Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Engelsiz Bir Türkiye İstiyoruz
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Mersin Engelliler Platformu üyeleri, 572 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamede yer alan çalışmaların 3 yıl daha uzatılmasını protesto ettiler.

Bugün öğle saatlerinde Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Mersin Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan Mersin Engelli Platformu üyeleri, ellerinde getirdikleri 'Makarna kömür engelliyi sömür', 'Kör tuttuğu kanunu ertelermiş', 'Ertele ötele engelliyi engelle' dövizleri ile sloganlar atarak tepkilerini ortaya koydular. Burada grup adına açıklama yapan Mersin Engelliler Platformu dönem sözcüsü Mürsel Çiftçi, "1997 yılında çıkarılan 572 sayılı Kanun Hükmünde Kararname bugüne kadar yapılmış olan eski yapıların, yolların, toplu taşıma araçlarının, kamu kurum ve kuruşlarına ait binaların ve sosyal alanların tamamının onarılması ve engelsiz bir şekilde tasarımlanmasını öngörüyordu" dedi.

O dönem bu çalışmaların yapılabilmesi için 7 yıllık bir süre tanındığının altını çizen Çiftçi, "Bu sürenin dolmasıyla hiçbir şey yapılmadığı görüldü. Bu sürenin dolmasından 1 yıl sonra 2005 yılında çıkarılan 5 bin 378 sayılı özürlüler yasasıyla yeniden 7 yıllık bir ek süre tanınmıştı. Toplam 15 yıllık bu sürenin bitimine bir hafta kala bir gece yarısı operasyonuyla Ak Partili vekillerin oylarıyla bu süre 3 yıl daha uzatılmıştır" diye konuştu.

Geçen 15 yıllık sürede engellileri yurttaş yerine koymayan, onlara yasalardan kaynaklı temel haklarını vermeyen kişilerin uzatılan bu sürede de hiçbir şey yapmayacağını savunan Çiftçi, "Bizlere dayatılan evde hapis hayatını kabul etmiyoruz. Bizi görmezden gelenleri uyarıyor ve sessiz kalmayacağımızı bilmelerini istiyoruz.

Bu nedenle en temel yaşam koşullarımız için özgür erişilebilir ve 'engelsiz' bir Türkiye istiyoruz" ifadelerini kullandı. Çiftçi, Türkiye'de yaklaşık 8,5 milyon engellinin bulunduğunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçen bu yasayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veto ederek TBMM'ye geri göndermesini beklediklerini dile getirdi.