Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: "3. Yargı Paketi", TBMM Genel Kurulu'nda
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, özel yetkili mahkemelere (ÖYM) ilişkin verilen değişiklik önergesine ilişkin eleştirilere,

"Tam da sözümüzün arkasında olan düzenlemedir" diye yanıtladı.

TBMM Genel Kurulu'nda, "3. Yargı Paketi" olarak adlandırılan tasarının 3. bölümünde verilen önergeler üzerinde görüşmeler sürüyor.

Bakan Ergin, ÖYM'lere ilişkin hazırlanan önergenin dağıtılmasından sonra kürsüye çıkanların, "Ak Parti'nin, TBMM'yi, kamuoyunu, ülkeyi yanılttığını" söylediklerine işaret etti.

Ergin, "Ak Parti sözcüleri, Başbakanımız, bakanlarımız ne zaman bu maddelerle ilgili konuşmuşlarsa şöyle dediler: '250. maddedeki yetkili mahkemeleri kaldıracağız. Devam eden davalar etkilenmeyecek. Terörle mücadelemize zarar verecek, darbe ve darbe girişimleri mücadelemize zarar getirecek bir adım atmayacağız. Uyuşturucu ve çetelerle mücadeleye ilişkin maddelerde zafiyet oluşturmayacağız' demiştir. Yaptığımız düzenleme, tam da sözümüzün arkasında olan düzenlemedir" diye konuştu.

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Şanlıurfa Cezaevi'nde 13 kişinin yaşamını yitirdiğini anımsatarak, bu olayın Japonya'da olması halinde ilgili bakanın harakiri yapacağını söyledi.

Cezaevinde yattıklarını, cezaevlerinin şartlarını bildiklerini ifade eden Acar, cezaevi şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Acar, "Türkiye'yi büyük bir hapishaneye döndürdünüz. Hukuk devletini yok ettiniz. Hukuku olmayan devlette, hiçkimse, partiler ayakta kalamaz" dedi.

BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak, verilecek önergeyle isimsiz mahkemelerin geldiğini ifade ederek, "İsim söylüyorum; 'AKP mahkemesi' deyin, isimsiz kalmasın. Düzenleme, Türkiye'yi demokratikleşmeye yönelik bir çalışma değil. Mahkemelerin yükünün azaltılacağı söyleniyor ancak bu şekilde azaltılamaz, yasaklayıcı mantık olduğu gibi kalıyor. AKP'nin güttüğü politikadan, düşüncede demokrat ama pratikte statükocu, özgürlüklere karşı olduğunu görüyorum. Sizi engelleyen ne-" diye sordu.

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, verilen önergeyle, "8 özel yetkili mahkeme yetmez 30 tane getiriyoruz" denildiğini ifade ederek, "Mevcut tüm hükümleri alıp, TMK içine koyuyorsunuz. Önergeye göre, tek dava kalsa bile bu mahkemeler devam edecek. Sıkıyönetim mahkemelerinden son DGM, sonra özel güvenlik mahkemeleri... M harfi sabit kalarak, tüm harf kombinasyonları kullanılmış olacak. Niyetiniz, 'hakim, savcıları yasa manyağı haline getirelim, iş yükü altına kalkamaz hale getirelim, sonunda genel af getirelim" ise bunu da açıkça söyleyin" diye konuştu.