Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Facebook'un borsa hüsranı kimin cebini doldurdu?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Halka arzı ters tepen Facebook hisselerindeki düşüşten kârlı çıkanlar da var

[Resim: 753037_detay.jpg?1340372448]

Alman ekonomi dergisi Manager Magazin, ABD'li sosyal medya devi Facebook'un borsada uğradığı rekor zarara rağmen uluslararası bankaların bundan kârlı çıktığını yazdı. Derginin konuya ilişkin haberinde Facebook'un borsa operasyonunu gerçekleştiren konsorsiyumda yer alan şirketler arasında sadece Morgan Stanley'in (MS) en az 50 milyon euro kâr elde ettiği ifade edildi.

HİSSELER DAHA UCUZA GERİ ALINDI

Haberde ünlü broker kuruluşunun değer kaybeden hisseleri bu kez daha ucuza geri alarak kazançlı çıktığına dikkat çekildi. Facebook hisselerinin baş sigortacısı olan Morgan Stanley muhtemel bir değer kaybı halinde hisseleri geri almakla yükümlü bulunuyordu.

Yapılan anlaşma borsaya arzın başladığı 18 Mayıs tarihini izleyen 30 günlük süre zarfında, Facebook hisselerinin senet başına başlangıç fiyatı olarak belirlenen 38 doların altına düşmesi halinde ye geri alım şartı getiriyordu. Sosyal medya devine ait hisselerin bu süre zarfında gerçekten de tahminlerin ötesinde değer kaybı yaşaması nedeniyle, belirlenen 30 günlük sürenin sonuna kadar 63 milyon ek hissenin muhtemelen tamamını geri aldığı sanılıyor.

BANKALAR İKİNCİ HAFTA KÂR ETMEYE BAŞLADI

Morgan Stanley'in teknoloji şirketlerinin borsaya arzını gerçekleştiren birimini 2003-2007 yılları arasında yöneten Roland Rausch Manager Magazin'e yaptığı açıklamada, "MS zaten büyük ihtimalle arzın ilk haftası sona erdiğinde hisselerin üçte ikisini geri almıştı." diye konuştu. Buna göre ünlü yatırım şirketi ilk haftanın sonunda 10 doları aşan miktarda değer kaybeden Facebook hisseleri sayesinde, hisse arzının ikinci haftasına kâr elde ederek girmiş oldu.

Geriye kalan 20 milyon hisseyi almak için haziran ayının ortasına kadar süresi bulunan MS'nin düşmeye devam eden hisseleri bu kez de 28 dolardan aldığı sanılıyor. Böylelikle Facebook arzının baş sigortacısı olan Morgan Stanley ek hisselerin geri alımında kardan aslan payı olan yüzde 38,5'luk dilimi aldı. Konsorsiyumun diğer şirketi J.P. Morgan da bunun en az yarısı kadar kâr payı elde ederken, Facebook'un eline tek bir sent dahi geçmemiş oldu. Bu arada Morgan Stanley iddialar hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.