlemek adına da çok dikkatli çalışıyoruz. İki tarafta da ilk olmanın önemini biliyor ve bu sorumlulukla hareket ediyoruz" dedi.

Burak Orhun, İtalya’nın oldukça ağır hissettiği ekonomik kriz de düşünüldüğünde, ilk etapta yatırım zamanlamasının hatalıymış gibi görünse de aslında öyle olmadığını belirtirken şöyle dedi:

"Başlangıç, zamanlama olarak zorladı. Ancak, bize aynı zamanda vakit de kazandırdı. Kale Grubu gibi güçlü bir firma böyle bir yatırım yaptığında uzun vadeli planlamada bulunuyor. Ancak rakiplerimiz şu anda günü kurtarma derdinde. Dolayısıyla bizim hazırlıklarımızı tamamlamamız için bir fırsat da oldu. Bize zaman kazandırdı."

25 MİLYON EUROLUK YATIRIM MASADA

Yatırım ardından ilk iş olarak firmayı yenilediklerini belirten Orhun, üretim bölümünün son teknolojiyle donatıldığını ifade ederek, "Markalarda yeni yapılanmaya gidildi. Edilcuoghi rezidans ürünü olarak, Edilgres ise doğal taş uzmanı olarak konumlandırıldı.5 milyon metrekarelik bir üretim yapıyoruz. Katmadeğerli ürünleri üretiyoruz. Amaç miktar olarak artış değil.Kaliteli ve daha inovatif ürünler anlamında yatırım yapmayı planlıyoruz. 5 yıl içinde 25 milyon euroluk bir yatırım planı var masamızda. Kale grubu bu yatırımı yaparken özellilkle Avrupa ve Amerika pazarlarına Kaleitalia üzerinden servis verme amacını da ön plada tuttu. Sassuolo bölgesi karo seramik alanında öncü. Bu alanda Kale adına Ar-Ge çalışmalarının buradan yönlendirilmesi üzerinde çalışıyoruz. Türkiye ve İtalya arasında rotasyon planladık. Çalışanlarla karşılıklı olarak üçer aylık rotasyon programı izleniyor. Kaleitalia, Kale grubunun globalizasyonu anlamında önemli bir adım oldu."

Firmada görev yapan personelle yollarına devam ettiklerini vurgulayan Orhun, emeklilik süreci gelenler veya uluslararsı düzeyde çalışma donanımına sahip olmayanlar bulunduğunu hatırlatırken, "Onların ayrılmasıyla açılacak pozisyonların bir bölümünde, Türkiye’den, yetişmiş, eğitimli personel almayı planlıyoruz. Uzun ve orta vadede pozisyonlarımız açıldıkça daha fazla Türk personel almayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

DÜNYADA 140 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Dünya’da 140 milyar dolarlık bir pazarı bulunan seramik sektöründe Türkiye, yıllık 2.6 milyar dolarlık üzerim değeri ve 1 milyar dolarlık ihracat payıyla lokomotif ülkeler arasında yeralıyor. Ülkenin öncü firmalarından olan 1957 yılında Çanakkale Seramik Fabrikaları A.Ş. ile temelleri atılan Kale Grubu, seramikten, savunmaya, gıdaya kadar farklı sektörlerde 22 firmayla faaliyet gösteriyor.