Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: ÖYM'ler Artık 'Tarih' Oluyor
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanan, 3. Yargı Paketi'ndeki Terörle Mücadele Kanunu'nda (TMK) yapılacak değişiklikle, özel yetkili mahkemelerin yerini ağır ceza mahkemeleri alacak.

Yaklaşık 22 bin dava dosyasına bakan mevcut ÖYM'ler ise bu dosyaları karara bağlayıncaya kadar mevcudiyetlerini devam ettirecek. Ak Parti'nin hazırladığı diğer önergelerle de Balyoz davasındaki avukat krizi ve Kemal Aktaş'ın milletvekilliğinin düşürülmesini engellemesine ilişkin düzenlemeler gerçekleşiyor.

Genel Kurul'da; icra kararları, Danıştay yetkileri, basın suçları ve yargılamaya ilişkin önemli düzenlemeler içeren 3. yargı paketi temel kanun olarak 4 bölüm halinde dün görüşülmeye başlandı. ÖYM'lere ilişkin düzenleme çalışmaların Genel Kurul'da tasarı görüşmeleri yürütüldüğü sırada da devam etti. Muhalefet partileri ÖYM'lere ilişkin düzenlemenin kendilerine verilmemesini eleştirdi.

Hazırlanan ÖYM düzenlemesi, tasarının, TMK'nın 10. maddesini düzenleyen 74. maddesinde gerçekleştirilecek. Önergeye göre, kaldırılacak olan ÖYM'lerin görevlerini Ağır Ceza Mehkemeleri üstlenecek. Terör, anayasal düzen ve devlete karşı işlenen suçlar ile uyuşturucu ve kaçakçılık suçlarıyla ilgili ağır ceza mahkemeleri ihtisas mahkemeleri olarak görevlendirilecek. Özgürlük hâkimi uygulaması devreye girecek. Buna göre, soruşturma ve kovuşturma sırasında tutukluluğun devamı, tutuklama, dinleme ve teknik takip gibi özgürlükleri sınırlayıcı talepler, davaya bakan hakimler dışında, başka bir hâkim tarafından karara bağlanacak.
teşekkürler :)