Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: RIZELILERI ŞAŞIRTAN İSKELET
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Rize'nin Pazar ilçesine bağlı Aktaş köyünde, yaklaşık 350 yıllık bir evin altında yapılan kazıda bulunan iskelet, görenleri şaşırtıyor. İskeletin bir dinazora ait olabileceği öne sürüldü.

Alınan bilgiye göre, Pazar ilçesinin Aktaş (Hunar) köyünde yaşayan Cihan Yılmaz (35) adlı vatandaş, yenilemek istediği eski evinde yaptığı kazı çalışması sırasında bir hayvan iskeletiyle karşılaştı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Cihan Yılmaz, "350 yıllık bir evde oturuyorduk 2 ay öncesine kadar. Evde annem ve babamla yaşıyordum. Yenilemeye karar verdikten sonra 2 ay önce çıktık evden. Bir ay önce de çalışmalara başlamıştık. Ev yaparken yaptığımız kazı sırasında ablamın bir yüzüğü vardı, onu bulmak da istiyordum. Onu aramak için tahtayı söktüm, baktım bir şey yok.

Kenarda bir misket vardı, çocuklar oynar diye almak isterken, misket yılan deliğine düştü. Misketi almak için kazmayla o deliği açtım. Açtığımda bu hayvan görünümlü iskeleti gördüm. İlk baş kısmı gözüküyordu" dedi.


İskeletin fotoğrafın çekip İstanbul'daki bir müzeye yolladığını söyleyen Yılmaz, "Oradaki kişiler; bunun fotomontaj olduğunu söylediler, böyle bir şeyin olamayacağını söylediler ve bana inanmadılar. Köyde de göstermediğim kimse yok. Herkes 2 ayaklı böyle bir hayvanın olmadığını söylüyor. Buradan yetkililere sesleniyorum. Burada daha başka tarihi şeyler de çıkabilir. Onun için evi yapmadan gelsinler, burada bir araştırma yapsınlar" açıklamasında bulundu.

MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ KORUMAYA ALDI

Haberin medyada yer almasının ardından iskelet, Rize Müze Müdürlüğü yetkililerince koruma altına alındı. Müze yetkililerinin yaptığı ilk incelemede sırrı çözülemeyen iskelet, detaylı inceleme için ilgili üniversiteye gönderilecek.

Pazar İlçesi Aktaş Köyü’ne giden Rize Müze Müdürlüğü ekipleri, iskeleti bulan Cihan Yılmaz’dan teslim aldı. Arkeolog ve teknik ekiplerinin yaptığı ilk incelemede hangi hayvana ait olduğu anlaşılamayan iskelet, Rize Müze Müdürlüğü’ne götürüldü. Teknik ekibin hazırlayacağı raporun ardından iskelet, Pazartesi günü temasa geçilecek ilgili bir üniversiteye gönderilecek. Rize Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, evin altında kazı sırasında iskelet bulunduğuna dair haber aldıktan sonra Müze Müdürlüğüne bağlı teknik ekip ve arkeologları bölgeye yönlendirdiklerini belirterek, “Kaymakamlığımız bölgenin koruma altına alınmasını sağladı. Ekiplerimiz bölgede inceleme yaptı. İskeleti Müze Müdürlüğ'nde koruma altına aldık. Şu anda bununla ilgili raporu hazırlayarak ilgili üniversitelere göndereceğiz. Oradan gelecek bilgiler doğrultusunda gerekeni yapacağızö dedi. İskeletin hangi hayvana ait olduğunun de henüz bilinmediğini ifade eden Hocaoğlu, konuyla ilgili bilgilerin üniversitenin yapacağı incelemenin ardından netliğe kavuşacağını sözlerine ekledi.

RİZE VALİLİĞİ: DİNAZOR İSKELETİ OLMA İHTİMALİ YOK

Bu arada Rize Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada da, iskeletin, evin yaklaşık 1 metre altında dolgu toprak içinde bulunmasının dinazor iskeleti olması ihtimalini ortadan kaldırdığı görüşüne yer verildi.

Açıklama şöyle: “Yapısına göre bir değerlendirme yapıldığında iki ayaklı bir kemirgen veya sürüngene ait bir iskelet olabileceği ihtimali ağır basmaktadır. Kemiklerin henüz birbirinden ayrılmamış olması da ölüm tarihinin çok eski olmadığını göstermektedir. Bulunan iskelet, hangi canlıya ait olduğunun anlaşılabilmesi için üniversitelerin ilgili bölümleri ile işbirliği içerisinde incelemeler yapılması amacıyla Rize Müze Müdürlüğü'nce teslim alınmıştır."

[Resim: 456620110519095355791.jpg]