Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: İşte EURO 2012'nin enleri
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: 030720120955129720820_2.jpg]

İtalya'yı finalde 4-0 yenerek Avrupa Futbol Şampiyonası'nı kazanan İspanya Milli Takımı'nda Andres İniesta, turnuvanın en iyi futbolcusu seçilirken, Fernando Torres ise gol kralı oldu.


Kaleciler: Gianluigi Buffon (İtalya), Iker Casillas (İspanya), Manuel Neuer (Almanya)
Savunma: Gerard Pique (İspanya), Fabio Coentrao (Portekiz), Philipp Lahm (Almanya), Pepe (Portekiz), Sergio Ramos (İspanya), Jordi Alba (İspanya)
Orta Saha: Daniele De Rossi (İtalya), Steven Gerrard (İngiltere), Xavi (İspanya), Andres Iniesta (İspanya), Sami Khedira (Almanya), Sergio Busquets (İspanya), Mesut Özil (Almanya, Andrea Pirlo (İtalya), Xabi Alonso (İspanya)
Forvetler: Mario Balotelli (İtalya), Cesc Fabregas (İspanya), Cristiano Ronaldo (Portekiz), Zlatan Ibrahimovic (İsveç), David Silva (İspanya)

Torres tarihe geçti

Euro 2012 finalinde İspanya güçlü rakibi İtalya'yı 4-0 yenerken maçtaki üçüncü golün sahibi olan Fernando Torres, tarihe geçti.

El Nino lakaplı golcü, Euro 2008 finalinin ardından Euro 2012 finalinde de gol atma başarısını göstererek tarihte bunu yapabilen ilk oyuncu oldu. Torres, Euro 2008'de ülkesini Almanya karşısında attığı golle kupaya ulaştırırken, 2012'de galibiyete katkı sağlayan oyuncular arasında yer aldı.

Torres ayrıca takım arkadaşı Juan Mata ile birlikte aynı sezon içinde kulüp takımıyla Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, milli takımlarıyla da Avrupa şampiyonluğu yaşamış oldu.

İspanya bir ilki gerçekleştirdi

Euro 2012 finalinde İtalya'yı 4-0 yenen İspanya, futbol tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. Euro 2008'in ardından 2010 Dünya Kupasını da müzesine götüren İspanyollar, dün akşam ki finali de kazanarak peş peşe üç uluslararası turnuvayı kazanan ilk takım oldu.


DEL BOSQUE TARİHE GEÇTİ

Beşiktaş'ın eski teknik direktörü Vicente Del Bosque, böylece Dünya Kupası'nın ardından Avrupa şampiyonluğu da yaşamış oldu. Öte yandan Cüneyt Çakır, İspanya-İtalya maçında 4. hakem olarak görev yaptı.

KIRMIZI GÖRMEDİ AMA 10 KİŞİ OYNADI

İtalya'da sonradan oyuna giren Motta, 62. dakikada sakatlanarak oyundan çıktı. Teknik direktör Prandelli 3 oyuncu değişikliği hakkını kullandığı için İtalyanlar maçı geri kalan kısmını 10 kişi oynamak zorunda kaldı.

Twitter yorumları

David Ferrer (Tenis): İspanya'yı tebrik ediyorum. Tüm ekibe teşekkürler
Radamel Falcao (Atletico Madrid): Tüm İspanya'yı başta takım arkadaşım Juan Fran Torres olmak üzere kutluyorum.
Toquero (A.Bilbao): Euro 2012'yi bensiz kazanabileceklerini düşünmüyordum. Tebrikler İspanya
Shakira (Şarkıcı): Tebrikler İspanya, sizlerle gurur duyuyorum.
Romelu Lukaku (Chelsea): Tebrikler İspanya
Pau Gasol (LA Lakers): Şampiyon biziz. Ülkemden inanılmaz bir performans. Bize tarihi ve gururu bir arada yaşattılar.
Daniel Alves (Barcelona): İspanya'yı ve seçilmiş oyuncularını bu çok özel şampiyonluklarından dolayı kutluyorum.
Thiago Alcantara (Barcelona): Avrupa Şampiyonu İspanya. Milyonlarca insanın hayatına mutluluk verdiniz. Çok yaşa İspanya
Carles Puyol (Barcelona): Tebrikler İspanya
David Villa (Barcelona): Benzersiz, harika, tarihi. İspanya

Euro 2012'de tecrübe konuştu

1-Andriy Shevchenko (Ukrayna): Ukrayna ile birlikte son Avrupa Şampiyonasına çıkan tecrübeli golcü Shevchenko, turnuvanın en büyük sürprizlerinden birine imza attı. İsveç maçında iki gol atan 35 yaşındaki oyuncu, kariyerinin en unutulmaz anlarından birine imza atmış oldu.

