Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Röntgen filmleri kağıda basılacak
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Xerox'un Türk iş ortağı Mek Bilgi Teknolojileri’nin geliştirdiği yeni bir teknoloji, tıbbi röntgen görüntülerinin ofis yazıcıları ile kağıda basılmasını sağlıyor.

Geliştirilen yeni çözüm ile MR, tomografi, ultrason, dijital röntgen gibi radyolojik görüntüler, normal ofis baskı cihazları ile kağıda basılabilecek. Bu teknoloji, kamunun ilgili sağlık harcamalarını ve hastanelerin röntgen filmi maliyetlerini yüzde 75’e varan oranlarda azaltma imkanı veriyor.

Geliştirilen bu teknoloji, örnek uygulama olarak Türkiye'deki bazı hastane ve tıbbi görüntüleme merkezlerinde başarı ile kullanılmaya başlandı. Radyolojik görüntülerin normal ofis baskı cihazları ile özel kağıtlara basılması, mevcut röntgen filmi maliyetlerini yüzde 75’e varan oranlarda azaltma imkanı veriyor. Ayrıca röntgen çıktı cihazları yerine çok daha ucuz olan ofis yazıcılarının kullanılması da, bu iş için gerekli olan donanım yatırımını da azaltıyor.

Basılan görüntülerin netliği ve kalitesi, yapılan tetkik sonuçların doktorlar tarafından herhangi bir sıkıntı yaşanmadan yorumlanabilmesine imkan veriyor. Röntgen filmleri çevreye zararlı plastik bir malzeme yerine yüzde 100 geri dönüşümlü kağıtlara basıldığından, çevre ile ilgili sorumluluklar da yerine getirilmiş oluyor. Kağıda basılan röntgenler, gün ışığında negatoskopa gerek olmadan rahatlıkla incelenebiliyor.

Mevcut sistemlerle üretilen medikal görüntüler, gümüş alaşım içeren oldukça pahalı, kalın plastik röntgen filmlerinin üzerine basılıyor. Mek Bilgi tarafından Xerox yazıcılarına entegre edilen baskı çözümü, DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine) standardındaki her görüntünün, Xerox ürünleri ile daha az bir maliyete daha uygun fiyatlı özel kağıtlara basılmasını sağlıyor.

Mek Bilgi Teknolojileri Kurucu Ortağı Murat Aydın konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede; “Geliştirdiğimiz teknoloji, Türkiye’de kullanılmaya başladı. Doktorlar son derece memnun. Röntgenlerin baskı kalitesi, teşhis ve tedavide herhangi bir sıkıntı vermeyecek netlik ve kalitede. Bu teknoloji, Türk mühendis ve uzmanlarının başarısıdır. Xerox’a da bize destek verdiği için teşekkür ederiz” dedi.

Xerox Türkiye Genel Müdürü Mehmet Sezer ise; “Sağlık harcamalarının çok yüksek olduğu ülkemizde, geliştirdiğimiz DICOM baskı çözümü önemli bir yeniliktir. Bu çözümü hastaneler ve görüntüleme merkezlerinin yaygın kullanımı ile sağlık harcamalarında önemli bir düşüş olacaktır. Yurt dışına örnek olacak böyle bir teknolojiyi geliştiren iş ortaklarımızla birlikte çalışmaktan çok mutluyuz” dedi.

DICOM Baskı çözümünü kullanacak firmalar, pahalı röntgen filmleri yerine çeşitli özel kağıt türlerini (şeffaf filmler, parlak kağıtlar, yarısaydam filmler vb.) kullanarak ciddi maliyet avantajları yakalayacak. Mevcut röntgen filmlerini basmaya yarayan ekipmanların, ofis yazıcılarına göre fiyatlarının oldukça pahalı olması da ayrı maliyet avantajı sağlıyor. Xerox makineleri ile basılan röntgen görüntüleri, uzun yıllar gri ve renkli formalarda bozulmadan saklanabiliyor.

DICOM nedir?

DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine) değişik cihazlardan elde edilen medikal görüntülerin, tüm dünyada kullanıldığı standart bilgi formatıdır. DICOM, tıbbi görüntülere ilişkin bilgilerin iletimi için geliştirilmiş ve şu anda en yaygın olarak kullanılan bir endüstri standardı. DICOM veri iletimi ve depolanması için geliştirilen TCP/IP üzerinde kurulu bir ağ protokolü olmasının yanı sıra aynı zamanda bir görüntü formatı olarak çalışıyor.

DICOM görüntü formatı, siyah-beyaz görüntüde 65536 (16 bit) gri düzeyi destekleyerek görüntüleme cihazlarından elde edilen görüntünün sağlıklı görüntülenmesini sağlıyor. Bu açıdan, DICOM formatındaki görüntüleri JPEG ya da BMP gibi formatlara çevirmek veri kaybına sebep olacağından, DICOM formatını görüntüleyebilen yazılımlar kullanmak gerekiyor.

DICOM Baskı çözümü ile veri kaybına son

DICOM Baskı çözümü ile gümüş içeren pahalı röntgen filmleri yerine çeşitli kağıt türlerinin üzerine radyolojik görüntülerin basılabilmesi, bu çözümü benzerlerinden farklılaştırıyor. Türkiye’de yeni yeni kullanılmaya başlanan DICOM Baskı çözümü, kurumlara göre özel olarak yeniden yapılandırılabiliyor. Oluşturulan yazılımla, basılan röntgen filmlerinde, görüntünün yanı sıra kurumun logosu ve hastanın özel bilgilerinin de yer aldığı bölümler bulunuyor.