Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Dotcom'dan FBI'a büyük darbe
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
ABD’nin talebi üzerine 21 Ocak’ta Yeni Zelanda’daki evine baskında düzenlenen internet milyarderi Kim Dotcom, verdiği yasal mücadelede yeni bir zafer kazandı.

Bir zamanlar 150 milyonu aşkın üyesiyle internetin en büyük veri indirme sitesi olan Megaupload’un kurucusu Dotcom, sitenin kapatıldığı 21 Ocak günü malikanesine 70 Yeni Zelanda polisi tarafından helikopterlerle düzenlenen baskında gözaltına alınmıştı. Yeni Zelanda’da bir mahkeme bugün, arama kararıyla düzenlenen baskının yasa dışı olduğuna karar verdi.

Film ve müzik yapımcılarını en az 500 milyon dolar zarara uğratmakla suçlanan Dotcom, mahkemeden çıkan kararın ardından ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) telif hakları ihlaline dayanan operasyonuna büyük bir darbe indirmiş oldu.

MEGAUPLOAD DİRENDİKÇE KAZANIYOR
ABD’li savcılar, Dotcom ve ekibinin, Hong Kong merkezli Megaupload’un kurulduğu 2005 yılından bu yana müzik, film ve telif haklarıyla korunan diğer veriler üzerinden en az 175 milyon dolar yasa dışı kazanç elde ettiğini öne sürüyor.

Megaupload, tek hizmetinin kullanıcılarına internet üzerinde depolama imkanı sunmak olduğunu öne sürerken, Mayıs ayında ABD’li yetkililere başvuran Megaupload avukatları, ABD sınırlarında bir tane bile büroları bulunmadığını belirterek davanın ABD yasalarının dışında kaldığını öne sürmüş ve düşmesini talep etmişti.

Dotcom, gözlatına alındıktan sonra tüm özgürlüklerinden men edilmişti. Ancak birkaç ay içinde internete ve havuza girme hakkı kazandı, Yeni Zelanda’yı terk etme yasağı getirilerek kefaletle serbest bırakıldı.

“FBI YASA DIŞI HAREKET ETTİ”

Yeni Zelanda Müksek Mahkemesi yargıcı Heken Winkelmann, aldığı kararla, Dotcom’un malikanesine baskın düzenlemek için kullanılan arama emrinin yasa dışı olduğunu, ayrıca, FBI’ın Dotcom’un bilgisayarından bilgileri kopyalayıp bu bilgileri Yeni Zelanda dışına çıkarmasının da kanunlara aykırı olduğunu belirtti.

Polis, mahkemeden çıkan kararın ardından durumu değerlendirdiklerini ve konuyla ilgili bir faaliyette bulunup bulunmamak konusunda karar vereceklerini açıkladı. Polis, bu açıklamanın dışında başka bir bilgilendirmede bulunmadı.

Ağustos ayında ABD’ye teslim edilip edilmemesine karar verilmesi için mahkemeye çıkarılacak olan Dotcom ve avukatları, en son gelişme hakkında açıklamada bulunmadı. TVNZ sitesi, ABD hükümetine bağlı yetkiliklerin çıkan kararla “şaşırmadıklarını”, temy,ize gidilip gidilmemesi konusunda değerlendirmede bulunacaklarını söyledi.

70 POLİSLE BASKIN
Dotcom, Yeni Zelanda’nın en pahalı malikanesi olarak kabul edilen evinde, helikopterle bahçesine inen silahlı polisler tarafından gözaltına alınmıştı. Polis, baskının ardından malikanenin arazisinde bulunan 20 lüks araç, sayısız bilgisayar ve sanat eserine el koymuştu.

Megaupload, kapatılmasının öncesinde dünyanın en büyük veri indirme sitelerinden biriydi. Sitenin avukatları, Hong Kong merkezli şirketin ABD’de bürosu olmadığı için ABD yasaları kapsamında yargılanamayacağını savunuyor.