2-Andrea Pirlo (İtalya): Herkes İtalya için Euro 2012'nin çeyrek finalden öteye gidemeyeceğini düşünürken, tecrübeli futbolcu Pirlo bunun tam tersini kanıtladı. Tecrübeli futbolcu oynadığı futbolla gençlerin kendisinden çok şey öğreneceğini kanıtladı.

3-Gianluigi Buffon (İtalya): Kariyerinin sonlarına yaklaşan Buffon, veliahtı Casillas ile birlikte turnuvaya damgasını vuran iki kaleciden biri oldu. Buffon, İngiltere maçında kurtardığı kritik penaltıyla ülkesini finale çıkaran isimlerin başında geldi.

Turnuvanın en iyi 3 golü

1- Mario Balotelli (İtalya-İrlanda): Balotelli, İrlanda maçının 90.dakikasında attığı akrobatik golle turnuvanın en iyi golüne imzasını attı.
2- Zlatan İbrahimoviç (Fransa-İsveç): İsveç gruptan çıkamamasına rağmen son maçta Fransa'yı 2-0'la geçerken, Zlatan attığı vole golüyle turnuvaya damgasını vuran ikinci isim oldu.
3- Andrea Pirlo (İtalya-Hırvatistan): Euro 2012'nin ilk frikik golüne imzasını atan Pirlo, yaptığı vuruşla Hırvat kaleciyi çaresiz bıraktı.

Turnuvanın unutulmaz anları;

1-EN HIZLI GOL: Turnuvanın en erken golünü Çek Cumhuriyeti'nden Petr Jiracek, 2 dakika 13 saniyede Yunanistan'a attı.
2-UNUTULMAZ ÖPÜCÜK: Hırvatistan'ın, İrlanda'yı 3-1 yendiği maçta bir taraftar Bilic'e sarılmak istediği anda ünlü hocayla dudak dudağa geldi.
3-BENDTNER'İN DONU: Portekiz galibiyeti sonrası Danimarkalı Bendtner'in sevinç anında şortunu indirip iç donunu göstermesi.
4-SAÇ MODELİ: Almanya'da Mario Götze'nin saç modeli turnuvadaki en son model Olaseku adı verilen saç stili.
5-POPO GÖSTERME: İsveç kalecisi Wiland'ın antrenmanda topu yere düşürenlere verilen ceza nedeniyle şortunu indirip "Popoma vurun" demesi.
6-EN BÜYÜK GAF: Almanya'nın hocası Joachim Löw'ün yardımcılığını yapan Hansi Flick'in "Futbolcular başlarına çelik şapka giysin" demesi.
7-UEFA'nın EN AĞIR CEZASI: Rusya taraftarlarının tribünde olay çıkartmaları nedeniyle UEFA tarafından Euro 2016 elemeleri için verilen -6 puan cezası.
8-İLGİNÇ KRAMPON: Annesi Alman olan İtalyan Montolivo, sağ kramponunda Almanya, solunda ise İtalya bayrağını taşıyor.
9-GÜZEL GOL: Turnuvanın şu ana kadar en güzel golü Mario Balotelli'nin voleyle İrlanda filelerini havalandırdığı gol oldu.
10-GOL SEVİNCİ: Balotelli'nin Almanya maçında gol attıktan sonra formasını çıkarıp kaslarını göstermesi.

Euro 2012'nin en iyi taraftar grubu (İrlanda)

Euro 2012 sona ererken turnuvayı puan alamadan tamamlayan İrlanda, taraftarlarıyla gönüllerin şampiyonu oldu.

İrlandalılar turnuva boyunca Poznan şehrini adeta "Yeşil Ada" haline getirirken, her zaman eğlendiler ve birkaç saatlik uykunun ardından kaldıkları yerden kutlamalara devam ettiler. Bir taraftar grubunun nasıl olması gerektiğinin en büyük örneğini İrlandalılar oluşturdu.

Euro 2012'den öğrendiğimiz 10 şey

Euro 2012, İspanya-İtalya finaliyle perdelerini kapatırken birbirinden önemli sonuçları beraberinde getirdi. İngiltere'nin sistemini değiştirmesinden, İspanya'nın durdurulamaz futbol anlayışına kadar birçok önemli sonuca ulaşıldı.

