Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Engellilerden '3 Yıl" Tepkisi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
5378 sayılı Özürlüler Kanunu kapsamında Türkiye genelinde erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik sorunlarının giderilmesi için tanınan 7 yıllık sürenin dolmasına günler kala 3 yıl daha uzatılma talebi, engellilerin tepkisine yol açtı.

Taksim Gezi Parkı'nda 3 gündür imza toplayan grup 14.00'de düzenlediği basın açıklamasında, '7 yıllık kehanet, oldu bize ihanet', 7 Temmuz Platformu uyumuyoruz', 'Öteledikçe hükümet, bitmeyecek mahkumiyet', 'Merdiven, direk, mantar, çukur, çakıl. Yeter belediye, akıl', 'Uyumuyoruz, direniyoruz, sizleri affetmiyoruz' diye döviz ve pankartlar taşıdılar.


"HİÇ BİR SUÇ İŞLEMEDİĞİMİZ HALDE, CEZAEVİ HAYATI YAŞIYORUZ"

Taksim Gezi Parkı'nda üç gündür topladıkları yaklaşık 10 bin imza ile yasa değişikliği teklifini yeniden görüşülmek üzere TBMM'ye iadesi için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e başvuru yapacaklarını söyleyen Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz; yaptığı açıklamada, 'Yasa bugüne kadar yapılmış olan eski yapıların, yolların, toplu taşıma araçlarının, kamu kurum ve kuruşlarına ait binaların ve sosyal alanların tamamının onarılması, 2005 yılından sonra yapılan yapıların engelsiz bir şekilde tasarımlanmasını öngörüyordu. 7 Temmuz'dan bir hafta önce meclis tatile girmeden, muhalefet dinlenmeden bu süre gece yarısı çıkarılan bir kanunla 3 yıl uzatıldı. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'den yasanın onaylanmamasını, yeniden görüşülmek üzere TBMM'ye gönderilmesini istiyoruz. Hiç bir suç işlemediğimiz halde, cezaevi hayatı yaşıyoruz. Özgür, erişebilir ve engelsiz bir Türkiye talebimizi tüm dostlarımızla birlikte, haykırarak, talebimizi elde edinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

"SOKAKLARDA OLACAĞIZ, MİTİNGLER DÜZENLEYECEĞİZ"

Görme engelli Mahmut Keçeci de, 'Bugün burada bir araya gelişimizin nedeni 7 Temmuz'da dolacak olan erişilebilirlikle ilgili mevzuatın 3 yıla ötelenmesine tepki niteliğinde. Bu süreç aslında 1997'de çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname'yle başlıyor. Kararnamede özetle şu ifadelere yer verilmişti. Engellilerin erişimine uyarlı olmayan yapılara ruhsat verilmeyeceğine dair bir ifade yer alıyordu. 2005 yılında çıkarılan özürlüler kanunun geçici 2. ve 3. maddelerinde kamu kurumlarına bir süre tanındı. Yani yükümlülüklerini yerine getirmeleri için 7 yıllık bir süre tanındı. Fakat 7 yılda ne iktidar ne yerel yönetimler bu sorunu çözemedi. Bu sürenin dolması engellilere dava hakkı doğuruyordu. Bu dava hakkının önüne geçebilmek için meclis bir uzatmaya gidiyor şimdi. Cumhurbaşkanının önüne gidecek bu haliyle. Bu uzatmanın anlamı da kamu kurumlarına bir af içeriyor. Ama biz kesinlikle 7 Temmuz'u unutmadık ve unutturmayacağız. Bu bizim için belirleyici bir kriter. Bir hükümet 8 buçuk milyon diye tarif edilen bir kitlenin ihtiyaçlarını görmezden gelen bir tavırla, gece yarısı düzenlemeleriyle öteleyebiliyor. Bu bir samimiyetsizlik aslında. Ben öyle yorumluyorum. Bu sorunun böyle çözümlenmesine izin vermeyeceğiz. Sokaklarda olacağız, mitingler düzenleyeceğiz" diye konuştu.