Premiumcuyuz - Ücretsiz Premium Hesaplar

Tam Versiyon: Türkiye Artık 'Hedef Ülke'
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Türkiye Artık 'Hedef Ülke'
[Resim: 7mg2c.jpg]



Ekonomik iyileşmenin bir de bu yönü var; kaçak göçmenler artık 'geçmeye' değil 'kalmaya' geliyor.

Emniyet'in hazırladığı kaçakçılık raporuna göre kaçak göçmenler için Türkiye artık 'geçiş güzergâhı' değil 'hedef ülke"!

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı'nın 2011 operasyonlarından hareketle hazırladığı rapor, ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı.

Buna göre Türkiye'ye ağırlıklı olarak İran, Irak ve Suriye üzerinden; Myanmar, Filistin, Afganistan, Eritre ve Pakistan uyruklu kaçak göçmenler geliyor. Ve daha önce bu kişiler için Avrupa'ya "geçiş güzergahı" olarak bakılan Türkiye, yaşanan ekonomik iyileşmelerle, ulaşılmak istenen "hedef ülke" konumuna geldi.

YASADIŞI GÖÇ YÜZDE 40 ARTTI, MALİYETİ 28 MİLYON LİRAYI AŞTI

Türkiye'ye kaçak göçte de önceki yıla göre yüzde 40 artış var. Yasadışı göçmenlerin barınması, iaşesi ve geri gönderilmesinin son 5 yıllık maliyeti ise 28 milyon lirayı aştı. Rapora göre göçmen kaçakçılığı, aralarında terör örgütü PKK'nın da yer aldığı suç örgütlerinin en önemli finans kaynaklarından.

Rapora göre göçmen kaçakçılığına karşı 2011'de 37 operasyon gerçekleştirildi, bin 89 göçmenle 281'i organizatör, 429 kişi yakalandı.

Emniyet birimleri suç örgütlerinin uluslararası irtibatlarını da ortaya çıkardı. Almanya, İtalya, Bulgaristan, Fransa, Hırvatistan ve Yunanistan makamlarıyla irtibata geçilerek 6 operasyoı yapıldı ve bin 152 göçmen ile 82 organizatör yakalandı.

Raporda suç örgütlerinin, göçmen kaçakçılığından 2011'de 130 milyon dolar haksız kazanç sağladıkları belirtildi.