İşte, Euro 2012'den öğrendiğimiz 10 şey;

1- 4-4-2 çalışmıyor: 2010 Dünya Kupasında 4-4-2 sisteminin çalışmadığında ısrarcı olan İngilizler, Capello'nun ayrılmasıyla birlikte rahat bir nefes aldı. Roy Hudgson ile gruptan çıkmayı başaran İngiltere'yi rüyadan uyandıran isim ise Pirlo oldu.
2- İspanya'ya forvet gerekmiyor: David Villa olsaydı Euro 2012 İspanya için daha farklı olabilirdi. Ancak Vicente del Bosque, Fernando Torres, Fernando Llorente ve Alvaro Negredo gibi hücum oyuncularına rağmen "yalancı 9" Fabregas'ı kullanmayı tercih etti.
3- UEFA'nın ceza kriteri yok: Turnuva boyunca "ırkçılığın" önüne geçmek için gerekirse maçları durdururuz diyen UEFA'nın verdiği cezaların söylemleri uymadığı ortaya çıktı
4- Çizgi teknolojisi tartışması devam ediyor: Ukrayna-İngiltere maçında Makro Devic'in çizgiyi geçen vuruşu Terry tarafından çevrilirken gol kararı verilmedi. Ancak İtalya-İrlanda maçında yaşanan benzer bir pozisyonda gol kararının çıkması çizgi teknolojisi tartışmalarını bir kez daha gündeme getirdi.
5- Balotelli ışıl ışıl: Çılgın ve tehlikeli olarak nitelendirilen Balotelli, Euro 2012 ile birlikte yepyeni bir sayfa açtı. Almanya karşısında attığı iki golle ülkesini finale taşıyan Balotelli, kendini ispat etti.
6- Ronaldo ilham kaynağı oldu: İspanya maçında penaltı atmadığı için eleştirilen ancak teknik direktör Paulo Bento tarafından beşinci sırada yer aldığı açıklanan Ronaldo takımını yarı finale taşıyan isim oldu. Golcü oyuncunun Hollanda ve Çek Cumhuriyeti maçlarındaki performansı ülkesi adına ilham kaynağı oldu.
7- Irkçılık yaygın değil: Euro 2012 öncesi Polonya ve Ukrayna'da ırkçı saldırılara karşı yapılan uyarıların fazlasıyla abartılı olduğu ortaya çıktı. Ufak çaplı, nadir saldırıların dışında iki ülke misafirperverliğiyle dikkat çekti.
8- TV yorumcuları sınıfta kaldı: Euro 2012 boyunca TV ekranlarında yorum yapan futbol uzmanları sınıfta kaldı. Sadece Türkiye'de değil Avrupa'nın önde gelen TV'lerinde de berbat şakalarıyla maçları anlatan yorumcular seyircileri memnun edemedi.
9- Penaltılar büyük sorun: İngiltere ve Portekiz gibi takımlar Euro 2012'ye penaltılarla veda ederken, bu atışların ne kadar önemli olduğu bir kez daha gözler önüne serildi. Özellikle Roy Hudgson'ın takımın moralini bozmamak için antrenman sahasından penaltı noktasını sildirmesi de büyük tartışmalara neden oldu.
10- 16 takım ideal: Euro 2012, UEFA'nın Avrupa Şampiyonasına 16 yerine 24 takımla devam etme isteğinin doğru bir fikir olmadığının ispatı oldu.

Turnuva İstatistikleri

Gol Krallığı
3 Gol : Cristiano Ronaldo (Portekiz)
3 Gol : Fernando Torres (İspanya)
3 Gol : Mario Gomez (Almanya)
3 Gol: Mario Balotelli (İtalya)
3 Gol: Mario Mandzukic (Hırvatistan)

Asist Krallığı

3 Asist: Steven Gerrard (İngiltere)
3 Asist: Andrei Arshavin (Rusya)
3 Asist: David Silva (İspanya)
3 Asist: Mesut Özil (Almanya)
2 Asist: Andrea Pirlo (İtalya)

Kritik Kurtarış

21 - Gianluigi Buffon (İtalya)
21 - Joe Hart (İngiltere)
17 - Shay Given (İrlanda)
15 - Iker Casillas (İspanya)
15 - Manuel Neuer (Almanya)

Faul

17 - Mario Balotelli (İtalya)
16 - Milan Baros (Çek Cumhuriyeti)
16 - Alvaro Arbeloa (İspanya)
13 - Nani (Portekiz)
11 - Xabi Alonso (İspanya)

En Golcü Takımlar

12 - İspanya
10 - Almanya
6 - İtalya
6 - Portekiz
5 - İngiltere

Şut/İsabet

108/58 - İtalya
93/56 - İspanya
80/34 - Portekiz
75/41 - Almanya
63/37 - Fransa

En Fazla Süre Alan Oyuncular

570 Dakika
Iker Casillas (İspanya)
Andrea Pirlo (İtalya)
Gianluigi Buffon (İtalya)
Sergio Ramos (İspanya)
Alvaro Arbeloa (İspanya)