Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: 'Aromatik Cennet Vadisi' Temmuz'da Turizme Açılıyor
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Antalya'nın Alanya ilçesinde, 150 çeşit kokulu bitkinin dikildiği, içinde spor, oyun, yürüyüş ve piknik alanlarının bulunduğu Aromatik Cennet Vadisi, Temmuz ayı sonunda turizmin hizmetine açılacak.200 bin metrekare araziye yapılan vadi 1,5 milyonliraya mal olacak.


Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Alanya İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güngör'ün projesi olan Cennet Vadisi'ne, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) tarafından 150 çeşit kokulu ve farklı görünüme sahip bitki ekildi.

Vadi içerisinde aynı zamanda oyun alanları, spor, yürüyüş ve piknik alanları ile küçük ziyaretçiler için oyun ve minyatür çizgi film kahramanlarının heykelleri bulunuyor. Her mevsim hoş kokunun hissedilebileceği vadiye, yılda yaklaşık 100 bin ziyaretçi çekilmesi hedefleniyor. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'ndan 361 bin TL destek almaya hak kazanan projenin 1,5 milyon TL'ye mal olacağı belirtildi.

Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, projenin fikir babası AÜ Alanya İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güngör, Türkler Belediye Başkanı Hayri Çavuşoğlu ile uzmanlar vadiyi basına tanıttı.

Aromatik Cennet Vadisi fikrinin, Akdeniz Üniversitesi Alanya İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güngör'den çıktığını belirten Kaymakam Doğan, BATEM'den alınan 150 çeşit aromatik bitkiyi vadiye dikerek doğa ve kokuyu biraraya getireceklerini kaydetti. Ormanlık alana 4 kilometre yol açtıklarını belirten Doğan, yürüyüş ve bisiklet yolları yaptıklarını söyledi. Atla gezmek için parkur ve ahırları da yaptıklarını ifade eden Doğan, projenin Türkiye'de bir ilk olduğuna dikkat çekti. Vadiyi dünyanın en önemli alternatif turizm merkezlerinden biri haline getireceklerini belirten Doğan, projenin maliyetinin Alanya Köylerine Hizmet Götürme Birliği'nin 2 yıllık gelirleri ile karşılandığını sözlerine ekledi.

AÜ Alanya İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Güngör de vadinin en temel özelliğinin tamamen kokulu bitkilerle donatılmış doğal bir ortam olduğuna dikkat çekti. Kokulu bitkilerin yetişmesine uygun olan vadinin, çam ağaçları ve kuş sesleri içinde bütün kokuların bulunduğunu ifade eden Güngör, benzeri olmayan bu vadinin dünyaya örnek olacağını dile getirdi. Gelecek yıl Mayıs ve Haziran aylarında buraya gelecek olanların alacağı güzel kokularla vadiye hayran kalacağını belirten Güngör, projeye destek verenlere teşekkür etti.

Vadiye ilk etapta karanfil, lavanta, yasemin, ıhlamur, nane, iğde, fesleğen, adaçayı ve kekik gibi bitkilerin dikildiğini söyleyen Peyzaj Mimarı Erden Dursun da gelecek yıl Mayıs ayında bu bitkilerin kokusunun daha iyi hissedileceğini belirtti.

Türkler Belediye Başkanı Hayri Çavuşoğlu ise desteklerinden dolayı Kaymakam Doğan ve projenin fikir babası Prof. Güngör'e, bölgesine eşsiz bir proje kazandırdıkları için teşekkür etti.
Teşekkürler :)