Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Bakan Şimşek: Yatırımcı Türkiye'yi Reyting Kuruluşlarından Daha Güçlü Buluyor
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası yatırımcının Türkiye'yi kredi derecelendirme kuruluşlarına göre 6-7 kat daha güçlü bulduğunu aktardı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası yatırımcının Türkiye'yi kredi derecelendirme kuruluşlarına göre 6-7 kat daha güçlü bulduğunu aktardı. Şimşek, yatırımlar bağlamında Türkiye'nin Avrupa ülkelerinin büyük bölümünden daha iyi durumda olduğunu da vurguladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Arap Ligi Genel Sekreterliği, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) katkıları ile Al-Iktissad Wal-Aamal Group (AIWA) tarafından organize edilen 7. Türk-Arap Ekonomi Forumu başladı. 29-30 Haziran tarihlerini kapsayan forumun açılışına Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Arap Ligi Türkiye Büyükelçisi Mohamed Al Fataha Al Naciri, Tunus Maliye Bakanı Houcine Dimassi, Yemen Maliye Bakanı Sakhar Al-Wageh, Katar Maliye Bakanı Yusef Husseyin Kamal ve AIWA Üst Yöneticisi Raouf Abou Zaki katıldı.

"RÜZGAR ARDIMIZDA. UMUYORUM, BELLİ BİR DENGE ORTAYA KOYACAĞIZ"

Forumda ekonomiyi değerlendiren Mehmet Şimşek, "Şu an AB durgunlukla flört ediyor. ABD'de bir toparlanma var. Bu ülke isithdamda önemli merhaleler aldı. Umuyorum, seçimlerin ardından bu Mali uçurumdan kurtulacak ve dünya ekonomilerine yardım edecek. Bu ortamda Türkiye ve bölge ülkeler umut vaat ediyor. Yani rüzgar ardımızda. Umuyorum, belli bir denge ortaya koyacağız, belli bir aşamadan geçeceğiz. " dedi.

Türkiye'nin durumuna da değinen Şimşek, şöyle devam etti : "Ülke olarak yumuşak inişi tamamlamalıyız. Dünyayı vuran ekonomik bunalımından sonra güçlü toparlanmaya tanık olduk. Bu bir rastlantı değil çünkü güçlü temellerimiz var. Bunalım bütün ülkeler gibi bizi de etkiledi. Malum karamsarlık hemen yayılır. Ama bizim, bilançomuz ve güçlü Mali yapımız ile toparlanmamız mümkün oldu.

Türkiye, ekonomide bunalımdan evvel iyi bir tablo ortaya koyuyordu. Şu an o döneme göre yüzde 11 daha güçlü toparlanıp yerimizi aldık. Ülke içi talep artarak büyüme arttı. Son dönemde dengeler de yerine oturdu. Veriler de ortaya koyuyor; Türkiye'de net ihracat Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH)'nin artmasına katkı sunuyor. Bunu devam ettireceğiz.

Öte yandan Türkiye'de kredi artışı ekonomik büyümeye paralel. Dünya ekonomilerinin daraldığı bir ortamda istihdamı artırma kuşku yok önemli bir başarı. Bu da devamlı büyümenin kanıtıdır. Evet, anılan alanda Türkiye başarılı oldu. 27 Avrupa Birliği üyesinde 2 milyon eleman atıl hale gelirken, biz 3,7 milyon istihdam oluşturduk. Tek sorun cari açık. O da aşılıyor. Umuyorum yakın vadede iç talep gerileyip cari açık yumuşayacak. 2011 içinde kur ayarlamaları yapıldı, emtia fiyatlarında indirim görüldü. Bunlara bağlı olarak da cari açık daralıyor.

'ORTA VE UZUN VADEDE KÖKLÜ REFORMLAR UYGULAYACAĞIZ'


Şu an iç talebi daraltmanın yanında orta ve uzun vadede köklü reformlar uygulayacağız. Bu çerçevede yeni yatırım teşvik sistemi ortaya koyduk. Yeni yatırımlar için tamamen vergiden muaf yapılar oluşturuyoruz. Ar-Ge için büyük teşviklerimiz var. Ayrıca yenilenebilir enerjiye önem veriyor, beşeri kaynaklara yatırımlara katkı sunuyoruz."

Türkiye'nin MENA ülkelerine ticaretinin arttığını anatan Maliye Bakanı, "Bu bölgede 3 trilyon dolar değerinde ekonomi var. Bunlara Türkiye'yi de eklediğimizde 3,8 trilyon dolar ediyor. Ülke olarak MENA'ya 32 milyar dolar değerinde ürün ihraç ediyoruz. Bu da bölgeye yapılan ithalatın yüzde 3,8'ine denk geliyor. Artık anılan bölgeye daha fazla odaklanmalıyız." ifadelerini kullandı.

Avrupa'da devlet ve şirket tahvillerinin getirisinin tatmin edici olmadığını aktaran Mehmet Şimşek, parayı bu fonlara yatırmanın anlamlı olmadığını savundu.

'TÜRKİYE'NİN BORÇLARI İYİ BİR SEVİYEDE'

Daralmanın önünü almak için Amerika ve Avrupa merkez bankalarının karşılıksız para bastığını belirten Şimşek, şunları kaydetti: "Buna mukabil Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bilanço artışı bunalım sonrası 10 milyar dolardı. Şu an sıfır. Fevkalade sıkı para politikamız var. Enflasyon ve cari açığı daraltma adına piyasadan para çekiyoruz.

Yine Türkiye'nin borçları iyi bir seviyede. Borçların GSMH'ye oranı yüzde 39. Eskiden yüzde 80'lerdeydi. Yine bankalar hakikaten iyi idare edildi. Ortalama karlılıkları 2007'den beri yüzde 20. Her sene bankaya 100 lira yatırdığınızda 120 lira gelir elde ettiniz. Artık uluslararası yatırımcı Türkiye'yi reyting kuruluşlarına göre 6-7 kat güçlü buluyor CDS verilerinde yatırımlar bağlamında Fransa'ya yakınız, pek çok ülkeden de iyi bir seviyedeyiz. Bunun yanında GSYİH gayet iyi arttı. Sıhhatle büyüyen bir ekonomi söz konusu. 10 sene içinde 2 kat büyüdük. Yani her ne talep ediliyorsa Türkiye'de bulunabilir. Pek çok sektöre yatırım yapılabilir. Büyük ve genç bir insan kaynağımız var. "

Son olarak Arap Baharı'nın Ortadoğu ülkeleri için önemine temas eden Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı: "Arap Baharı umuyorum bölgeye istikrar, zenginlik ve adalet getirecek. Bunu yapabilmek için çok cesur adımlar atmalıyız. Ekonomik reformları hayata geçirmeliyiz. . Ekonomik varsıllık için cesur adımlara ihtiyaç var. Karşımızda aşmamız gereken pek çok güçlük var. Adımlara kararlı biçimde devam edelim ki hep birlikte varlık dolu bir bölge oluşturalım. Arap Baharı bizim için büyük bir sınavdır. Ben bu sınavı başarı ile atlatacağımızı, orta ve uzun vadede etrafımızda olanların bölgeye zenginlik ve adalet getireceğini ümit ediyorum."