Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Adana Osb'ye 'Enerji Verimliliği' Kredisi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi ile Halk Bankası arasında enerji verimliliğini artırmaya yönelik yatırımlarda kullanılmak üzere kredi protokolü imzalandı.

Sanayiciler, üst limiti 2 milyon Euro olacak kredileri, Halk Bankası'nın cari faizinden 1 puan düşük olarak, 2 yıl geri ödemesiz, 5 yıl vadeli olarak ödeyebilecekler.

Adana HSOSB Genel Sekreteri Mustafa Keskin, konuya ilişkin açıklamasında, enerji verimliliğinin, İşletmelerin üretim kalitesi ve miktarını düşürmeden harcanan her bir birim enerjinin daha çok hizmet ve ürüne dönüşmesi olduğunu anımsatarak, bu konuda sanayicilerin işini kolaylaştırmak istediklerini söyledi.

Keskin, enerjinin sanayiciler için en önemli ve en pahalı girdilerden birisi olduğunu belirterek, "Halk Bankası ile imzalanan anlaşma kapsamında sanayicilerimiz enerjiyi en verimli kullanma konusundaki yatırımlarına kredi temin edebilecekler." dedi.

Bu kredinin Avrupa Birliği destekli olduğunu vurgulayan Keskin, "Bu krediyi Türkiye sanayicileri kullanmazlarsa kredi tekrar fona devredilecek, yani AB'ye geri dönecek. Bu nedenle önemli avantajlar sağlayan bu kredinin değerlendirilmesini ümit ediyoruz." diye konuştu.

KREDİ ŞARTARI

Firmaların işletmelerindeki enerji giderlerinin azaltılmasına yönelik tüm yatırım harcamaları, enerji verimliliği kredisi ile finanse edilebilecek. Kredi yalnızca Euro cinsinden ve yatırım kredisi olarak kullandırılacak. Kredinin üst limiti 2 milyon Euro ve 2 yıl ödemesiz olacak. Kredi, iki yılın ardından 5 yıl vadede ödenebilecek. Krediden çalışan sayısı en fazla 500 olan işletmeler yararlanabilecek. Krediye konu olabilecek yatırımlardan bazıları ise şöyle: Enerji tasarrufu sağlayan ısıtma, soğutma, sıhhi havalandırma ve klima sistemleri kurulumu ve mevcut cihazların A sınıfı enerji tüketen cihazlarla değişimi. Üretim sürecinde kullanılan elektrik motorlarının, makine ve ekipmanın enerji verimliliği sağlayacak şekilde yenilenmesi veya makine / ekipman ilave edilmesi. Basınçlı hava sistemlerinin, buhar dağıtım sistemlerinin, güç dağıtım sistemlerinin, eski gaz kazanlarının, fırınların yenilenmesi. Isınma ve sıcak su için güneş paneli sisteminin kurulması. Aydınlatma sistemlerinin enerji tasarrufu sağlamak üzere yenilenmesi. Fabrika binası, işyerlerine yönelik çatı, dış duvar, temel yalıtım, izolasyon ve mantolama uygulamaları. Aydınlatma sistemlerinin enerji tasarrufu sağlamak üzere yenilenmesi. Jeneratör modernizasyon yenileme işlemleri. Doğalgaz sistemlerini kurulaması, yenilenmesi Kojenerasyon işemleri (Enerjinin hem elektrik hem de ısı formlarında aynı sitemden beraberce üretilmesi) Havalandırma, iklimlendirme kanalları, sıhhi sıcak su üreticileri, depolama üniteleri ve mekanik tesisat ekipmanları için yalıtım yapılması.