Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Devil May Cry 4 | Inceleme
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.

[Resim: i3.jpg]
[Resim: i4.jpg]
[Resim: i5.jpg]
PlayStation3'ün duyurulması ile beraber hayranlarının salyalarını akıtan stylishaction oyunumuz sonunda karşımızda. Yepyeni bir ana karakter, yeniyetenekler ve kısmen değişen oyun yapısıyla. Yeni ama aslında oldukçaeski Devil May Cry 4 yeni neslin acımasız dünyasında bakalım ne kadarbaşarılı olabilecek...

Devil May Cry 2'nin ardından yıllar geçmiş, Dante'yi tanımayan birnesil yetişmiştir. Bu dönemde ortaya çıkan Order of the Sword iseDante'nin babası "ilk isyankar" Sparda'nın izinden demonları mümkünolan her yolla imha etmeyi planlayan güçlü bir birliğe dönüşmüştür.İblisleri avlayan bir birliğe bir kolu demon olarak giren Nero'nunyaşadığı zorlukları tahmin edersiniz diye düşünüyorum. Nero, akıllıcabir şekillde kolunu sargıya alıp tek kolla dövüşerek sorunun bir yerekadar çözmüş. Kimsenin gidipte "Nero, neden sargılı kolunşeytanlarınkine benziyor?" sorusunu sormamaları ise tamamen apayrı birmesele.

Nero tip olarak genç ve daha hip bir Dante'yi andırsa da dövüş sistemi olarak çok farklısularda seyrediyorlar. Dante'nin hareketleri hıza ve atikliğedayalıyken, Nero çok kendi kaba kuvvetine güveniyor. Nero'nun hareketsayısı Dante'den çok çok daha az olmasına rağmen devil bringer sizehareketleri birleştirme şansını sunuyor. Dante ile de oldukça hoşhareketlerimiz olmasına rağmen 1000 stings veya Devil Charge'ınetkileri bellidir ve ne şekilde yaparsanız yapın bu durum değişmez.Nero ise daha farklı; Örneğin rakibinize dik bir vuruşla havayakaldırdınız. Bu noktada ister comboya havada devam edebilir istersenizde, olmadı diyerek devil bringer isimli kolunuzu uzatıp düşmanınızıyere çekebilirsiniz. Veya ikisinide beğenmediyseniz zıplayıp yaratığıtüm gücünüzle yere çarpma şansınız da mevcut. Uzun lafın kısasıdüşmanlarınızı uzak noktalardan çekip hareketlerinize devam etmeşansına sahipsiniz.




Dante yendiği bölüm sonu canavarlarından çeşitli silahlarkazanabiliyorken, Nero bossların enerjilerini emerek Devil Bringer'ayeni özellikler kazandırıyor. Bunlar daha önce açılamayan rotalarıaçabilen pasif özellikler olduğu gibi, Nero'nun koluyla daha önceyapamadıkları hareketleri yapabilmesini de sağlayabiliyorlar. Nero'nunyeni silah almadığı detayı dikkatinizi çekmiştir. Merak etmeyin, Nerokılıcı Red Queen ve tabancası Blue Rose ile de yeterince güçlü.Özellikle Red Queen'de bulunan motor sistemi Exceed oynanışı büyükoranda değiştirebiliyor. Basitçe anlatmak gerekirse, Neromotorsikletlerdeki gaz sistemine benzeyen kabzasıyla istediği zamandarbelerini güçlendirerek daha fazla hasar vermesini sağlayabiliyor.Bunu ister hareketlerin arasında, isterseniz de büyük bir comboyabaşlamadan önce yapma şansına sahipsiniz. Exceed adını verdiğimiz busistemi kullandığınız anda silahınızın etrafını alevler sarıyor veverdiğiniz hasar büyük oranda artıyor. Normal zorluk seviyeleri içinkullanmak şart olmasa da, özellikle dante must die'dan sonrakullanmamanızın sonuçlarının sizin açınızdan pek iyi olmayacağınısöyleyebilirim.

Dante ise oyuna oldukça ilginç bir şekilde giriyor. Normalde demonlarıavlayan bir örgütü en azından onaylamasını bekleyebileceğiniz Dante,kılıç birliğinin toplantısını basıp oracıkta liderlerini ve bir çokelite şovalyeyi kesiveriyor. Dante'nin bu ani değişikliği oyununhikayesinin oldukça büyük bir kısmını kapsadığı için detaylara pekgirmeyeceğim, o yüzden direk olarak oynanışından bahsedelim. Dantebiraz yaşlanmasına rağmen pek değişmiş. En korkunç yaratıklarınkarşısındayken bile espri yapabilmesi, imkansız durumlarda bilekarizmasını koruma becerisiyle aslında hala bilip, sevdiğimiz Dante.

Dante'nin oynanışı ile DMC 3 Dantesiyle hemen hemen aynı. RoyalGuard,Trickster, Swordmaster ve gunslinger modları üzerinden açılantekniklerle oynuyoruz. Devil May Cry 3'ün aksine artık stil değiştirmekiçin de oyunu tamamen durdurmamız da gerekmiyor. Diyelim Gunslingerolarak üstesinden gelemyeceğiniz bir yaratık size doğru geliyor. Eskioyunlarda oyunu durdurup Royal Guard'ı seçmeniz gerekirken, şimdiD-pad'deki tuşları kullanarak teknikler arasında hızlıca geçişyapabiliyorsunuz. Esksine göre oldukça kullanışlı olmasına rağmen,stiller arasında gidip gelerek değişik teknikleri birleştirecek kadarergonomik bir yöntem olmamış bu. Dante'nin fazlasıyla zengin olanhareket arşivine ise pek dokunulmamış. Yeni eklenen hareket veyetenekler ise Dante ve Nero'ya ortak olarak gelmelerine rağmen ikikarakterin tamamen farklı oynanışlara sahip olması sayesinde bunların iki karakterle de farklı şekillerde kullanılması gerekiyor.



