Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Dünya ikincisi oldu
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Meksika'da gerçekleştirilen Dünya Robot Olimpiyatları'nda (Robocup 2012), YTÜ’nün Sanal Arama Kurtarma Robotu dünya ikincisi oldu.

Temel amacı, yapay zeka ve robotik bilimini geliştirmek olan uluslararası bir araştırma ve eğitim organizasyonu; RoboCup yarışmalarının 16.sı geçtiğimiz hafta 40 ülkeden 300’e yakın takımın katılımıyla Mexico City’de düzenlendi. Futbol oynayan robotlar, arama kurtarma robotları, ev içi hizmet eden robotlar olmak üzere 20'ye yakın klasmanda müsabakalar yapıldı.

Türkiye’yi farklı klasmanlarda Boğaziçi üniversitesinden 3, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 1 ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden 1 takım temsil etti. KKTC Yakın Doğu Üniversitesi’den 1 takımın, küçükler liginde ise Özel TAKEV Anadolu ve Fen Lisesi’nden 2 takımın katıldığı yarışmada derece alan tek Türk takımı Yıldız Teknik Üniversitesi’nden YILDIZ takımı oldu.

Bu yılki organizasyonda zorlu afet şartlarında, birçok sayıda robotun haberleşebilmeleri, ortak strateji belirleyebilmeleri, fiziksel şartlara dayanabilmeleri ve bütün bunların yardımıyla arama kurtarma çalışmaları yapabilmelerinin araştırılması amacıyla kurulmuş olan Sanal Arama Kurtarma Ligi'nde ülkemizi temsil eden Yıldız Teknik Üniversitesi dünya 2.si olarak büyük bir başarıya imza attı.

YILDIZ takımı yarışmanın farklı aşamalarında simülasyon ortamında kamera, lazer tarayıcılar gibi çeşitli algılayıcılar ile donatılmış tekerlekli, paletli ve uçabilen robotları geliştirdikleri otonom gezinme, haritalama ve kurban tespiti algoritmaları ile kullandılar.

Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sırma Yavuz ve ekibi yaklaşık 5 yıldır afet bölgelerinde kullanılmak üzere arama kurtarma robotları ve yapay zeka algoritmaları üzerine çalışma yapmaktadır. Ekibin kendi tasarımları ve üretimleri olan 1 adet paletli ve çok sayıda tekerlekli robotu bulunmaktadır.

YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Elektrik-Elektronik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanları Yrd. Doç. Dr. Sırma Yavuz, Yrd. Doç. Dr. M. Fatih Amasyalı, Arş. Gör. Muhammet Balcılar ve Arş. Gör. Erkan Uslu ile Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Feruz Davletov'dan oluşan Olasılıksal Robotik Grubu’nu başarılarından dolayı tebrik ederken, başarıda önemli rol sahibi olan Dr. Yavuz, “bir deprem bölgesinde olan ülkemiz için kısa sürede arama kurtarma kabiliyetleri yüksek robotlar üretmeyi planlıyoruz” dedi.

Bitirme Projeleri Yarışması


Öte yandan öğrencilerini araştırmaya yönlendirerek, sektör ile buluşturmaya özen gösteren YTÜ tarafından düzenlenen “Bitirme Projeleri Yarışması”nda dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi. YTÜ akademisyenleri ve sektör temsilcilerinin değerlendirdiği projelerin ödül töreni, mezuniyet töreni ile birlikte yapıldı. Fakülteye ait her bölümden dereceye giren öğrencilere, birincilere IPAD, ikincilere Notebook ve üçüncülere Netbook hediye edildi.