Çabuk yanarım ama hiç bir zaman bronzlaşmam...

Nero ile gelen özellikleri saymazsak Devil May Cry'ın oynanış yapısıneredeyse hiç değişmemiş. Hala alıştığımız şekilde red orblar vesoulları kullanarak karakterimiz geliştiriyor ve her bölümde ( Evetboss sayısı bu oyunda biraz daha fazla) karşımıza çıkan bölüm sonucanavarlarını geçiyoruz. Basit ve eğlenceli). DMC 4 asıl beğenmediğimyanını ise bu noktada çıkartıyor. Oyun orjinal seriye o kadar sadıkkalmış ki, sadece grafikleri kısılarak rahatlıkla eski nesil konsollaraport edilebilir ne yazık ki. Yıllarca PS2'nun artık güçsüz kalmasındanyakınan yapımcıların ellerine bu denli güçlü sistemler geçtiğinde enazından savaş alanları ve tasarımda bir adım ileriye gitmelerlinibeklerdim doğrusu.

Bütün eksilerinin yanında Devil May Cry 4 en çok save sistemindenkaybediyor. Özellikle bölümler orjinal oyunlara göre çok daha büyüklerve çözülmesi bazen bir saati bulan bulmacalar içerebiliyorlar. Doğalolarak böyle bir durumda oyununuzu kapatıp bir başka zaman devam etmekisteyebilirsiniz. Eğer siz de benim gibi hiçbirşeyden şüphelenmedenoyundan çıktıysanız kesinlikle çok büyük bir hayal kırıklığıyaşayacaksınız. Çünkü oyunda otomatik kaydetme sistemini bırakın, bölümiçinde oyununuzu kaydetmenize imkan veren bir save sistemi dahi yok. 10yıl önce PSX zamanlarında bile kabul edilemeyecek bu sistemin ne yüzleDMC 4'e kadar yaşayabildiğini ne yazık ki anlayabilmiş değilim.

Devil May Cry 3 ile çok eleştirilen, hatta DMC3 Special Edition'ınçıkmasındaki en önemli neden olan dengesiz zorluk seviyesi sorunu DMC4ile büyük oranda halledilmiş. Oyunda toplam dört zorluk seviyesi var-ikisi sonradan açılıyor- ve en kötü durumda bile oyun sizi sıkmamanınbir yolunu buluyor. Diyelim çok zor bir boss ile karşılaştınız ve buboss'u bir kaç kez denemeniz gerekti; Normal bir oyunda oyunu buradabırakıp dışarıda güneşli havanın tadını çıkartabilirsiniz. Devil MayCry 4 için bu geçerli değil. Oyun eğer zorlanıyorsanız karşılaştığınızyaratıkların zorluğunu düşürebiliyor. Bu onların can puanlarınıazaltmaktan, çağırdıkları yardımcıların türünü değiştirmeye kadargidebiliyor. Elbette hiçbir iyilik cezasız kalmaz, bölümü bu şekilde geçerseniz yetenek puanlarınızı aldığınız tablo puanlarınız buna oranla düşecektir.

- Koşun Dante'yi dövüyorlar!
- Yok ben burdayım.
- Dante?! O zaman stadyumdaki kim?
- Nerodur nero. Dublör aldım da geçen kendime. Keh keh...
- İyi etmişsin Dante Abi...

Trgamer olarak elbette ki oyunu Xbox 360 ve PS3 platformlarındakarşılaştırma şansını da bulduk. Oynanış ve tepki süresi olarak büyükfarklar olmamasıyla birlikte, ( Sixaxis'in bir kaç gereksiz kullanımınısaymıyorum) DMC4 görsel anlamdada çok büyük farklar vaadetmiyor. PS3sürümü göze pek hoş gelmeyen motion blur ve daha temiz yaratıkmodelleri ortaya koyarken, Xbox 360 sürümü ise kaliteli dokularıyladikkat çekiyor. Söylediğim üzere bu farkların hiçbiri bir sürümüdiğerine tercih etmemize neden olabilecek değişiklikler değillerdi,yani hangi sürümü alırsanız alın aynı şekilde eğleneceğinizi garantiedebilirim.




Devil May Cry yeni nesil konsollarda türünün en iyisi olmasına rağmen,ne yazık ki elindeki imkanları yeterince iyi kullanan bir oyunolamamış. Özellikle Ghost Recon ve -hatta orjinal oyunun baştanyapılmış hali olan- Ninja Gaiden Sigma gibi oyunların yeni nesildeyaptıkları atılımları gördükten sonra DMC4 ne yazık ki o kadar çekicigelmiyor. Kesinlikle kötü bir oyun değil, ancak ellerinde DMC gibimarka olmuş bir seri varken yine göz dolduran işlem güçlerine sahipyeni nesil konsollarla Capcom'un ister istemez çok daha iyisiniyapmasını beklerdim.
Teşekkürler
Teşekkürler
teşekkürler
teşekkürler.. çok gzl bi oyunmuş
Teşekkürler
teşekkürler
Paylaşım için saol. Devil may cry 3'ü bitirmiştim ve 3'e göre daha iyi yetenekler var. Oyun gerçekten güze. Herkese tavsiye ederim.